A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói elsőként vizsgálták meg a tartós parlagfű használat veszélyeit, amelyről tudományos cikket is közöltek  2017 májusában  a PLoS One tudományos folyóiratban. Erre azért volt szükség, mert az utóbbi években igencsak divatos “gyógynövénnyé” avatták a jó üzletet szimatoló gyártók ezt a valójában súlyosan allergizáló gyomnövényt. Ugyanakkor a hosszútávú kockázatok, hatások ismeretlenek.

A kutatók által végzett állatkísérletek eredményei szerint a tartós parlagfűfogyasztás következtében agy- és vesekárosodás következhet be. Ez megerősíti azt az elvárást, hogy az emberi fogyasztásra szánt termékek esetében nagy jelentősége van a további széleskörű toxikológiai vizsgálatoknak.

A tanulság?

Mindig olvass, kutass tovább! Sokan vehemensen esnek neki a gyógyszeriparnak és az orvosmaffiának, miközben ügyesen építik fel a saját bizniszüket. Ami akár életveszélyes is lehet rád, a fogyasztóra nézve.