Vége! Itt a teljes igazság a híres diétagururól!

Vége! Itt a teljes igazság a híres diétagururól!

Vége! Itt a teljes igazság a híres diétagururól!

Meddig mennél el az egészséged érdekében? Képes lennél-e akár vallásos áhítattal, tűzön-vízen keresztül követni egy táplálkozási tanácsadót? Feláldoznád az életed, a szabadidőd és a családod azért, hogy meggyógyítson valaki?

A 21. század különös közösségeket hoz létre a valós és az online világban is: vegán, nyers vegán, paleo, ketogén, makrobiotikus étrendet követők feszülnek egymásnak és modern kori kereszteslovagként védik saját igazukat és olykor közösségeik emblematikus alakjait.

Valódi szakértők? Guruk? Vagy veszélyes kóklerek?

Úgy tűnik, a vallásos szekták új vadhajtásai kezdenek felszínre törni az egyes diétacsoportokban. Az alábbi eset is mutatja, hogy érdemes nagyobb figyelmet szentelni nekik!

Egy olasz sztár virágzása és bukása

Az olaszországi makrobiotika guruja, a nagy népszerűségnek örvendő Mario Pianesi igen jó körökben mozgott. Bár állítólag még az általános iskolai tanulmányait sem sikerült befejeznie, mégis számtalan tudományos elismeréssel, díjjal sőt még egy tiszteletbeli doktori címmel is dicsekedhet a 73 éves férfi.

Pianesi szoros kapcsolatot ápolt Fidel Castroval, találkozott Ferenc pápával, és sikerült elérnie, hogy politikai körökben is elismeréssel emlegessék nevét.

Állítása szerint 12 város is tiszteletbeli polgárává fogadta, az általa kidolgozott étrendet 25 tudományos szakfolyóirat támogatta, és szakértőként közreműködött az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének ( Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) munkájában.

Most azonban úgy tűnik, ez a hihetetlen életút nem volt más, mint egy hazugságokra és manipulációra épített szektavezér ámokfutása.

Mikroban a makrobiotikáról

A ma ismert makrobiotika gyökerei Japánba visznek vissza, Sagen Ishizuka és George Ohsawa nevéhez köthető a legfontosabb elméleti alaptételek kidolgozása. A táplálkozás szerepét hangsúlyozó, a keleti tanításokat a nyugati orvostudomány eredményeivel egyesítő makrobiotia egy gabonaalapú, nyers-vegán étrend, amiben egy fajta korai lúgosítás elmélet is megjelent.

Az étrendet 50-60%-ban hántolatlan gabonafélék, 20-30%-os arányban zöldségek és 5-10%-ban hüvelyesek (babfélék, szója), illetve különböző levesek alkotják.

A makrobiotikus rendszer kerüli a húst, a tojást, a tejet és tejtermékeket, az alkoholt, kávét, kakaót és csokoládét, továbbá a fehér cukrot és a mesterséges adalékanyagokat.  

Pianesi 1980-ban nyitotta meg első makrobiotikus gazdaságát Marche-ban, és George Ohsawa tanaira építve saját igencsak szigorú étrendet alakított ki követői számára. Ohsawa eredetileg egy 10 szintes diétát hozott létre, melyből a legmagasabb szint 100%-os gabonaalapú étrendet jelent. El tudjuk képzelni?

Pianesi, a guru

Pianesi és felesége, aki elutasította a hagyományos orvostudományt, az elmúlt majd’ 40 év alatt egy olyan szektához hasonló szigorú szabályokat követő közösséget működtetett, amelyben azt ígérték a különféle betegséggel küszködő követőiknek, hogy kigyógyítják őket nyavalyáikból. A Ma-Pi névre keresztelt étrendben megszállottan törekedtek a tiszta élelmiszere fogyasztására, a bio, toxinmentes alapanyagok használatára, és a tányérokra elsősorban gabonafélék, zöldségek valamint hüvelyesek kerültek.

A közösségben élők teljes elköteleződéssel fordultak Pianesi felé: ingyen dolgoztak az egyesület makrobiotikus éttermében és központjában, továbbá  pénzadományaikkal támogatták a gurut és feleségét. Mindeközben a fizikáli és mentális problémákkal küszködő tagok maximálisan meg voltak arról győződve, hogy az étrend meggyógyítja őket, hiszen Pianesi folyton azt hangoztatta, hogy az orvosok gyilkosok, a hagyományos orvoslás nem működik és csak ő tud segítséget adni a beteg embereknek.

Ismerős gondolatok?

A szekta tagjait teljesen elzárták a külvilágtól, semmiféle kapcsolatot nem tarthattak fenn családjukkal, és bizonyítottan egészségkárosodást is okoztak egyeseknek azzal, amikor megtiltották számukra az orvosok által felírt gyógyszerek használatát.

Sokan igen súlyos alultápláltság jeleit mutatták:a rendőrségi közlemény szerint az étrend hatására többen is 35 kg-mal szabadultak ki a közösségből.

Nos, a diétacsoport most búcsút inthet eddig töretlen népszerűségének: öt vezetőjét ugyanis 2018 márciusában letartóztatta az olasz rendőrség. A vád ellenük: adócsalás és rabszolgamunka kikényszerítése.

Facebook Comments