A fogyni vágyók körében nem ismeretlen a fogyókúrák két Rolls Royce-a: a szenna és a mályva. Sokan nem is ismerik pontos hatásukat, csak hallották, hogy ezekkel gyorsan fogyni lehet, mert bontják a zsír, és egy-két hét alatt máris egy ruhamérettel kevesebbel büszkélkedhetünk. Ebben a posztban a mályvát fogjuk tüzetesebben megvizsgálni.
A mályva kifejezéssel a mályvafélék kb. 25-30 fajtáját is illethetjük. Ezek a lágyszárú növények Afrika, Ázsia és Európa mérsékelt égövi, szubtrópusi és trópusi területein terjedtek el.
Vannak olyan ehető fajtái is, melyet leveles zöldségként fogyasztanak: a török konyhában például bulgurral vagy rizzsel töltik meg a mályva párolt leveleit.
A mályvát már Horatius is használta diétájában, így fogalmaz: „Ami engem illet, az olajbogyó, az endívia és a mályva szolgálnak táplálékul számomra”. Lehet, hogy nem véletlenül esett a mályvára az ókori költő választása?
Az ókori Rómában egyébként különlegességnek számítottak a mályvából készített ételek, Plinius pedig egyenesen arról írt, hogy a mályva növényből készített ital szinte mindenféle betegség elűzője lehet.
És mi a helyzet a fogyókúrával?
Ha fogyókúráról beszélünk, akkor elsősorban ezt a háromféle mályvát használják a különféle teakészítmények, kapszulák és fogyókúrás étrend-kiegészítők:
- Erdei mályva (Malva sylvestris)
- Fodros mályva (Malva verticillata) vagy kínai mályva
- Papsajt mályva (Malva neglecta)
Ezek közül az egyik legismertebb kétség kívül a fodros mályva (vagy más néven: kínai mályva), ami többféle fogyókúrás készítmény kedvelt alapanyaga, míg a legdrasztikusabb hatása az erdei mályvának van.
No, de mit is tud a mályva, ami miatt olyan sokan esküsznek rá?
Mielőtt erre rátérnék, hadd osszak meg egy érdekes információt: a tehenek állítólag legelészés közben gondosan ügyelnek arra, hogy véletlenül se kóstolgassanak mályvát, ők ugyanis tisztában vannak azzal, hogy a mályva meghajthatja őket.
Merthogy alapvetően ez lenne a mályva feladata. A népi gyógyászat, a füvesasszonyok székrekedés kezelésére, a belek működésének serkentésére adták a mályvát. A mályva tehát nem tesz más, mint belülről kipucolja a szervezeted, és nem engedi, hogy felszívódjon a bevitt tápanyag. Emiatt aztán lapos lesz a has, és hamar az az érzése támadhat az embernek, hogy ezzel gyorsan és hatékonyan lehet fogyni.
A folyamatos és túlzásba vitt fogyasztással azonban csínján kell bánni, hiszen bélflóránk egyensúlya láthatja kárát a mértéktelenségnek.
A fogyasztószerként árult mályva teákon tehát többnyire azt az információt olvashatod, hogy a mályva kitisztítja a szervezetet, és és felpörgeti az anyagcsere folyamatokat. Először vízhajtó hatása érvényesül, majd a beleket takarítja ki, így segítve elő a fogyás beindulását.
Méregtelenítő hatásához párosul még gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása.
Mire jó még a mályva?
A mályvafélék kiválóak a köhögés csillapítására is. Állítólag a fajta neve „malva” is a „molle” szóból ered, ami latinul lágyítót jelent. Emellett bőrproblémák ellen is kiválóan lehet használni a mályvát: viszketés, bárányhimlő esetén a mályvateás borogatás kiváló gyógyír. Katalóniában a szúrós csaláncsípés enyhítésére használják a mályvalevelet.
Kik ne használják a mályvát?
Szoptatós és terhes anyukák semmiképp ne használják! Emésztőszervi vagy vesebetegség esetén szintén szigorúan kerülendő.
Mire kell vigyázni a használatakor?
A gyártók által ajánlott napi mennyiséget (teából 1-2 bögre) nem szabad túllépni, mert ettől nem fog nagyobb hatékonysággal dolgozni, ráadásul magadnak teszel rosszat. Tudod, hányan jöttek sírva már egy-egy drogériába, hogy képtelenek mályvatea nélkül létezni?
A túlzásba vitt, ész nélküli fogyasztástól a belek ellustulnak,és a teafogyasztás abbahagyásával gond lesz az anyagcserével. Nagyon nagy gond. Én már találkoztam olyanokkal, akik vagy mályva vagy szenna teától váltak függővé.
Tehát: napi 1-2 bögrényi mályva tea fogyasztással segítséget adhatsz a fogyókúrádnak, de egy 2-3 hetes kúrát követően itt is -mint minden gyógynövény esetében- tarts szünetet!