Így mosd át a gyerek orrát, és nem lesz beteg! (videóval)

Így mosd át a gyerek orrát, és nem lesz beteg! (videóval)

Így mosd át a gyerek orrát, és nem lesz beteg! (videóval)

Hosszú időnek kellett ahhoz eltelnie, hogy a fiam megússza az ovis időszakot antibiotikum-kúra nélkül. Volt olyan téli szezon, amikor háromféle gyógyszert is szedett, mert állandó középfül-gyulladással küszködött, mi meg VIP vendégek voltunk a fül-orr-gégészeten.

Sok orvosnál jártunk, aki mindenáron ki akarta kapni a manduláját, míg végül egy alaposabb vizsgálat után egy aranyos doktor néni meggyőzött bennünket, hogy erre semmi szükség. Szépen elmagyarázta és megmutatta, hogy miért nem tud szellőzni a gyerek füle, majd egy speciális orrspray, az orrfújás gyakorlása és alapos porszívózások után végre kikecmeregtünk ebből az időszakból is.

Ekkor még nem ismertem az orrmosást, pedig sok bajtól megkímélt volna bennünket.

Allergia-szezON

A középfül-gyulaldásokkal leszámoltunk ugyan, ám a szénanátha a fiamat is rendesen kínozza minden évben, és eddig a legnagyobb gondot a folyamatos éjszakai orrdugulás okozta. Kapott cseppeket, tablettát, orrsprayt, de az orrdugulás lerázhatatlan tünetnek bizonyult.

A fül-orr-gégész korábbi tancsára hagyatkozva, már régen elhagytuk a tejet mindannyian az étrendünkből, később a joghurtokat váltottuk le növényi termékekre. Ezzel is óriási javulás következett be, de az igazi áttörést az esti orrmosás hozta el.

Ormosás? Az mi?

Az orrmosás során több, mint 1 dl-nyi sós, előzőleg felforralt majd lehűtött vízzel mossuk át az orrot. Ez elsőre talán rémisztőnek tűnik, valójában hatalmas segítség a gyerek (és felnőtt) számára is. Ezzel a módszerrel ugyanis hatékonyan lehet eltávolítani az orr hátsó részében és az orrmandulában pangó váladékot. 

Az orrmosás segítségével kíméletesen távolíthatjátok el az orrba jutott polleneket (és kórokozókat) is úgy, hogy közben a nyálkahártyát is nedvesen tartja ez az eljárás.  A sima tengervizes orrsprayvel szemben nagy előnye, hogy az áramló folyadék sokkal jobban megtisztítja a nyálkahártyát.

Egy nagy levegő, és neki kell rugaszkodni: csak pár másodperc az egész. A fiam kissé izgul a procedúra előtt, de aztán pillanatok alatt végzünk:

Az egész orrmosó-eljárás csak látványra szokatlan, cseppet sem fáj, és nem lehet “túladagolni”. Allergiás időszakban naponta akár többször is célszerű elvégezni, és a felnőtteknek is érdemes beilleszteni a hétköznapjaikba.

Ha ti is rendszeresen alkalmazzátok, észre fogjátok venni, hogy a náthás-vírusos időszakban jóval kevesebbet lesznek betegek azok a gyerkőcök, akik ezt használják. Ráadásul, az első pár használat után a gyerek maga is tapasztalni fogja, mennyivel könnyebben vesz levegőt, és nyugodtabban tud éjszaka is aludni.

A közösségbe való visszatéréskor szerintem már érdemes beszerezni, mert igen látványos változást fog hozni az életetekben.

Orrmosást kifejezetten erre a célra kifejlesztett orvostechnikai eszközzel javasolt elvégezni (ehhez tasakolt tiszta sót is ad a gyártó),  de akár hagyományos orrmosó kancsóval is kipróbálható. Vannak kisebbek és felnőttek számára kialakított orrmosó eszközök is.

Mindig alaposan tanulmányozd át a készülék használati útmutatját, és csak tiszta, felforralt vizet valamint megbízható helyről származó sót használj az orrmosáshoz!

Facebook Comments