Ezért szabadulj meg gyorsan az illatgyertyáidtól

Ezért szabadulj meg gyorsan az illatgyertyáidtól

Ezért szabadulj meg gyorsan az illatgyertyáidtól

Kristálytiszták, átlátszóak, csillagokkal, gyöngyökkel, kagylókkal mindenféle színben és illatban pompáznak. A háló- vagy a fürdőszobák alapdarabjai, sokak számra a romantikus vagy épp ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékei.

Tudtad, hogy az illatosított paraffin- és zselégyertyák nemcsak ünnepi hangulatot, hanem számtalan veszélyt is hordoznak?

pexels-photo-233296

Tüdőgyógyászok szerint a füstölők és illatosított paraffin -és zselégyertyák használata megnöveli az asztmatikus tünetek vagy a bőrirritáció kialakulását, és több vizsgálat is igazolta, hogy sokféle rákkeltő anyagot tartalmaznak.

Kőolaj, ólom

Az úgynevezett zselégyertyáknak alapanyaga zselésített kőolaj, amit – lágysága miatt – valamilyen formába öntenek, és akár fémmel erősített kanócot is használhatnak gyártásukkor. Hogy ez miért baj?

A fémszál anyaga, mellyel a kanócot megerősítik, gyakran ólom és kadmium, de ón és cink is előfordulhat benne. Amerikában 2003-óta tiltólistán vannak az ólomtartalmú kanóccal ellátott gyertyák, ugyanis vizsgálatok igazolták, hogy ezek az égés során annyi káros anyagot bocsájtanak a levegőbe, amelyek a gyermekek számára már komoly egészségügyi veszélyeket rejtenek: pl. hormonzavarokhoz, magatartási és tanulási problémákhoz vezethetnek.

Mivel a gyertyák kormoznak és füstölnek, ezért zárt térben használva és belélegezve számtalan káros anyagot juttathatnak be a szervezetünkbe. Sőt! Szintén vizsgálatok igazolják, hogy a natúr gyertyákhoz képet  az illatos gyertyák még veszélyesebb hatással lehetnek ránk tartós használat esetén.

tealight-candles-tea-lights-wax

Aromaterápiás kamu

A se tévesszen meg bennünket, hogy ha egy gyártó hangsúlyozza, hogy a terméke aromaterápiás és illóolajokból készült. Ezek többsége ugyanis vagy fixáló és stabilizáló anyagokkal biztosítja a tartós illatot, vagy sokszor – az illóolajaknál jóval olcsóbb – szintetikus illatanyagokat rejtenek. Ezek pedig többféle irritáló összetevőt és toxint is tartalmazhatnak. A gyertyák veszélyességét fokozhatja, ha a gyártó mesterséges színezőanyagokat ad termékéhez, hiszen ezek az égés során szintén veszélyes, rákkeltő anyagokat bocsájtanak ki a levegőbe.

Így teszteld az illóolajod, hogy valóban tiszta-e!

A Daily Mail a napokban közölt egy cikket, melyben egy érdekes tanulmányra hívta fel a figyelmet. Alastair Lewis, a Yorki Egyetem professzorának vizsgálata szerint a limonén – melyet a citrusos illatgyertyák is tartalmazhatnak – a levegőben található egyéb gázokkal keveredve formaldehidet hozhat létre, ami egy veszélyes rákkeltő vegyület. Ha a lakás nincs kellően átszellőztetve, ennek a szintje akár kritikus is lehet.

Mire figyeljünk gyertyavásárláskor?

Ha gyertyát vásárolunk, kerüljük a paraffinos és zselés illatosított gyertyákat! Válasszunk inkább méhviaszból, illetve növényi viaszból készült pamut kanóccal ellátott termékeket.

Ügyeljünk arra is, hogy ne lobogjon nagy lánggal a gyertyánk,  vagyis ne legyen túl hosszú a gyertya kanóca. Ezt érdemes visszavágni felhasználás előtt.

Gyertyahasználat után szellőztessük át a helyiséget!

Válaszd a tiszta illóolajokat!

Ha valóban szeretnénk az illóolajok pozitív hatásait használni, akkor ezt ne gyertyákkal tegyük, hanem magukkal az illóolajokkal. Válasszunk 100%-os, teljesen tiszta illóolajokat. Párologtatóba, diffúzorba téve, vagy magunk által készített illatosítók segítségével élvezzük ezeket a gyógyító, hangulatteremtő illatokat.

A karácsony jellegzetes hangulatát a szegfűszeg, fahéj, narancs, eukaliptusz illóolajok segítségével varázsolhatjuk otthonunkba.

23194686874_0de5b69004

+1 TIPP Honnan tudhatod, hogy ólombetétes-e a kanóc?

A gyertya kanócát (felhasználás előtt) dörzsöld meg egy kis darab papírral!Ha a lapon grafithoz hasonló szürkés nyomot hagy, akkor valószínűleg ólmot is tartalmaz a kanóc (Forrás)

white-home-decoration-candles

Facebook Comments