Az új fogyókúrás dili: a pektin-diéta

Az új fogyókúrás dili: a pektin-diéta

Az új fogyókúrás dili: a pektin-diéta

Igyál pektin tartalmú italt, és leolvad rólad a felesleg! Úgy tűnik kifogyhatatlan a gyártók leleményessége, és évről évre előrukkolnak valami újdonsággal, amiről nők ezrei, tízezrei fogják azt gondolni: ettől le fognak fogyni.

A pektint például szívesen állítják be úgy az étrend-kiegészítőket, pektin tartalmú italokat gyártók mint a gyors fogyás  letéteményeseit. Hivatkoznak arra, hogy le fog olvadni rólad a zsír, hogy a pektin kivezeti a méreganyagokat a szervezetedből, nem mellesleg kiválóan szabályozza a bélműködést, és még egy sor ámulatba ejtő különlegességgel ruházzák fel ezt a szert.

 Ne feledd! A nagy ígéretekkel kecsegtető pektin tartalmú italok mögött ellenőrizetlen hozzávalók állhatnak. Nem valószínű, hogy valóban a pektin okoz majd grandiózusnak beharangozott 20-30 kg-os fogyást. Sőt! Szinte biztos, hogy nem ez okozza, hanem valamilyen veszélyes, esetleg illegalis fogyasztószer, ami még a készítményben van. 

Mi most maradjunk szigorúan a pektinnél!

De mi is a pektin? Te tudod?

A pektin vízoldékony rost, amely folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képez. Ez az emészthetetlen vegyület az emberi szervezetben ballasztanyagként működik, fogyasztása alapvetően veszélytelennek számít.

 A pektint, amit előszeretettel neveznek vegetáriánus zselatinnak, elsősorban befőzés, lekvár -és dzsemkészítés idején keresik lelkesen a háziasszonyok a bioboltokban. Állítólag költséghatékonyabb, mint a befőzőcukor.

Kiváló gélképző, zselésítő anyag ugyanis, ráadásul teljesen természetes. Nagy mennyiségben tartalmazza az alma, a birsalma, a szilva és az egres, de megtalálható a citrusfélékben is. Ha lekvárok és dzsemek, vagy éppen gumicukrok termékcímkéjén az E440-es számot látod, az szintén arra utal, hogy pektin tatalmú terméket nézegetsz épp.

gumicukor
Pektin. Gumicukorba ágyazva.

 A pektint egyébként többnyire almából illetve citrusfélék héjából vonják ki, és fehér por vagy sűrítmény formájában te is meg tudod vásárolni már. A pektin sűrítmény nem átlátszó,nyúlós folyadék, illata és színe attól függ, milyen nyersanyagból készült.

Milyen egészségügyi problémákra használják a pektint?

Főként a koleszterinszint csökkentéssel, a vércukorszint szabályozással, a reflux kezelésével valamint a vastagbélrák megelőzéssel kapcsolatos problémákra javasolják fogyasztását. Emellett a pektint méregtelenítéshez (a nehézfémek szervezetből való kiürítéséhez) is használják.

No és napjainkban elsősorban mint kiváló fogyókúrás készítményt emlegetik, akárcsak az agar-agart.

alma pektin
Pektines jókedv

Pektinnel fogyni?

Egy régebbi, 1977-es tanulmány szerint a napi 15 g-os citrus pektin fogyasztás bizonyítottan csökkentette a testsúlyt a vizsgált személyeknél; egy újabb, 2015-ös vizsgálat szerint pedig a hím patkányoknak adagolt ételbe kevert pektin arányosan csökkentette a táplálékfelvételt, és vele együtt csökkent a testtömeg-gyarapodás, miközben a jóllakottság érzése növekedett.  

pektin

Álljunk csak meg egy szóra!

Érthető módon a szkeptikusok jóval nagyobb mennyiségű standardizált vizsgálat után jelentenék csak ki, hogy a pektin valóban használható fogyókúrás készítményként is. Mert előfordulhat, hogy a vizsgálatokban más tényezők vezethettek erre az eredményre.

 Ha te mégis úgy döntesz, kipróbálnád a pektint, akkor a legpraktikusabb , ha por formájában veszed meg. Ezt vízzel, gyümölcslével elkeverve máris pektin tartalmú italhoz juthatsz.

Milyen mellékhatásai lehetnek a pektinnek?

Hiába növényi, hiába természetes, ettől függetlenül a pektin esetében is előfordulhatnak mellékhatások. Aki például érzékeny a citrusfélékre, az inkább mellőzze a citrus pektin fogyasztását!

A pektin okozhat némi diszkomfortérzést az emésztésedben is: puffadás, hasmenés, felfúvódás. Ha réz, cink, vas, kalcium vagy magnézium tartalmú készítményeket fogyasztasz, figyelj arra, hogy a pektin ronthatja ezek felszívódását!

Terhesség vagy szoptatás idején természetesen ne kísérletezz a pektinnel (se). Egyik sem az az időszak, amikor ilyesféle diétába kellene kezdened.

Ne feledd! A pektin csak egy praktikus segítség lehet a diétádban, de életmódváltás nélkül (az étkezésed átalakítása, sport beiktatása) ne várj tőle hosszú távú hatást!

Így fogyj le kocsonyával karácsonyig!

Facebook Comments