Ezért a levesért bolondulunk mi, magyarok

Ezért a levesért bolondulunk mi, magyarok

Ezért a levesért bolondulunk mi, magyarok

Mi magyarok állítólag köztudottan leveses nép vagyunk, hiszen számtalan ízvilágban, variációban készítjük és fogyasztjuk a levesféléket. Ilyenkor, télen például kifejezetten jól esik egy tányérnyi forró leves, ami gyakran önmagában is annyira tápláló, hogy sokszor nem is kívánkozik utána más harapnivaló.

Neked mi a kedvenc levesed?

Egy ételrendelő portál nemrégiben utánajárt, hogy melyik a legnépszerűbb leves hazánkban. Ha most arra tippelsz, hogy a gulyás, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak, mert az elsőszámú hungarikumunk csak a 6. helyezett lett ebben a listában.

Akkor ki lehet az első számú kedvenc?

Úgy tűnik, a húsleves lett a levesek királya Magyarországon, és ahogy leírom ezt a szót, máris összefut a nyál a számban, hiszen – akárcsak neked – nekem is azonnal eszembe jut a vasárnapi húsleves páratlan illata, a hatalmas zöldség és húshalmok, és a nagymama által kézzel készített csigatészta, ami nélkül meg sem ettük volna ezt a finomságot.

Egyébiránt a lábadozó betegek étrendjében hosszú évszázadok óta szerepel a tápláló és erősítő hús- és csontleves, hisz mindkettő nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ráadásul a hús-és csontleves gyakori fogyasztása biztosítja a megfelelő kollagén-, s ezáltal a kiegyensúlyozott aminosav-bevitelt is.

Csak zárójelben teszem hozzá, hogy vannak olyan táplálkozási irányzatok, amelyek emiatt azt javasolják, hogy minden nap fogyasszunk csontlevet, csontlevest illetve körömpörköltet vagy kocsonyát és pacalt. 

Ezért kellene minden nap pacalt ennünk!

No, de nézzük meg, kik sorakoznak a húsleves mögött a leves ranglistán!

A második favorit a bableves lett, míg a bronzérmet a hideg gyümölcsleves szerezte meg ebben a megmérettetésben. Épp, hogy leszorult a dobogóról a fokhagyma-krémleves, amit a csontleves követ a lajstromban.

Én pedig csokorba gyűjtöttem nektek a Caféblog legütősebb húsleveseit:

A Katarzis blogon olvashattok A finom húsleves titkai-ról

A Konyhagyári capriccio bloggerének Marhahús levese marhasok zöldséggel szintén nagyon ínycsiklandó.

Az pedig, hogy mitől tökéletes egy húsleves, állandó vitaindító téma minden társaságban: A húsleves illata

És íme egy húsleves Japánból az Otthon mánián: Világhírű húsleves Japánból- ez a Ramen

Végül, de nem utolsó sorban egy húsnélküli húsleves vegáknak az Írástól Lélekig blog szerzőjétől:

Zöldségleves az őszi immunerősítő

(Forrás)
Facebook Comments