Ezért ne gyomláld délben a zellert!

Ezért ne gyomláld délben a zellert!

Ezért ne gyomláld délben a zellert!

Amikor beüt a meleg, rögvest előkerülnek a naptejek és mindenféle fényvédő készítmények, ugyanakkor nem árt tisztában lennünk azzal is, hogy a kozmetikumainkban és étrend-kiegészítőinkben használt gyógynövények és illóolajok is befolyásolhatják, hogy a napfény miként hat a bőrünkre.

Aki a nyárra érzékeny

Az úgynevezett fényérzékenységnek két fajtáját különböztetjük meg: a gyakoribb toxikus, és a ritkább (immunológiai eredetű) allergiás fényérzékenységet.

A toxikus fényérzékenység hatására a bőr ég, kipirosodik és apró kis hólyagok, a csalánkiütéshez hasonló bőrtünetek jelzik, hogy valami nincs rendben. A tünetek ettől azonban súlyosabbak is lehetnek, ráadásul akár hetekig is fennállhatnak és maradandó nyomot (barna pigmentfoltokat) is hagyhatnak a bőrön.    

De mi okozza ezt a meglehetősen gyakori problémát?

Az UVA és UVB sugarak valamint a fényérzékenységre hajlamosító anyagok együttesen váltják ki ezeket a kellemetlen tüneteket.

Ezek a fényérzékenységre hajlamosító anyagok lehetnek bizonyos betegségekre szedett gyógyszerek (pl. nyugtatók, vizelethajtók, szívritmust szabályzó készítmények), de nagyon sok esetben valamilyen gyógynövényes vagy illóolajos készítmény okozza a galibát.

Sokan csak a bőrgyógyásznál kapnak a fejükhöz, hiszen abban a tévhitben voltak, hogy a “Gyógynövények és illóolajok nem árthatnak”. Gyakran tapasztalom a vásárlók körében, hogy valamiért a természetes hatóanyagú készítményekről azt hiszik, hogy ha nem is használnak, ártani biztos nem fognak. Ez azonban óriási tévedés!

Böngészd át a kozmetikumaidat!

Így aztán az illóolajokat is válogassuk át a nyári szezon kezdete előtt!

Mely illóolajok használatát mellőzzük napozás és szoláriumozás előtt 12 órával?

citrom

bergamott

lime

keserű narancs

grapefruit

édes és keserű narancs

fűszer-és római kömény

orvosi angyalgyökér

verbéna

Vizsgáljuk meg tehát alaposan az összes kozmetikai készítményt,  amit használunk napozás előtt!

Itt olvashatsz egy praktikus összefoglalót arról, hogy válassz 100% illóolajat.

Egy rövid videó arról, hogy egy olyan hétköznapi tevékenység, mint egy lime kifacsarása, milyen hatással van a bőrre, ha később napfény éri:

Mit szedsz?

Közismert fényérzékenyítő hatásúak az orbáncfű illetve az orbáncfüvet tartalmazó készítmények (jellemzően altató-nyugtató hatású termékekről van szó). Ezeknek a tájékoztatóján fel is hívják a figyelmet erre! Szintén számoljon a fényérzékenységgel az, aki hosszabb időn keresztül fogyaszt angyalgyökérből készült teát és így indul napozni! 

Fűben-fában veszély?

A tavaszi-nyári kertészkedés vagy egy hétvégi piknikezés is okozhat kellemetlen meglepetéseket. Vannak ugyanis olyan növények, amelyeknek a levelében található fényérzékenyítő anyag. Ezek, ha a bőrrel érintkeznek, igen heves, az égési sérüléshez hasonló reakciót válthatnak ki.

Emlékezetes eset volt 2014-ben, amikor 50 baksi napszámost kellett kórházba szállítani a zeller miatt. Tűző napon gyomlálták csupasz kézzel a növényt. Ez óriási hibának bizonyult. Beszámolóik szerint úgy érezték magukat, mintha tűz égette volna a testüket. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakorvosai is védőruhában fogadták őket.

Forrás: Wiki

Nézzük tehát, hogy mely növényekkel kell vigyázni a nyári napsütésben?

zeller

paszternák

napraforgó

őszirózsa

kankalin

kapor

kerti ruta

vadmurok

krizantém

petrezselyem

kaukázusi medvetalp

nadragulya

Amennyiben panaszaink lennének, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert antihisztaminra és gyulladáscsökkentő készítményekre is szükségünk lehet! 

És végezetül egy videó arról, hogy milyen óvintézkedések közepette távolítanak el például egy óriási medvetalpat a szakemberek. A védőruházatból láthatjátok, hogy milyen veszélyes növényről van szó!

 

Facebook Comments