Egy kincs, amit látnod kell! Gyógynövény-völgy Zánkán

Egy kincs, amit látnod kell! Gyógynövény-völgy Zánkán

Egy kincs, amit látnod kell! Gyógynövény-völgy Zánkán

“Az álmaim, visszatérő álmok tulajdonképpen, hogy  az emberek mosolygósak, egészségesek lesznek a környéken, és ehhez szeretnék egy csöppel hozzájárulni a füveknek az erejével”- nyilatkozta a Zánka Tv-nek Takács Ferenc kertészmérnök- tanár, akit sokan a zánkai füvesemberként ismernek.

Feri bácsi már gyermekkorában foglalkozott gyógynövény-gyűjtéssel, hiszen – ahogy ő fogalmaz – akkoriban kiváló gyógynövény-felvásárló hálózat működött az országban, ami neki, gyermekként remek zsebpénz-kiegészítést jelentett.

“Szerencsés embernek mondhatom magam, mert életében még megismertem azt a fitoterapeutát, aki már az 1950-es 60-as években így gyógyított rengeteg embert. Szalai Miklós esperes úr Halimbán élt, és a környéken fellelhető rengeteg gyógynövényt használta teakeverékeihez. Tőle tanulhattam meg én is nagyon sok gyakorlati dolgot, ami alapján készítem én is teakeverékeimet. Rengeteg szakkönyvből fejlesztettem ismereteimet, és továbbképzéseken is részt vettem”.(Forrás)

Takács Feri bácsi álma, hogy hozzájárulhasson az emberek mosolyához és egészségéhez, 2015 áprilisában megvalósult: ekkor nyílt meg Zánkán, az a gyógynövényekkel foglalkozó ökoturisztikai látogató- és oktatóközpont, a Gyógynövény-völgy, melyet ő maga és családja álmodott meg.

A szabadtéri bemutatókert 7000 négyzetméteres, és egészen elképesztő, mintegy 500-féle gyógynövényfajtát rejt, melyet különféle interaktív programok segítségével ismerhetnek meg az érdeklődők. Az elméleti ismeretek mellett, az egyes növényekhez kapcsolódó gyakorlati tudást (a gyógynövények gyűjtését, szárítását, válogatását valamint felhasználási lehetőségét) is elsajátíthatják a látogatók az épület pinceszintjén található gyógynövény-feldolgozó manufaktúra segítségével. A bemutatókert gyógynövényeit természetesen fel is használják a szakemberek és különféle teák készülnek belőlük, a helyi fitoterapeuták segítségével pedig személyre szabott gyógynövény keveréket vagy gyógynövény krémet is összeállítanak számunkra.

A gyógynövénykert mellett relax-gyep szolgáltat pihenőhelyet, ahol nyugtató hatású növények gondoskodnak az ellazulásunkról, de külön kert van az ovisoknak, és tematikus összeállítások is színesítik a bemutatókertet, ahol a különböző élettani funkciókra ható növényeket válogatták össze.

A hely jellegéből fakad, hogy a gyógynövény-túrák szolgáltatják a programok fő gerincét, ugyanakkor számtalan más változatos programon vehetnek még részt az érdeklődők. A Biokertek-kiskertek tanfolyamokat ökológiai szemléletű kertészkedőknek, kiskert tulajdonosoknak, nyaraló és hétvégi ház kertek gazdáinak ajánlják elsősorban, ahol a biológiai növénygondozás fogásaival és a kertkialakítás gyakorlati szempontjaival ismertetik meg a résztvevőket.

Aki szeretne megismerkedni a gombákkal, gombatúrákhoz is csatlakozhat, de a gyümölcsfák metszését is elsajátíthatja, vagy akár az itteni kézműves műhelyek munkájába is csatlakozhat.

A komplexumhoz vetítőterem is kapcsolódik, ahol ismeretterjesztő kisfilmek mutatják be a gyógynövényeket és gombák felhasználási lehetőségét; valamint egy teázó is várja az ide látogatókat, ahol természetesen gyógynövény teákat, szörpöket és gyógyborokat lehet kóstolni. 

A helyi szakemberek irányítása mellett a Gyógynövény-völgy önkénteseket, egyetemistákat (kertészmérnök hallgatókat) is fogad szakmai gyakorlatra illetve a növények gondozása és feldolgozása céljából. Természetesen az ökológiai szemlélet itt alapfeltétel.

S hogy mi a központ megálmodójának, Feri bácsinak a kedvenc gyógynövénye?

A Zánka Tv-nek adott interjújában elárulta, hogy  a kasvirág és az orbáncfű. Ez utóbbi logójukon is megtalálható.

A Gyógynövény-völgy nyitva tartás:
– főszezonban minden nap 9-18-ig.
– nyugalmi szezonban (október 1-május 1.):
h-p: 10-16 óra, hétvégenként: 10-18 óra között, vagy külön egyeztetés szerint.

Belépődíjak:

Teljes árú belépőjegy: 1300 Ft /fő
– 3 éven aluli gyermek számára ingyenes

Kedvezményes belépő: 1000 Ft /fő
– nyugdíjas, pedagógus, nappali tagozatos diák

Családi belépő: 3800 Ft
– 2 felnőtt + 2 gyermek

Nagycsaládos belépő: 4400 Ft
– 2 felnőtt + 3-7 gyermek

Csoportos belépő: 1100 Ft/fő
– minimum 15 fő, előre egyeztetve, szakvezetéssel

Szakvezetés: 2600 Ft
– a látogatóközpont és a bemutatókert területén, legfeljebb 15 fő részére (kb. 2-2,5 óra időtartamban)

Állandó programok hétköznapokon:
– Időjárásnak megfelelő kültéri vagy benti gyakorlat: növénygondozás, szaporítás, gyűjtés, feldolgozás
– Hétvégeken: tárlatvezetés, bemutató és oktató programok

További információ a Gyógynövény-völgy Facebook oldalán

Forrás: Itt és Itt

Facebook Comments