Így fogyj le kocsonyával karácsonyig!

Így fogyj le kocsonyával karácsonyig!

Így fogyj le kocsonyával karácsonyig!

Mostanában nagyon fellendült az agar-agar forgalom nálam. Egy ideig azt hittem, hogy felszaporodott a befőznivaló a kis konyhácskákban. Aztán hamar felvilágosítottak a vevők: nem az őszi dzsemekhez viszik kettesével az agar-agart. Hanem a karácsony előtti fogyókúrához. Azt hiszed, viccelek? Nem! Ez komoly.

Most azt kérdezed, mi az az agar-agar?

Nos, ez egy maláj eredetű szó, és azt jelenti: kocsonya. Persze ne a mi disznófülből, körömből és csülökből készült ízes kocsonyánkra gondolj! Az agar-agar egyfajta zselatin, zselésítő, kocsonyásító cucc, amit E406 néven nemcsak élelmiszerekben (húskészítményekben, sörökben, borokban), de gyógyszerekben, kozmetikumokban, sőt a fogászatban is hasznosítanak.

agara

Miből kotyvasztják?

No, ez itt a lényeg! A hagyományos zselatinhoz képest, amit ugye hadd ne részletezzünk, milyen állati részekből állítanak elő, az agar-agart elsősorban vörösmoszatokből nyerik ki, melyet aztán főként por és pehely formában szerezhetsz be a bioboltokban, áruházakban.

Egy Konfuciusz korából származó verseskönyvben már találunk egy olyan dicsérő verset egy szakácsnőről, aki tengeri moszatokból készített ízletes fogást.  Ie. 600 körül.

Az agar-agart egyébként a japán konyhában kezdték hasznosítani, levesek sűrítéséhez és desszertek elkészítéséhez.

Ez zsír! Vagyis: zselé!

Az agar-agart szobahőmérsékleten el kell keverned vízben, majd legalább 90 fokra kell hevítened, hogy bekövetkezzék a zselésítés. Végül le kell hűteni (37 fok környékén már géllé kocsonyásodik).

Színtelen, szagtalan, áttetsző. Igen erős gélképző, ráadásul piszok jól viseli a melegítést is. Ha már a karácsonyi hidegtálakról, pudingokról és krémekről álmodsz, jusson eszedbe a vörösmoszat! Akarom mondani, az agar-agar.

Van azért némi hátránya is az agar-agarnak: savas közegben (pl. savas gyümölcsök jelenlétében)  csökken a hatékonysága. Ha ezeket azonban előfőzzük, akkor ez a probléma is orvosolva.

De térjünk a lényegre! Te most épp a karácsonyi ruhádról álmodsz, amibe jó lenne belefogyni, ugye?

agaragar fogyás

Így csinálják az ázsiai csajok!

A keleti orvoslás minden kutyafülére javasolja az agar-agart. Asztmatikus betegségekre, májproblémákra, légzőszervi megbetegedésekre, diabéteszre és koleszterinszint-csökkentésre vagy épp gyulladások kezelésére is használja. De igazi nagy karriert mégiscsak a nők fogyókúrás csodaszereként futott be. Hát mi mástól is lennének örökké karcsúak az ázsiai csajok, ha nem az agar-agartól? Állítólag.

Az agar-agar ugyanis kiváló rostforrás (80%-os rosttartalom), alacsony kalóriatartalma van, és íze-állaga miatt is könnyen fogyasztható illetve építhető be egy fogyókúrába. Állítólag -főétkezés előtt fogyasztva- teltségérzettel csap be bennünket, gyarló fogyni vágyókat.

Ehhez a bűvészmutatványhoz egy nagy pohár teában, vízben, növényi tejben  vagy gyümölcslében egy grammnyit (nem tévedés, egy azaz 1 gramm) feloldunk belőle, és főétkezés előtt 10 perccel elfogyasztjuk.

De készíthetünk belőle karcsúsító üdítőitalt is!

Ehhez 3 dl vizet forralj fel kis boszorkány lábosodban, ebben oldd fel az 1 grammnyi agar-agart, és pár percig forrald együtt a kotyvalékot! Öntsd ki egy kancsóba, és hűtsd le először szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe 20 percre!

Kanalazz 2-3 evőkanálnyit egy magas falú üvegpohárba, majd töltsd fel szénsavas ásványvízzel! Csavard rá egy fél narancs levét, vagy tölts hozzá kedvenc (cukormentes) gyümölcslevedből!

Állítólag reggel kell inni. Ha fogyni akarsz.

+1 egy fontos jó tanács a végére: ha tényleg ki akarod próbálni az agar-agart, mindig bőséges folyadékban keverve fogyaszd el!

Facebook Comments