Halálos fogyasztószerek. Bevállalod mégis? (képekkel)

Halálos fogyasztószerek. Bevállalod mégis? (képekkel)

Halálos fogyasztószerek. Bevállalod mégis? (képekkel)

A NÉBIH az EU tagállamok gyorsriasztási rendszerén (RASFF) kapta a hírt, hogy az egészségre ártalmas fogyasztó tea, pezsgőtabletta és kapszula rendelhető az interneten elérhető online boltokban és a Facebookon is.

A problémás termékek EMTEA, NIVA detox és Irem natural néven vásárolhatóak meg. Ha beütöd a keresőkbe, számtalan gyanús, többnyire török nyelvű oldalra fogsz bukkanni.

Én magam is ezt tettem, és érdekes információkra bukkantam.

Csodák márpedig vannak?

Elsőként egy pezsgőtabletta (Emtea)oldalára akadtam, ami természetesen lehengerlő hírekkel szolgál.

 A termék ígérete szerint elnyomja az étvágyat és felgyorsítja az anyagcserét, aminek következtében havi 5-8 kg-tól fogsz megszabadulni. Csak halkan tegyük hozzá, hogy ekkora mértékű fogyás önmagában sem tekinthető normálisnak. 

13775918_1768721546717041_8749320038989534356_n

emtea

Hogy tovább növeljék a termék iránti bizalmat, állítólag vitaminokat is adtak hozzá, így aztán a immunrendszered is erősítheted, miközben olvadnak rólad a kilók. Erre mondják, hogy két legyet egy csapásra?

A Niva detox szintén káprázatos fogyást ígér, ráadásként pedig még a felesleges méreganyagokat is kipucolja a szervezetből. Ez igen!

niva

Az Irem naturel is természetesen herbál kapszulaként kínálja magát a fogyókúrás piacon. Vajon tényleg csak természetes összetevőkből áll?

iremnaturel-kapsul

 Mi baj ezekkel a termékekkel?

Elsősorban az, hogy ezek a különféle gyógynövény tartalmú, fogyasztó hatású étrend-kiegészítők szibutramint tartalmaznak, ami 2010-óta uniós tiltólistán van.

A szibutramint természetesen nem reklámozzák öles betűkkel a termékleírásban, helyette áfonya, ginseng, stevia, zöld tea, guarana, gránátalma kivonat szerepel például a pezsgőtabletta oldalán.

Egy kicsit tovább nyomozva a felsorolt termékek oldalain, további érdekességeken akadt meg a szemem.

A Niva detox teát reklámozó oldalon nyírfalevél, goji, rozmaring, echinacea, brokkoli, törpepálma és fekete áfonya szerepel a természetes hozzávalók között, míg a kapszula esetében guarana, zöld tea, kitozán, L-karnitin, alma kivonat és áfonya levél kivonat áll a termékcímkén.

Ezek mind remek növényi alapanyagok, de ne légy naiv: azt azért sejtheted,  nem ezektől fogsz leadni havi 8 kg-ot, hanem egy olyan összetevőtől, ami nincs a termékleírásban felsorolva. Ez pedig úgy tűnik, hogy a szibutramin lesz.

Sajnos nem egyedi esetről van szó. Ahogy a Ködpiszkáló Blogon olvastam, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognózai Intézetében működő munkacsoport az elmúlt években több ilyen hamisított (pl. szibutramint tartalmazó) fogyasztószert azonosított a hazai piacon.

A szibutramin felfüggesztésének oka egyébként az volt, hogy egy 6 éven át tartó vizsgálat eredménye szerint súlyos szív-és érrendszeri mellékhatásokat okozhat. 

A figyelmeztetések mindenütt ugyanazok

Érdekes adalék, hogy ha figyelmesen átböngészed ezeket a különféle termékeket, mindegyik ugyanazokat a figyelmeztetéseket tartalmazza. Egyik termék fogyasztását sem javasolják a következő személyeknek:

  • antidepresszánst szedők
  • májbetegek
  • vesebetegek
  • szívelégtelenségben szenvedők
  • magas vérnyomással küszködők
  • gyomorhurut esetén
  • fekély esetén
  • szív- és érrendszeri betegek esetén

Mindez persze nem véletlen műve: a figyelmeztetés oka nagy valószínűséggel a szibutramin lehet, aminek a használata kockázatos ezeknél a betegségeknél.

De mit tud a szibutramin?

A központi idegrendszerre ható szibutramint eredetileg antidepresszánsnak fejlesztették ki, erre nem bizonyult hatékonynak. Kiderült azonban, hogy alkalmazásával súlycsökkenést lehet előidézni: a fogyni vágyók kevesebb táplálékot vesznek magukhoz,  miközben a teltségérzet fokozottabb lesz.

A gond azonban az, hogy  a szibutramin az emberek 10-30%-ánál szédülést, szájszárazságot, álmatlanságot, magas pulzusszámot és vérnyomást valamint hányingert, szédülést és különféle szívproblémákat idézhet elő. A szédülést és hányingert ezeknél a gyanús fogyasztószereknél is feltüntetik a gyártók, amit -szerintük-  fokozott folyadékfogyasztással meg lehet szüntetni.

Ahhoz, hogy ezek a tünetek jelentkezzenek  napi 10-30 mg/nap szibutramin fogyasztás szükséges.

A Nébih által kiadott figyelmeztetése szerint az EMTEA ajánlott napi adagja például 15,5 mg szibutramint tartalmaz, és állítólag már halált is okozott egy fiatal hölgy esetében, ezért a hatóság felhívja a figyelmet, hogy ezeket a termékeket ne rendeljék, ne fogyasszák a fogyni vágyók.

Forrás

Facebook Comments