Edvin Marton felesége gondban van a krumplival

Edvin Marton felesége gondban van a krumplival

Edvin Marton felesége gondban van a krumplival

Mézes lazac zellerpürével és édeskömény salátával- ezt a finomságot készítette el Marton Adrienn, Edvin Marton felesége az Ízes Élet legutóbbi adásában.

Ha még nem hallottál Adriennről, akkor valószínűleg nincs televíziód, de én most megosztom veled a honlapján talált információt:

“Kaliforniában, a New School of Cooking intézményben szereztem diplomát Kulináris Művészetekből, majd a Le Cordon Bleu-n tanultam.  Los Angelesben, mint privát séf és ételstylist dolgoztam”olvasható bemutatkozójában.

Szóval Adrienn – aki a Privát Séf-ként is aposztrofálja magát – finomabbnál finomabb dolgokat főz egészséges alapanyagokból. Most is tényleg ínycsiklandó, könnyű nyári ételt varázsol elénk. Persze kinek is van kedve ilyenkor zsírban tocsogó, földhöz vágó nehéz ételeket készíteni?

Készül is az étel annak rendje és módja szerint. 6 perc 15-nél, a krumplipürés is sorra kerül, mi meg fogjuk a fejünket a hallottaktól:

“Ha a főtt burgonyát turmixoljuk, akkor figyeljünk arra, hogy túl sokáig nen tegyük azt, ugyanis egy idő után a burgonya elkezd nyálkás lenni a benne lévő gluténtól”

Álljunk csak meg egy szóra!- mondta hajdanán Grétsy tanár úr.

Hogy kerül glutén a krumpliba, kedves Adrienn?

Attól tartok, sehogy.

Tisztázzuk is gyorsan, mi a glutén! Ehhez az egyik legkorrektebb oldalhoz fordulnék, ahol a gluténérzékenyek informálódhatnak:

“A sikér szó gyakrabban használt, mint a glutén, pedig ugyan azt jelentik. A búzafélék egyik fehérjéje a sikér vagy más néven a glutén. Enélkül a fehérje nélkül nem lehet az eddig megszokottnak, ízlésünknek megfelelő kenyeret sütni”-olvasható a Gluténérzékeny.hu oldalon.

A burgonyában tehát hosszas keresgélés után sem fogunk sikért találni, ellenben a krumpli a legtöbb gluténérzékeny étrendjébe bátran beépíthető.

Nem tudom, mi zavarhatta össze Marton Adriennt, talán a krumplifajták között fellelhető lisztes-jelző okozta a galibát. A burgonyának ugyanis három fajtáját különböztethetjük meg (A,B,C). A C típusba tartoznak az ún. lisztes burgonyák, amelyeknek szétfövő, lisztes állaga van, ezért elsősorban püréket célszerű készíteni belőlük. Ezekre a burgonyákra jellemző, hogy sok bennük a keményítő és hamar szétfőnek. Tésztába is szokták őket tenni. 

Természetesen -a nevével ellentétben- lisztet (és glutént ) sem tartalmaz.

Ellenben – ezt mondják a szakértők – állítólag a nyálkás, nyúlós krumplipüréért a botmixer tehető felelőssé. Jobban járunk tehát, ha összetörjük ezt a fránya krumplit.

És miközben a villát előszedjük a fiókból,  átgondoljuk a gluténnal kapcsolatos ismereteinket.

Kiemelt kép forrása ITT

Facebook Comments