Veszélyes halolajat szedsz? Így teszteld egy pohárral?

Veszélyes halolajat szedsz? Így teszteld egy pohárral?

Veszélyes halolajat szedsz? Így teszteld egy pohárral?

Az omega-3 zsírsavak pótlása gyakorlatilag mindenkinek fontos lenne. Kivételt csak azok képeznek, akik hetente legalább háromszor esznek bőrös lazacot, makrélát vagy szardíniát. Az omega-3 zsírsavak két altípusa, a DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav), ezeket az emberi szervezet nem tudja szintetizálni, így bevitelükről nekünk kell gondoskodni.

Dióhéjban, hogy miért lenne fontos odafigyelnünk az omega-3 zsírsavak bevitelére:

  • kismamákban segítik a magzat fejlődését és  csökkentik a koraszülés előfordulását
  • gyermekeknél a látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában játszanak fontos szerepet
  • csökkenthetik a vér koleszterinszintjét
  • csökkenthetik az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázatát
  • fontos gyulladásgátló szerepet töltenek be szervezetünk működésében
  • jótékony hatással vannak az immunrendszer működésére
  • részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében
  • visszaszoríthatják a depressziót és a bipoláris zavarokat

Az omega-3 zsírsavak jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, megtalálhatóak bizonyos növényekben is, ám a növényi omega-3 (ALA) – ahogy ezt Szabó Gál Bence egyik előadásán megtudtam – nem megfelelő forrás számunkra, és nagy mennyiségben akár káros is lehet.

Mennyit kell fogyasztani omega-3-ból? Felnőttek esetében minimum 500mg EPA+DHA,  gyermeknek 200-500mg/10kg a javasolt dózis.

Halolaj készítményből azonban annyi van, mint égen a csillag. Melyik a megfelelő számunkra?

A halolaj készítményeken jelenleg nem kötelező feltüntetni, hogy természetes triglicerid formában vagy mesterségesen átalakított (és olcsóbb) etil-észter formában tartalmazz-e az omega-3 zsírsavakat.

Azért is fontos a természetes formát hangsúlyozni, mert kutatások bizonyítják, hogy az etil-észtert (EE)tartalmazó halolaj készítmények kevéssé hatásosak a szív-és érrendszeri problémákra.

Sajnos azonban ezzel kapcsolatos információt nem kell közölnie a gyártónak, így egyetlen módszerrel lehet megtudni, hogy az általunk fogyasztott halolaj kapszula mit tartalmaz

Állítólag ebben a hungarocell-teszt lesz segítségünkre.

Állítólag egy hungarocell darab is elegendő a kísérlet elvégzéséhez. Ezek szerint az etil-észtert tartalmazó készítmény rövid időn belül elkezdi szétmarni a poharat. A természetes formátumú Omega-3 készítmény viszont nem.

Ápdét: Köszönöm szépen a Ködpiszkáló blognak, hogy felhívta a figyelmemet arra, hogy valóban vannak etil-észtert tartalmazó halolaj készítmények, ám ezek sem hatásosságukat, sem pedig biztonságos felhasználásukat illetően sem okoznak problémát. Vagyis a hungarocell-teszt, nettó átverés.

Ha érdekel benneteket a tudományos magyarázat, akkor ITT OLVASSÁTOK el a részleteket!

Forrás

Facebook Comments