Vigyázat! Újra piacon a mérgező, hamis áfonya!

Vigyázat! Újra piacon a mérgező, hamis áfonya!

Vigyázat! Újra piacon a mérgező, hamis áfonya!

Nemrégiben ismét megjelent a facebookon egy fénykép, amely arra figyelmeztette a vásárlókat, hogy a zsombói piacon fekete áfonyára emlékeztető mérgező bogyókat találtak:

Először is tegyünk rendet az elnevezésekben!

A kerti ebszőlő (egynyári áfonya)

A piacokon találkozhatunk az úgynevezett egynyári áfonyával. Sajnos ennek már az elnevezése is megtévesztő, hiszen bár egynyári, de vajmi kevés köze van az áfonyához. Valódi neve kerti ebszőlő (Solanum melanocerasum), és közeli rokonságban áll jó pár mérgező növénnyel (pl. a nadragulyával és a keserű csucsoral), továbbá  közvetlen testvére a fekete csucsor vagy fekete ebszőlő. 

Kerti ebszőlő. Bogyóit csak éretten szabad leszedni és megfőzve szabad fogyasztani.

A kerti ebszőlőről azt kell tudni, hogy a nyár második felében érnek be apró, fekete bogyói, amelyek méretüben és színükben némileg hasonlítanak az áfonyához. A kerti ebszőlővel kapcsolatban azt javasolják a szakértők, hogy csak éretten, megpuhulva használjuk fel, de akkor is meg kell főzni (pl. dzsemként, lekvárként), nyersen nem szabad megenni.

A kerti ebszőlő éretlen bogyóinak belül zöld a húsa, és solanin nevű toxint tartalmaznak, ezért tilos ebben az állapotukban megenni. Kisebb adagban hányást, hasmenést, fejfájást, hőemelkedést, kábultságot is okozhat, míg nagyobb mennyiségben akár heveny rosszullétet idézhet elő.

A fekete ebszőlő 

Nagyobb gondot okoz egy, a kerti ebszőlhöz kísértetiesen hasonló  gyomnövény, a fekete ebszőlő (kutyabogyó, fekete csucsor), amire a fent említett facebook posztban is utalnak, ez ugyanis  egy erősen mérgező növény. Bogyói fürtben képződnek, héjuk fekete, húsuk pedig mindig zöld színű (az áfonya húsa lilás színű!) A fekete ebszőlő  kifejezetten mérgező,  heveny hasmenéshez, hányáshoz vezet, égő érzést okoz a szájban/garatban, tünete lehet a homályos látás, a fokozott nyálképződés és a szapora szívverés is (Forrás)

A fekete ebszőlő (kutyabogyó, fekete csucsor). Mérgező!

A növények körüli zavart az okozza, hogy a mérgező ebszőlő és az egynyári áfonyának nevezett kerti ebszőlő kísértetiesen hasonlítanak egymáshoz, és az avatatlan szem nem is tudja megkülönböztetni őket. Érdemes tehát nagyon körültekintően vásárolni, és rosszullét esetén azonnal orvosi segítséget kérni.

Kerti ebszőlő kép forrása: 

By Marco Schmidt [1] [CC BY-SA 2.5 ], from Wikimedia Commons

Forrás ITT és ITT

Facebook Comments