Ezért ne dobd ki a tyúkhúrt a kertedből!

Ezért ne dobd ki a tyúkhúrt a kertedből!

Ezért ne dobd ki a tyúkhúrt a kertedből!

Néhány napja egy remek előadáson vehettem részt a Kanál forradalma rádióműsor szervezésében. Kálmán Renáta egészség terapeuta “Tavaszi egészségmegőrzés, avagy miért a tavasz a megújulás időszaka?” címmel tartott előadásában adott praktikus tanácsokat ehhez az időszakhoz. 

Renátát a kiegyensúlyozott élet megvalósítása inspirálta arra, hogy megismerkedjen különféle táplálkozási irányzatokkal és alternatív egészségvédő módszerekkel, hogy ezek építő elemeit alkalmazza is. Kineziológiai és táplálkozási tanácsadóként, egészségterápiás masszőrként dolgozik, alapfilozófiája az ember testi, lelki és szellemi egyensúlyának megtalálása és fenntartása. A fenti témákban cikkeket ír, kiadványokat szerkeszt, és előadásokat tart.

Tavaszi megújulás a természetben és bennünk

A tavaszi megújulás arra inspirál bennünket is, hogy  tekintsünk magunkba, és hangolódjunk rá mi magunk is a természet újjászületésére, töltődjünk új energiákkal, kívül-belül tisztuljunk meg.

Szervezetünk tisztításának persze praktikus okai is vannak. Télen más minőségű ételeket fogyasztunk, jobban töltekezünk nehezebb, esetleg cukrosabb ételekkel, ami a tavasz környékén felszedett kilók formájában jelentkezik. A téli táplálkozás okozhat puffadást, kellemetlen bőrtüneteket vagy fáradtságérzetet is. Nem véletlen tehát, hogy a legtöbb vallás ilyentájt javasol valamilyen önmegtartóztató étkezést, böjtöt.

Így szabadulj meg reggel a méreganyagoktól!

Renáta egy érdekes gondolattal kezdte a megújulással kapcsolatos tanácsait: a legtöbb ember január elsején szeretne belevágni valamilyen tisztítókúrába vagy fogyókúrába, miközben ez az időszak a hagyományos kínai orvoslás szerint a vese-húgyhólyag időszaka, ezekre a szerveinkre kell kiemelten figyelnünk. Éppen ezért Renáta szerint nem jó, ha ekkor vágunk bele valamilyen fogyókúrába, hiszen ennek hatására immunrendszerünk meggyengülhet, ami többféle betegséget okozhat.

A tavasz azonban a máj-epe időszaka, ideális tehát, ha ilyenkor vágunk bele az életmódváltásba.

S hogy ezt miként is kezdjük? Renáta egy könnyített három hetes tisztítókúrát javasol ehhez.

Dr. Axe titkos fogyókúrás itala

Mit változtass meg az étkezésedben?

Elsősorban a következő alapanyagokat igyekezz visszaszorítani:

  • állati fehérje (hús, tej, tojás)
  • cukor
  • só (különösen a feldolgozott élelmiszerek rejtett sójára figyelj)
  • erős fűszerek
  • melegítő gabonák (köles, hajdina kiiktatása)

A tisztítókúra idején növeld a gyümölcsök, de különösen a zöldségek arányát az étrendedben!

Milyen növényekkel támogathatod meg a tisztítókúrádat?

Lehet, hogy most meg fogsz lepődni, de elég, ha kimész a kertedbe vagy valamelyik közeli mezőre, és ott is begyűjtheted a tisztítókúra három hatékony növényét a tyúkhúrt, a gyermekláncfüvet és a porcsint. Fontos, hogy olyan helyről szedd, ahol nem szennyeződhetett!

Ezek a gyomnak titulált növények valójában -a bennük lévő keserű anyagoknak köszönhetően- kiválóan támogatják a máj munkáját, s ezen keresztül a te tisztítókúrádat is.

Készíthetsz salátát belőlük, vagy zöld turmixokat.

A tyúkhúr levele, szára és virága is fogyasztható. Klorofillban gazdag, elsősorban C-vitamintartalmát kell kiemelni. Amennyiben ömlesztett gyógynövényként vásárolod meg, vagy te magad szárítod, akkor teáját légúti problémákra, húgyúti betegségek esetén is bátran fogyaszd!

A pitypangnak a zsenge leveleit, melyek szintén keserű anyagokat tartalmaznak, használhatod tisztítókúrádhoz: ezek serkentik az emésztést és elősegítik a máj méregtelenítő munkáját. A és C -vitamin tartalmaz nagyobb mennyiségben. Érdekesség, hogy gyökere is felhasználható gyógyászati célokra: epehajtó, székrekedés, köszvény és reuma ellen is hatásos.  A szárított gyökerének ledarálásával pótkávéhoz juthatsz.

A porcsinnak a leveleit és fiatal hajtásait használd fel. Nemcsak saláták ízesítője lehet, de akár főzeléket is készíthetsz belőle vagy húsok mellé tálalhatod.  Kiváló immunerősítő, magas E és C-vitamin tartalommal, valamint béta-kartoin tartalma is kiemelkedő. Kiváló vértiszítító, vízhajtó, anyagcsere szabályzó.

Érdemes ebben a háromhetes könnyített tisztítókúrában minél gyakrabban használni a madársalátát és a rukkolát is.

Ezeket a gabonákat használd!

Tisztító hatású gabonaként mindenképpen illeszd bele étrendedbe a barna rizst és az árpát is!

Fogyassz gyógyteákat!

A tavaszi tisztítókúrák három fontos salaktalanítója a nyírfalevél, a csalán és a gyerekláncfű. Készíts belőlük gyógyteákat, hiszen elősegítik az emésztést és gyorsítják az anyagcserét.

Próbáld ki a masszázst!

A masszázs amellett, hogy oldja a különféle testi fájdalmakat, segít abban, is hogy anyagcseréd felgyorsuljon. A talpmasszázs serkenti a nyirokáramlást is.

Végül, de nem utolsó sorban, fontos, hogy tisztítókúrád érzelmi és szellemi megújulással is társuljon!

Facebook Comments