Ezért kellene minden nap pacalt ennünk!

Ezért kellene minden nap pacalt ennünk!

Ezért kellene minden nap pacalt ennünk!

Sokat gondolkodom azon, hogy tényleg szükségünk van-e arra rengeteg táplálék-kiegészítőre, amit a gyártók sugallnak nap mint nap a reklámokban. Ahogy közeledik a hidegebb időszak, már elárasztják a különféle immunerősítő reklámok a médiát, a C-vitamin, a D-vitamin és mindenféle komplexek már alig férnek el a patika és a saját szekrényünk polcain.

De ennyi mindent be kellene vennünk?

Egy nagyon érdekes előadást hallgathattam meg Szabó Gál Bence termékfejlesztőtől nemrégiben (Bocsi Viki – Bartha Ákos – Szabó Gál Bence Csúcstalálkozó), aki egy frappáns összefoglalóban azt is bemutatta nekünk, hogy mi mindent kellene fogyasztanunk minden nap, hogy a számunkra nélkülözhetetlen tápanyagokhoz hozzájussunk.

Úgy gondolom, hihetünk Bencének, hiszen nem ismerek embert, aki ennyire beleásta volna magát a vitaminok, ásványi anyagok komplex világába. Előző posztomban például elmeséltem, mit gondol Bence a C-vitamin bizniszről.

Most azonban nézzük át,  mi mindennek kellene felférni naponta az asztalunkra, ha nem szeretnénk a vitaminpótlással foglalkozni!

 

10 dkg kagyló illetve rák– ezek biztosítják többek között a megfelelő taurin-, Omega 3-, B12-, szelén, réz- és cinkbevitelt.

10-20 dkg vadhús vagy lábasfejű/puhatestű– a megfelelő Mg bevitelhez. Ezt akár ki is válthatjuk napi 25-50 dkg sütőtökkel, ami a Mg- és karotin bevitelünket is megoldaná.

2 db tojássárgájával tudjuk megoldani a kolin, B-vitamin, folát és A-vitamin bevitelünket. Ezt azonban duplájára kellene emelnünk, ha terhesek vagyunk vagy szoptatunk.

5-10 dkg zöld saláta a garancia arra, hogy elegendő nitráhozt, foláthoz, karotinoidokhoz és Mg-hoz jussunk.

15-30 dkg répát és egyéb gyökérzöldséget kellene eltüntetnünk naponta az asztalról, hogy ne legyen hiányunk karotinból és nitrátból.

Minden nap kellene fogyasztanunk csontlevet, csontlevest illetve körömpörköltet vagy kocsonyát és pacalt. Tulajdonképpen az állat minden részét el kellene fogyasztanunk a fülétől a farkáig – tudtam meg Bencétől, hiszen ez biztosítja  a megfelelő kollagén-, s ezáltal a kiegyensúlyozott aminosav-bevitelt.

A gyümölcsök közül a kevéssé édes gyümölcsöket (ribizli, egres, vadalma) kellene választanunk, hogy ne terheljük a szervezetünket felesleges cukorral, ugyanakkor elegendő C-vitaminhoz is jussunk.

Szabó Gál Bence előadásában arra is kitért, hogy a K2 vitamin bevitel miatt hetente kellene ennünk agyvelőt és csontvelőt is, és hetente be kellene illesztenünk 20 dkg borjú vagy marhamájat is az étrendünkbe, havonta pedig 1-2 alkalommal tőkehalmájat is.

A belsőségek fogyasztásának fontossága egyébként egyre gyakrabban felmerülő téma. Amikor a posztot írtam, épp felkerült erről az érdekes kérdésről egy klassz kis poszt egyik kedvenc blogomra, a  Napi Táptudásra. Egészen megdöbbentő táblázatokkal sokkol a szerző, amelyekből kiderül, hogy a színhús és a belsőségek tápanyag tekintetében jócskán különböznek. A  belsőségek javára.

 De térjünk a lényegre! Ha tehát végigtekintünk ezen az impozáns listán, nem nehéz rájönnünk, hogy:

  1. ez bődületesen nagy mennyiség
  2. igencsak megterhelné a pénztárcánkat

No, ehhez képest – állítja a szakértő – ha tisztességesen összeraknánk a napi vitaminszükségletünket, akkor havi max. 15-20 ezer Ft-ból kellene gazdálkodnunk. Ez természetesen nem elhanyagolható összeg, de még mindig töredéke csak annak, mintha a belistázott élelmiszereket minden nap megvennénk.

Te használsz valamilyen multivitamint, vitamint?

Forrás ITT

Facebook Comments