Ha ilyet eszik gyermeked, azonnal vidd orvoshoz!

Ha ilyet eszik gyermeked, azonnal vidd orvoshoz!

Ha ilyet eszik gyermeked, azonnal vidd orvoshoz!

Ősszel sokféle sárga- narancs -piros bogyóval találkozunk a városi parkokban, játszótereken vagy akár a kertünkben is. Ezek között azonban találunk olyanokat is, amelyek mérgezést okozhatnak.

Legutóbbi posztom után merült fel bennem, hogy az őszi bogyótévesztések bemutatásakor  mindenképpen külön bejegyzést kell szánnom a tűztövisnek és homoktövisnek, hiszen e két növényt gyakorta keverik.

Vigyázat! Újra piacon a mérgező, hamis áfonya!

Már csak azért is fontos erről minden ősszel szót ejteni, mert a tűztövis a városok, parkok gyakori és kedvelt dísznövénye, így a gyerekek könnyedén férhetnek hozzá mérgező terméséhez.

A tűztövis

Örökzöld cserjéről van szó, de igazán látványossá ősszel válik, hiszen ekkor jelennek meg apró, színes (piros, narancssárga és sárga) bogyótermései, amely a madarak kedvelt őszi-téli csemegéi. Mi azonban jobb, ha csak gyönyörködünk ezekben, hiszen cianogén glikozidokat tartalmaznak, és mérgezőek (hányást,hasmenést okoznak), ráadásul gyerekek esetében elég egy pár szem, és nagy baj lehet a kíváncsiságból.

A homoktövis

Manapság igen kedvelt, sokoldalúan felhasználható növény, melynek bogyójából levet, szörpöt, dzsemet készítenek, míg a terméshúsból és a magból  olajat is állítanak elő. Porrá őrölve is elérhető már a reformélelmiszerek kedvelőinek. Kedvelt alapanyaga a kozmetikaiparnak is, hiszen kenőcsökben, krémekben is gyakori hozzávaló. A homoktövist hámsejt- és érfal erősítőként, antibakteriális és gyulladásgátló hatású növényként tartják számon, amelynek C-vitamin tartalma is igen kiemelkedő. Fontos megemlíteni gyomor – és bélnyálkahártya védő, rákellenes, keringési rendszert védő, májregeneráló hatásait is.

A homoktövis az ezüstfafélék (Eleagnaceae) családjába tartozik, kétlaki, lombhullató cserje,amellyel városi környezetben gyakorlatilag nem találkozhatunk. Napjainkban nagy területeken termesztik hazánkban.

Mivel a homoktövis és tűztövis bogyói igencsak hasonlóak, így szülőként résen kell lennünk, nehogy gyermekünk kíváncsiságból belekóstoljon a tűztövis csábító bogyóiba.

De hogy különböztetheted meg a tűztövist a homoktövistől?

A tűztövis  bogyója kövérebb és  keményebb, mint a homoktövisé, amelynek hosszúkásabb(tojásdad) és lédúsabb is a gyümölcse.

A homoktövis megnyúlt ezüstbarnás levelei egészen vékonyak, tűre emlékeztetnek bennünket, míg a tűztövisé hosszúkás, babérformájú, és nagy tövisei is vannak.

Ha gyermeked tűztövis bogyót evett, azonnal kérj orvosi segítséget!

Facebook Comments