Így teszteld az illóolajod, hogy valóban tiszta-e!

Így teszteld az illóolajod, hogy valóban tiszta-e!

Így teszteld az illóolajod, hogy valóban tiszta-e!

Amikor kinyitsz egy jázmin illóolajat, jusson eszedbe, hogy egy liternyi olajhoz mintegy nyolcmillió virágot kell feldolgozni. És ahhoz mit szólsz, hogy egy liternyi citromfűolajhoz egy tonnányi növényt használnak fel?

De akkor mégis hogy fordulhat az elő, hogy ezekhez a termékekhez pár száz forintos és akár több tízezer  forintos áron is hozzá lehet jutni?

Miként lehetséges ez?

A válasz egyértelmű: ahol ekkora értéket képvisel a kis mennyiség is, ott gyorsan megvetik a lábukat a hamisítványok. Mivel a vegyészet fejlődésének köszönhetően ma már nem okoz gondot, hogy egy-egy jellegzetes illatkomponenst szintetikus úton állítsanak elő, így az eredeti ár töredékéből létre tudnak hozni hamisítványokat. A gond csak az, hogy ezek a mesterséges olajok kőolajszármazékokat is tartalmazhatnak, amelyek asztmatikus tüneteket, allergiát és többféle légúti problémát okozhatnak használójánál. Aromaterápiás célokra való felhasználásuk tehát veszélyes.

6894523343_0e2623d023_z
Melyik az igazi?

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az illóolajok ellenőrzése és minősítése gyakorlatilag megszűnt Magyarországon. Ahogy a Tudatos Vásárlók oldalán olvashatod, 2008 végén a Gyógynövénykutató Intézet ellenőrző, minősítő jogköre véget ért. Hiába a gyógyhatás, az illóolajok kozmetikumként kerülnek ki a boltok polcaira, és a cégek maguk vizsgálják illetve vizsgáltatják be. Már aki.

Miként tudsz ebben a káoszban biztonságos terméket választani? Honnan tudhatod, hogy nem hamisítványt vásároltál?

Összeszedtem pár információt, amely kapaszkodókat adhat ahhoz, hogy 100%-os tisztaságú illóolajat válassz.

1. Vizsgáld meg az üveget!

Ha a terméket nem sötét üvegben, hanem például átlátszó műanyag üvegcsében tárolják, máris tedd vissza a polcra. Az illóolajokkal szembeni alapvető követelmény, hogy üvegben kerüljenek forgalmazásra, hiszen az olaj erős kémiai vegyületei reagálhatnak a műanyag tárolóüveggel.

A sötét színű (többnyire barna vagy sötétkék) üvegcse pedig azért fontos, hogy a napsütés káros hatásaitól megvédje ezt az érzékeny anyagot.

Ma már alapvető, hogy a csomagolás tartozéka legyen a pipetta vagy a cseppentő is.

2. Tájékozódj a feliratról!

Amennyiben  a termék címkéjén nem találod sehol sem az illóolaj, 100%-os illóolaj vagy tiszta illóolaj feliratot, akkor nagy valószínűséggel egy mesterségesen előállított termék akadt a kezedbe. A lámpaolaj, illatolaj nem valódi illóolaj. Korrekt cég fel is tünteti a címkén, hogy ezek a termékek csak illatosításra használhatók (Csak zárójelben: én illatosításra sem használnám őket).

3. Mennyibe kerül?

Egyértelműen kerüld a pár száz forintos termékeket! Az illóolajoknál a túl olcsó sajnos szinte mindig a gyenge minőséget vagy szintetikus olajat jelenti. Az is gyanús és életszerűtlen, ha egy cég az összes illóolaját ugyanazon az áron adja. A rózsaolaj ára soha nem lehet azonos a citromolaj vagy a rozmaringolaj árával.

4. Milyen növényből készült?

Az illóolajokat mindig valamilyen növényi részből (virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek) nyerik ki különféle eljárásokkal. Mindig nézz utána, hogy egy adott növényből valóban nyerhető-e illóolaj!

A tulipán vagy zöld alma illóolaj elnevezés egyértelműen arra utal, hogy szintetikus termékkel szemezel.

16862148939_9fc4dc3d2f_z
A rózsaszirom sem olcsó alapanyag

Szintén alaposan tanulmányod át a különféle fantázianevekkel ellátott termékeket: álomhozó illóolaj, karácsonyi hangulat illóolaj, stresszűző illóolaj stb. (Természetesen ezekből is készülnek 100%-os tisztaságú keverékek, csak vizsgáld meg alaposabban a terméket).

5. Milyen tájékoztatást kapsz a termékhez?

Az egyik igen fontos szempont, hogy a termék gyártója milyen információkat közöl az illóolajról. Az alábbi adatok jó, ha szerepelnek a termékhez mellékelve. Nézzük meg, milyen információkat kell tartalmaznia például egy rozmaring illóolaj tájékoztatójának:

Magyar név: pl.rozmaring illóolaj
Latin név: pl. Rosmarinus officinalisTisztasági fok: 100% természetes,
Kinyerési mód: pl. virágos-leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval
Mennyiség: 10 ml
Származási hely: pl. Magyarország
Milyen gazdálkodásból származik: ha pl. biogazdálkodásból, akkor erre vonatkozó tanúsítványnak is kell szerepelnie a címkén
Illat: intenzív, friss gyógynövényes, kámforos aljegyekkel
Fő hatások: pl. Bőrfrissítő és keringésfokozó hatása miatt izomlazító, izomfájdalom-csillapító és antireumatikus kenőcsök, valamint hajhullás, korpásodás elleni kozmetikai készítmények hatóanyagaként előnyös az alkalmazása.
Illat-profil: pl. serkentő, erősítő
Felhasználható: pl. párologtatásra, aromafürdő, masszázs, bedörzsölő olaj, lábfürdő, hajápolásra valamint szájvíz készítésére.
Cég neve, címe, internetes címe, telefonja
Azonosítószám
Illóolajat minősítő szervezet neve
(ha minősítették)
Figyelemfelhívás környezet- és egészségkárosító veszélyre, használattal kapcsolatos elővigyázatosságra: pl. Ellenjavallt kámfor tartalma miatt epilepsziásoknál. Várandósan ne használj rozmaringot! Magas vérnyomás és epilepszia esetén valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!
Engedélyszámok
Felhasználhatóság ideje

13912794_701333420016077_2902812123148629113_n
Kedvenc 100%-os illóolajom Kistelekről, egy családi kertészetből. Az elejétől a végéig felügyelik a termék gyártását.

+1 Illóolaj -teszt

Egy egyszerű trükkel te magad is meggyőződhetsz otthon arról, hogy tiszta terméket vásároltál. Egy tiszta, fehér papírra cseppents az illóolajból (Vigyázz! Kézzel ne érj hozzá!). Várd meg, amíg elillan, és nézd meg a papírt!

A 100%-os tisztaságú  illóolajnál (néhány kivételtől eltekintve) azt fogod tapasztalni, hogy  nem hagy nyomot a papíron, az illatát azonban hosszú ideig érezni fogod.

Amennyiben szintetikus terméket vásároltál, akkor a papírt biztos, hogy eláztatta vagy olajos nyomot hagyott rajta.

Forrás
Facebook Comments