Ezeken a helyeken ne egyél augusztus 20-án!

Ezeken a helyeken ne egyél augusztus 20-án!

Ezeken a helyeken ne egyél augusztus 20-án!

Augusztus 20-a azon utolsó nyári napok egyike, amikor az ünnepi forgatagban útba ejthetünk  valamilyen gyorsbüfét, utcai árust és kitelepülést. De mit is vegyünk? Mi az, amire érdemes figyelni?

Honnan tudhatjuk, hogy biztonságos ételt fogyasztunk?

Igaz ugyan, hogy nem látunk be a színfalak mögé, de érdemes odafigyelni: elég lehet már egy-egy apró figyelmeztető jel is, hogy tájékozódjunk és eldöntsük,   megvegyük-e az ételt. 

Legyünk igényesek!-javasolja Nébih.

Csak lazán

A hely

Az üzlethelyiség, kitelepülés tiszta, rendezett benyomást kelt. Nincsenek felesleges tárgyak, rovarok és háziállatok a helyiségben és a kiszolgáló egységben. 

A pult mögött állók tiszta, rendezett ruhában, megfelelő védőfelszerelésben (munkaruha, kötény, kesztyű, hajháló vagy sapka) dolgoznak.

Az ételhez nem nyúlnak csupasz kézzel, és az egyes munkafázisok között van lehetőség szabályosan kezet mosni. Amit meg is tesznek.

Lehet, hogy nem leszek népszerű ezzel a gondolattal, de aki élelmiszerrel dolgozik, az ne növesszen kezelhetetlenül hosszú körmöket, és hanyagolja  a műkörmöt és a körömfestést is. Nem higiénikus és a tisztán tartása is meglehetősen problémás. A hosszú köröm alatt szennyeződés és mikrobák gyűlhetnek össze.

A kézen megjelenő gennyesedéssel járó, gyulladásos tünetekkel még védőkesztyűben sem szabad dolgozni!

Munka közben fülhöz, orrhoz, szájhoz, hajhoz nem szabad nyúlni!

Van, ahol lazábbak a szabályok

Ugyanígy kerülni kell a hosszú láncokat és a gyűrűviselést is!

Evidencia, hogy ezeken a helyeken semmi keresnivalója a ciginek, ugye? Ha étel készítés közben, a pult mögött ilyesmit tapasztalsz, jobb, ha sarkon fordulsz. Ha épp a dohányzásból tért vissza a pult mögé az illető, és nem mos kezet, gondolom nem szívesen adnád oda gyermekednek az általa készített ételt.

Szintén kerülendő a rágózás a pult mögött!

Hogy tárolják az ételeket?

A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg. A köreteket megfelelő melegen tartóban kell tárolni a megengedett ideig. A salátákat pedig külön, hidegen tartóban.

Az ételeket lefedve, szennyeződéstől és rovaroktól védve kell tartani.  A pult tetejére fedetlenül kirakott ételek feletti beszélgetés, tüsszögés hamar veszélyessé teszik a védtelen élelmiszert.

Az étkezéshez higiénikusan tárolt műanyag evőeszközt és/vagy szalvétát kell, hogy adjanak, és a szemét tárolására alkalmas hulladéktároló is legyen az egységnél.

Átlátható, tiszta, rendezett

Mit ne válassz inkább?

Rendezvényeken, kitelepüléseken nem tanácsos töltött, vagdalt vagy rakott ételeket fogyasztani. És hanyagoljuk a gyorsan romló süteményeket is

A Nébih szerint kockázatos az utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet vásárolni és fogyasztani.

Mit válassz?

Kockázatmentesnek tekinthető minden olyan étel, amelyet frissen készítenek el, és az elkészítést követően 2-3 órán belül el tudnak adni.

Ha gyrost vennél…

Fontos, hogy a gyros nyársat forgatni kell, hogy a nyers hús alaposan átsüljön mindenhol. Aki gyrossal dolgozik, az gyakran mos kezet, hiszen nyers hússal és sült hússal is érintkezik.

Figyelj rá, hogy a húst csak rendeléskor szeljék le a nyársról!

“A nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdett nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni”- javasolja a Nébih honlapja.

Gyros-mustra

Ha lángost palacsintát, gofrit  vennél…

Figyeld meg, hogy a lángosos környékén érzel-e átható olajszagot? Ez ugyanis arra utalhat, hogy az olajat nem cserélik megfelelően.

Fontos, hogy a lángost frissen süssék, a  kiadásra szánt lángost védjék a szennyeződéstől.

A vízzel kevert fokhagymapép nem lehet kint a pulton, mert a fogyasztók szennyezhetik azt.

A tésztamasszát, töltelékeket hűtőben kell tárolni! Csak annyit szabad a pulton tartani, ami 2-3 órán belül elfogy.

Ha fagylaltot vennél…

A fagylaltot zárt helyen tárolják, ahol szennyeződés, rovarok nem érhetik.

Egy tégelyben mindig csak egyféle fagyi lehet. Ha azt tapasztalod, hogy a tégelyben lévő fagyira újat töltenek, akkor ott ne vásárolj, ez ugyanis tilos!

A tölcsért csak szalvétával szabad megfogni.

Az adagolókanalat minden alkalommal tiszta vízzel kell, hogy leöblítsék. Ehhez a művelethez nem szabad konyharuhát és állott vagy szennyezett kanálmosó vizet használni!

Fagylaltos

 

Fontos! Ha a kiadott ételt kérésedre nem forrósítják fel újra, vagy az étel íze, illata és állaga gyanús, kellemetlen, akkor semmiképp ne fogyaszd el!

Forrás: ITT éx Rodler Imre: Élelmezés-higiéne. Medicina.Bp. 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments