Egy doboz cigit kellett elszívnia. Így nézett ki a végén

Egy doboz cigit kellett elszívnia. Így nézett ki a végén

Egy doboz cigit kellett elszívnia. Így nézett ki a végén

Becslések szerint a világon évente 5.8 milliárd szál cigit szívnak el a dohányosok. Megdöbbentő, de ennyi cigaretta 121 millió évet vesz el összesen ezeknek az embereknek életéből.

Mit gondolok erről a számról? És a számokhoz tapadó milliónyi halálesetről? Mi a véleményem arról, hogy a családomban és ismeretségi körömben számtalan rokont, barátot veszítettem el a dohányzás okozta egészségügyi katasztrófák miatt?

Szerintem, ha a dohányzásról van szó, nem elég csak az elméletet szajkózni. Ebben történt is némi előrelépés, amikor meglehetősen inspiráló (leánykori nevén: leszoktatásra ösztönző) képek kerültek fel a cigarettás dobozok csomagolására. Sokaknak azonban meg sem ütötte az ingerküszöbét a látvány.

Mások a struccpolitikát választották. Volt olyan ismerősöm, aki egész egyszerűen átcsomagolta a dobozt, ha nagyon zavaró képet látott rajta, de olyannal is találkoztam, aki kifejezetten kérte, hogy bizonyos illusztrációkkal ellátott dobozt ne adjanak neki a boltban. 

A MEDspiration csapata azonban még kreatívabb és még sokkolóbb tapasztalatszerzésre hívta a Facebook népét. Néhány orvostanhallgató egy egészséges tüdőt helyezett egy zárt üvegkamrába, és azt modellezte, mi történik vele, ha 20 szál cigit kell magába szívnia.

Egy ötletes kis berendezéssel le is tüdőztették egymás után a teljes doboz tartalmát.

Nézzük, mi történt:

A látvány nem szorul különösebb magyarázatra. A kátrány igen hamar kifejti romboló hatását, hiszen a tüdőbe tekintve máris láthatóvá válik a lerakódás. Az egészséges tüdő mellett kifejezetten sokkoló a különbség.

A videó alá a száraz tényeket is felsorolták a kísérlet kiötlői:

  • Számításaik szerint egy cigaretta 11 perccel rövidíti meg az életünket
  • Körülbelül 6.5 évvel hamarabb hal meg egy dohányos egy nem dohányzóhoz képest  

A videót már több mint 15 millióan nézték meg.

Íme pár hasznos segítség a dohányzásról való leszokáshoz KATTINTS!

Facebook Comments