A gluténérzékenyek ne menjenek misére?

A gluténérzékenyek ne menjenek misére?

A gluténérzékenyek ne menjenek misére?

A gluténérzékenység nem egy merő hóbort, nem egy múló hiszti, mint ahogy azt sokan hiszik. Gluténérzékenyként sokszor igen nehéz megtervezni a házon kívüli étkezést, egy óvodai ünnepséget, ahol a gyermeked nem ehet a többiek tortájából; de akár egy kórházi kezelés is kellemetlen helyzet elé állíthatja azt, akinek gluténmentes diétát kell folytatni.

Egy gluténérzékeny ember számára a másoknak természetes tevékenységek, akár  hitük gyakorlása is gondot jelenthet. 

De mi is a gond?

“Vegyétek, és egyetek ebből mindnyájan”

A katolikus szentmise liturgiájában az áldozás során a hívők a pap elé járulnak, és ostyát vesznek magukhoz. Az ostya (kovásztalan kenyér) pedig hagyományosan csak lisztből és vízből készülhet. Az egyház számára nagyon fontos, hogy ezt az ostyát mindig megbízható helyről szerezzék be, ugyanakkor ma már akár az interneten is lehet ostyát rendelni különféle webáruházakból sőt szupermarketekben is lehet vásárolni. A Vatikán emiatt közleményt adott ki az áldozás során használható ostyákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról az elmúlt hónapban.

A közlemény egyik érdekessége, hogy a genetikailag módosított alapanyagokat is megenged az ostyakészítéskor, ugyanakkor a közlemény szerint a teljes gluténmentességet nem lehet megoldani, hiszen akkor további adalékanyagokra lenne szükség, ami viszont nem megengedett.

Mi a glutén?

A búzafélék egyik fehérjéje, sikérnek is hívják. Ez a fehérje teszi lehetővé, hogy búzalisztből készült tészta  nyújthatóvá, formázhatóvá váljék. 

No, de mi a helyzet nálunk ostya-témában?

Hazánkban a A Főegyházmegyei Ostyaellátó, mint a Római Katolikus Egyház intézménye látja el az ostyákkal kapcsolatos teendőket. Rendelni is tőlük lehet. Az itt készült ostyák az egyházi előírásoknak megfelelően csak búzalisztet és vizet tartalmaznak.

A gluténmentes ostyákról a következő információ olvasható az oldalon: “Az egyházi előírásoknak megfelelően készül, ezért minimális mennyiségű glutént tartalmaz (20mg/kg alatt), melyet a betegek nagy többsége tolerál. A gluténtartalmat laboratóriumban ellenőrizték”.(forrás)

Sajnos a vatikáni hír kapcsán már belefutottam az ilyenkor szokásos kommentekbe, amelyek azt taglalják, hogy ekkora mennyiség biztosan nem okoz gondot egy gluténérzékenynek sem, és érthetetlen a “hiszti”, amit a gluténérzékenyek produkálnak.

Jó lenne végre megérteni, hogy  igen, ekkora mennyiség is gondot okozhat, és dilemma elé állíthatja a gluténérzékeny hívőt.

Azt az információt kaptam egyébként, hogy bizonyos templomokban ezt a dilemmát is fel tudják oldani. Aki jelzi, hogy gluténérzékeny, az a miseborból kaphat áldást.

A gluténmentes ostya azonban úgy tűnik, nem fog a mise részévé válni.

A témával kapcsolatban részletesen elolvashatod az egyház állásfoglalását is ITT

(forrás)

Facebook Comments