Kiderült a titok! Ebből készül a McDonald’s sült krumplija

Kiderült a titok! Ebből készül a McDonald’s sült krumplija

Kiderült a titok! Ebből készül a McDonald’s sült krumplija

Néztétek a Mythbusters című sorozatot? Magyarországon Állítólag címmel futott. Az egyesült államokbeli San Franciscóban forgatott televíziós sorozat  különböző hiedelmeket, „legendákat”vizsgált meg tudományos precizitással.

Mi ki nem hagytunk volna egy részt sem. Imádtam!

Grant Imahara, a Mythbusters  sorozat volt műsorvezetője  egy sokunkat foglalkoztató kérdésre kereste a választ.

Őszintén!

Te elgondolkodtál már azon, hogy miért olyan tökéletes formájú és ízvilágú a McDonald’s-ban vásárolható sült krumpli? És hogy vajon otthon, a kis konyhádban  miért nem sikerül soha ezt a tökéletességet elérned?

Remélem, nem én leszek az, aki sokkolni fog a válasszal: a mekis sült krumpli számtalan alapanyagból készül, és – kapaszkodj meg – ebből csak az egyik a krumpli.

A mítoszromboló utánajárt

Grant a valóság felfedésének igen kézenfekvő módját választotta: egy évvel ezelőtt egész egyszerűen ellátogatott a a McDonald’s Idaho állambeli krumpligyárába. Itt végigkövette a krumpli útját egészen a szántóföldekig, ahonnan a gyárba szállítják a burgonyát, és sikerült a sült krumpli 14 összetevőjét is azonosítania. Íme a lista:

  1. krumpli
  2. szójaolaj
  3. repceolaj
  4. hidrogénezett szójaolaj
  5. természetes marhahús aroma
  6. citromsav
  7. hidrolizált gabona
  8. hidrolizált tej
  9. dextróz
  10. kukoricaolaj
  11. dinátrium-dihidrogén-pirofoszfát(E450i)
  12. terc-butil-hidrokinon(E319)
  13. dimetil-polisziloxán (E900)

Most lépjünk túl azon, hogy az alapból szimpla vegán terméknek hitt sült burgonya tejet és húst is tartalmaz nyomokban, és a gluténérzékenyek is találnak benne számukra meglepő hozzávalót.

Nézzük meg inkább, hogy a lista végén ácsorgó E számok mit is takarnak!

A dinátrium-dihidrogén-pirofoszfát jelenlétére az E450i jelzés utal a termékek címkéjén: találkozhatsz vele számtalan húskészítményben illetve konzervek és péksütemények adalékaként. Fagyasztott élelmiszerek esetében ez a cucc gondoskodik arról, hogy a krumpli színe kívánatos maradjon. Vagyis nem barnul, zöldül, kékül meg a fagyasztás során.

terc-butil-hidrokinon (E319) erős antioxidáns, amit növényi olajok, és állati zsírok tartósításánál szokták alkalmazni. Az élelmiszerek eltarthatóságának egyik királya, nem színezi el az ételt, és az ízét sem változtatja meg. Egy néma levente.

Természetesen nemcsak az élelmiszerekben található meg. Bizony a terc-butil-hidrokinont alkalmazzák még a műanyaggyártásban,a  parfümök gyártásakor, de megtalálható lakkokban és gyantában is

A dimetil-polisziloxánt (E900) mesterségesen állítják elő. Kémiailag a szilikonokhoz tartozik. Az élelmiszerekben szilikonolaj néven ismert anyag. Dzsemek és gyümölcslevek készítésénél használják fel. Megtalálhatod sütőolajok és zsírok alkotórészeként is, valamint gyümölcs-és zöldségkonzervekben és rágógumikban. Emellett van még egy praktikus tulajdonsága, sütéskor megakadályozza, hogy hab képződjön.

Használják még a kontaktlencséd gyártásakor, belerakják a samponodba és síkosító olajokba is. No, meg a sült krumplidba. Igen sokoldalú tehát.

Csak hogy ne kapjatok a szívetekhez rögtön…

A 444.hu utánajárt, hogy nálunk is ezekből a hozzávalókból készül-e vajon a sült krumpli. Ezt a választ kapták:

„”A McDonald’s sült krumplija a helyi szabályozások eltérő volta miatt nem feltétlenül ugyanazokból az összetevőkből áll a világ különböző tájain(…)A késztermék a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort tartalmaz. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce és napraforgóolajok keverékében sütjük ki. Sütés után sóval ízesítjük”-tájékoztatta a portált a a McDonald’s pr-ügyeit kezelő NOGUCHI PORTER NOVELLI. (Forrás)

Szóval, állítólag nálunk csak négy összetevős a dolog.

És az megvan, hogy a mekis sült krumplit kétszer süti ki?

Egyszer a gyárban és még egyszer az étteremben.

A mekis sült krumpli és az intelligens gyurma kapcsolatáról itt olvashatsz érdekességeket a Napfény illata blogról.

Képek forrása: You Tube

(Daily Mail)

Facebook Comments