Teszteltem! Ataisz Csokis zabmuffin alapkeverék

Teszteltem! Ataisz Csokis zabmuffin alapkeverék

Teszteltem! Ataisz Csokis zabmuffin alapkeverék

Gyorséttermi kaja, ami egészséges? Van ilyen? És hogy jön a gyorskaja a reformkonyhához? Megbolondultam, tán?

Nem olyan ördögtől való gondolat ez!

Sokan azzal hárítják el az egészségesebb életmódra való átállást, hogy az nagyon macerás, rendkívül időigényes. Szerencsére, ma már ez sem lehet kifogás. Rengeteg “félkész”, egészséges hozzávalókat tartalmazó terméket vásárolhattok a bioboltokban, webáruházakban, amelyeket csak minimálisan kell kiegészítenetek pár hozzávalóval, és tényleg gyorsan összerakhattok számtalan ételféleséget.

A 70-es, 80-as években sorra jelentek meg a különféle konzervek, fagyasztott termékek, hogy a munkában elfáradt háziasszonyoknak gyors segítséget nyújtsanak az élelmiszergyártók. Mekkora szenzációnak számított akkoriban!

Ma már semmi különleges nincs abban, hogy olyan gyártók is megjelentek a piacon, akik ugyanezt a szemléletet követik, csak más alapanyagokhoz nyúlnak.

Természetesen a gyorskaják elkészítésekor muszáj némi kompromisszumot kötni: ahol címkéket kell böngészni, ott már nem biztos, hogy maradéktalanul meg tud valósulni az egészséges étkezés. Gondold át, hogy mi fér bele az idődbe és a táplálkozásodba, és feltétlenül tanulmányozd át a termékleírásban található információkat (Ha webáruházban vásárolsz, és nem találsz ilyesmit, azt javaslom, állj odébb!)

Persze tudom, hogy van, akinek nem fér bele ennyi kompromisszum az étkezésébe, de én bizony gyakran kerülök olyan helyzetbe, hogy jól jön, ha a spájzban találok valami gyorsan elkészíthető segítséget.

Blogom most induló Expressz-rovatában tehát olyan alapanyagokat, félkész vagy konzerv termékeket fogok bemutatni, amelyek a felgyorsult világ ritmusához igazodik, ugyanakkor egészségesebb alternatívát nyújtanak a felhasználójának.

Nemcsak bemutatom, hanem el is fogom készíteni, és a véleményemet sem rejtem véka alá.

Elsőként egy Ataisz termékre, a Gazdaságos és finom Csokis zabmuffin alapkeverékre esett a választásom.A cég

Az Ataisz márka jól ismert a bioboltokban, reform élelmiszer üzletekben megfordulók körében. A pécsi székhelyű családi vállalkozás 2004 óta foglalkozik magvak, gabonák csomagolásával és a belőlük készített saját fejlesztésű receptúrával rendelkező reformélelmiszerek gyártásával. “Természetes alapanyagokból, minél inkább mesterséges anyagoktól mentesen dolgozunk”-olvasható a cég bemutatkozó oldalán.

Vegetáriánus termékeik könnyen elkészíthetőek,és nem tartalmaznak fűszerkivonatot, tartósítószert, színezéket, ízfokozót, szóját, laktózt vagy tojást.

A vásárlók különösen kedvelik a cég úgynevezett kész köreteit, amelyek igen sokféle variációban állnak rendelkezésre. A későbbiekben természetesen ezek közül is tesztelek párat.

A cucc

A termék 200 g-os kiszerelésben vásárolható meg, és 10-12 db muffint tudsz belőle sütni.

Nézzük a termék összetevőit: zabpehelyliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, apró zabpehely, kakaópor, csoki aroma, kukoricakeményítő, sikér, szódabikarbóna. Azt gondolom, hogy az alacsony kakaótartalmat leszámítva (5%) korrekt kis cuccról van szó.

Az elkészítése sem okoz gondot: a tasak tartalmát 100 g cukorral, 250 g tejföllel tejföllel és 100 g margarinnal kell összekavarni, és már mehet is a sütőbe. A bekeverés és a sütés összesen alig több, mint fél órát vett igénybe.

Az alapanyagokon persze célszerű némileg változtatni!

A cukor helyett xilitet javasol alternatívaként a recept, mivel azonban itt 100 g-nyi mennyiség kell, így ez nálam nem opció. Ekkora tételben már rendes haspuffadást okoz a xilit. Helyette másféle cukorhelyettesítőt használtam.

Mivel most épp egy Szafi Fitt Paleo négyszeres erősségű természetes édesítő van használatban, így ebből értelemszerűen negyedannyi (25 g) került a keverékbe.

A margarin helyett természetesen olvasztott kókuszzsírt használtam.

Összekavartam, és már ment is az előmelegített sütőbe. A recept 20-25 perces sütést javasol légkeveréses sütőben. No, nekem ilyen nincs, így maradt a hagyományos sütő, amiben kb. 180 fokon tudok sütni. Ebben 35 percig sültek a muffinok.

Kisült!

Nem vagyok nagy muffin rajongó, de a kisült muffinok teljesen rendben voltak. Belül puhák, de nem szárazak.  A bekeveréskor látható apró zabpelyhek egyáltalán nem érződnek a kisütés után. Amit másképp csinálnék: 25 g-nál több negyedannyi ugyanannyit tennék bele. Nem vagyok édesszájú, de ez a muffin alappor több édesítést kívánt volna.

Azt kell mondanom, hogy tényleg gazdaságos, mert 2 muffin elfogyasztása után úgy éreztem, hogy egy falatot sem bírok enni, annyira jól laktam.

Tízóraira, uzsonnára gyors, praktikus választás. 

 

 

Facebook Comments