Újra szexi termék a kenyérliszt

Újra szexi termék a kenyérliszt

Újra szexi termék a kenyérliszt

A kenyérliszt az egyik legszexibb termék manapság. Van, aki több kilónyit is beszerez egyszerre, hogy minden nap maga süthesse ki otthon. Mert már unjuk a boltit. Nagyon.

Szexi termék? Na, ne!

Egy helyi közösségek marketingjéről szóló előadáson hallottam nemrégiben a szexi termék kifejezést Kardos Renitől, a szegedi Bödön Piac megálmodójától. Mit mondjak? Nagyon megtetszett ez a szokatlan terminus technicus.

Szóval, minden üzleti vállalkozásnak van legalább egy szexi terméke. És képzeljétek, egy reformélelmiszerekkel foglalkozó vállalkozásnak a kenyérliszt lett az. Igen! Nem a magliszt, ilyen meg olyan mentes, paleos, szénhidrát-csökkentett vagy gluténmentes lisztek. A hagyományos kenyérliszt.

És minden más, ami a kenyérsütés boszorkánykonyhájában kellhet: rozskovász, búzasikér, aszkorbinsav. El nem hinnétek, hogy mi minden.

No, de tartósítószer, lisztjavító cuccok, azok biztos nem kellenek bele. És többek között ezért is szeretjük mi magunk sütni otthon a kenyeret.

bread-608920_960_720
Mi sül ki otthon?

Azok a régi szép idők

Amikor még meg lehetett enni a kenyeret.

Régen nagyon nagy becsben tartották a kenyeret. Apám mesélte, hogy a kenyérdagasztás és sütés egy külön ceremónia volt. Nagyanyám egy hétre előre sütötte a kemencéjükben a héttagú családnak a kenyeret. És a kenyér egy hét múlva is ízletes, jól szelhető, tökéletes állagú volt. És ez az íz, ez az érzés hiányzik.

De mi a bajom a boltival?

Elsősorban az, hogy számtalan metamorfózison tud átesni a kenyér. Hol lyukas, hol szivacsos, hol nem szelhető, hol atomjaira esik szét. Néha már két nap múlva száraz vagy penészes, vagy ragacsos.

És én még szerencsés helyzetben vagyok, mert egy vidéki kisváros lakójaként legalább egy régi vágású pékség működik itt helyben, ahol fehér kenyérből is jót lehet (v)enni

De néha ugyanabból a pékségből sem mindig lehet stabilan jó minőségű kenyérhez jutni, ráadásul, amikor egy régi pékmester elárulta, hogy a kakaópor alap kellék a pékségekben a „teljes kiőrlésű” kenyér előállításához, akkor végképp úgy döntöttem, a teljes kiőrlésű kenyeret mindenképp itthon fogom sütni.

bread-821503_960_720
Vedd kézbe a kenyérsütést!

Csak jó lisztből lehet jó kenyeret sütni

És jó búzából lehet jó kenyérlisztet készíteni. Ha pedig ilyesmit szeretnénk, érdemes Békés megye felé tekintenünk. Itt ugyanis még működik egy malom Tótkomlóson, ahol kiváló BL 80-as kenyérlisztet (is) készítenek. Ráadásul-tapasztalatom szerint- nagyon közvetlen, segítőkész gárdával.

A néhai tótkomlósi gőzmalmot a tulajdonosok atyja, Pipis Pál alapította 1881-ben, majd 1897-től fiai – akik molnárok és gépészek voltak-  vették át az üzem vezetését. 1919-ben tűzvész martaléka lett a malom, majd két év múlva újjáépítették, hamarosan pedig korszerűsítették. 

19330-ban a Tótkomlósi liszt kijutott a Párizsi Világkiállításra is, ahol aranyérmet nyert- tudtam meg Sztojka Zsuzsannától, a malom üzemvezetőjétől.

A malomüzem jelenlegi formáját 1958-ban alakították ki, fő tevékenységi köre a búza feldolgozás és búzalisztek értékesítése.

Az itteni liszthez nagyon hűségesek a vevők, hiszen aki egyszer kipróbálja, ragaszkodni fog hozzá. Ráadásul a kenyérsütéssel foglalkozók szájról szájra adják a hírét.

hands-731265_960_720
Jó liszt=jó kenyér

BL 80-ez valami titkos ügynök lenne?

Bár sokaknak talán rejtélyesnek tűnik ez a jelzés, ha meglátják a papírzacskón, de

a Magyar Gabonaszövetség és a Magyar élelmiszerkönyv meghatározásai alapján itt a megfejtés:

A kód első tagja a gabonára utal, amiből készült: B- a búzára utal

A második kód, mindig az őrlemény szemcseméretére utal: L-tehát liszt

A szám: 80 pedig a hamutartalmat jelzi. A hamutartalom befolyásolja a liszt színét, minél nagyobb a hamutartalom, annál sötétebb a liszt színe.

A BL80-as liszt tehát fehér kenyérlisztet jelent.

Kenyérsütéshez én mindig ezt használom, és szívesen keverek mellé, kísérletezek más lisztekkel is.

Persze nemcsak egyféle kenyérliszt létezik. Kipróbálhatod például a félfehér kenyérlisztet is, amelynek BL 112-es a jelzése, vagy akár a sötét kenyérlisztet, aminek BL 160.

És persze az igazi kenyér nyilván úgy az igazibb, ha mindent kézzel csinálnék, de erre sajnos nincs már kapacitásom. Viszont van egy remek kenyérsütő gépem, ami minden feladatot megold helyettem. Számtalan lisztet, variációt kipróbáltam már, és szerencsére nem sokszor nyúltam mellé.

Egy dologban viszont nem változtatok: a jól bevált BL 80-as kenyérliszten.

Facebook Comments