Mi más? Hát, keményítő, drága feleim. Ha a mai kor háziasszonya meghallja a keményítő szót, egyből pudingokról, krémekről és sűrítésről, és nagy főzelékes csomókról fantáziál. Pedig a keményítőből akár ragasztót, tűzijátékot vagy épp száraz sampont is összeüthetsz a konyhádban. No, jó. A tűzijátékot hagyjuk meg a pirotechnikusoknak.
Ha keményítőt keresel, leggyakrabban búza-, burgonya illetve kukoricakeményítő formájában tudod megvásárolni a boltokban. Célszerű bioboltokban szétnézned, mert ott jóval kedvezőbb áron juthatsz hozzájuk sima, zacskós kiszerelésben.
No, álljunk csak meg egy szóra! Mi az a keményítő?
A keményítő olyan növényi szénhidrát, mely glükózmolekulából áll, és a növények számára tartalék tápanyagforrást biztosít, de megfelelő szénhidrátforrást jelent számunkra is, ha elfogyasztjuk az adott növényt.
Elsősorban ételek sűrítéséhez használjuk kis házi konyhákban: krémeket, pudingokat, főzelékeket sűríthetünk vele gyorsan és hatékonyan. Ehhez mindig egy kevés vízben kell elkeverned a keményítőt, majd ezt a keveréket lassan belecsorgatod a sűrítendő, már meleg ételbe, és folyamatos keverés mellett még egyet forralsz rajta.
A keményítőt használhatod még tészták, sütemények lisztjéhez keverve, sőt, kenyérsütéshez is, hiszen vízmegkötő képességének köszönhetően a kenyér például nem esik atomjaira, amikor felszeled.
Aki gluténmentes diétára szorul, az bizony ismeri és használja is a keményítőket, melyek számtalan gluténmentes termék alapanyagként szolgál.
Ó, azok a ropogósra keményített alsószoknyák…
Régi asszonytársaink bizony nem az ebédnek előkészített lábosba zúdították a keményítőt, hanem a keményítésre szánt ruhák áztatókádjába. Ropogós alsóruházat, merev inggallér, aprócska csipketerítők. Egy régmúlt idők sok-sok munkával megművelt darabjai.
Manapság főleg a néptáncos kislányok szülei osztják meg egymással fórumokon az alsószoknyák
keményítésének titkait, de azok is szívesen használják a búzakeményítőt, akik életük párjára szeretnének makulátlan inget varázsolni.
Így készítsd el a ruhakeményítéshez a folyadékot: 4 evőkanálnyi (4-5 dkg) búzakeményítőt 1 dl hideg vízzel keverj el csomómentesen. Forralj fel 2 liter vizet, és ebbe csorgasd bele a keményítős mixtúrát! Figyelj arra, hogy folyamatosan keverd még egy percig!Ezzel a főzettel dolgozhatsz: higítsd fel annyira, hogy a keményítendő ruhát ellepje! Ebben kell áztatni a ruhát, melyet felakasztva kicsöpögtetsz, végül jöhet a vasalás. Igen! Nedvesen kell vasalni a keményítésre szánt ruhát!
S hogy miért jobb a keményített ruha? Jobb tartású lesz, és ellenáll az alattomos gyűrődéseknek. A keményítővel kezelt konyharuha pedig nem fog szöszölni.
Mary Poppins is szereti a keményítőt
„Mihelyt Fanni meg Anni úgy megerősítette a létrát, hogy egyik vége a földön állt, a másik az égnek támaszkodott, Corry néni feltűzte a szoknyáját, egyik kézbe fogta az ecsetet, másikba a csirizes vödröt, aztán rátette lábát a lajtorja egyik szárának alsó fokára, s kezdett fölmászni rá. Másik szárán Mary mászott föl, karján a szatyorral.(…) Mihelyt Corry néni fölért a létra tetejére, bemártotta ecsetjét a csirizbe, s kezdte az égre csapkodni a ragadós anyagot. Amint ez megvolt, Mary előszedett valami csillogó dolgot a szatyorból, s odaerősítette a csirizes égre. Amikor elvette a kezét, látták, hogy a gyömbéres kalács csillagait ragasztotta föl. Mindegyik hatalmasan kezdett sugárzani, mihelyt a helyére került, s árasztotta magából sziporkázó, aranyos fényét”-olvashatjuk P.L Travers A csudálatos Mary című könyvében.
Bizony, bizony. A csiriz –mint kiváló gyermekbarát- ragasztóanyag nemcsak régi iparágak (könyvkötők, tapétázók, suszterek) egyszerű, olcsó alapanyaga volt, de Mary Poppins és Cory néni is ezzel ragasztotta fel a gyömbéres kalács csillagait az égboltra.
Szó mi szó: nehéz autentikus csiriz recepthez jutni.
Az amerikai The Chemical Formulary (Kémiai receptgyűjtemény) 1930-as éveiből származó köteteiben található az alábbi receptúra csirizhez:
½ bögre kukoricakeményítő
1 bögre hideg víz
8 bögre forrásban lévő víz
A bögre űrtartalma lényegtelen, lehet akár egy kávéscsésze is, ha kis mennyiségben akarod elkészíteni. Az arányok megtartására figyelj!
A keményítőt keverd simára a hideg vízben! Forrald fel a 8 bögrényi vizet, és ehhez csorgasd hozzá a keményítős pépet! Addig kell főzni, míg a folyadék áttetsző nem lesz. Az állaga meg…hát csirizes.
Keményítő- a mindenes bejárónő
A keményítő az egyik legnagyobb találmány a zsírfoltok, zsíros szennyeződések ellen is:
- Használd zsíros hajon! Finoman szórd be a hajadat kukoricakeményítővel, dörzsöld be ujjbegyeiddel a fejbőrödbe, hagyd pár percig, majd fésüld ki. Jobb, mint bármilyen száraz sampon.
- Ha szerettek kártyázni (például a gyerkőcök kedvenc Fekete Péterével), de a kártyalapok már nagyon zsírosak a sok apró ujjacskától, akkor tedd a lapokat egy nagy papírzacskóba, szórd meg 2-3 ek keményítővel, és alaposan rázd meg a zacskót. Szinte le fogja radírozni a zsíros foltokat a lapokról. A felesleget kis kefével söpörd le!
- Használd szőnyegtisztításhoz! Szórj keményítőt a szőnyegedre, hagyd rajta pár percig, majd porszívózd fel. Gyönyörűen felfrissíti.
Láthatod, szinte csak a fantázia szab határt a keményítő felhasználásának: házi készítésű dezodor éppúgy lehet belőle mint arcpakolás vagy épp porcelán. Rendkívül olcsó alapanyag, számtalan lehetőséggel. Számtalan praktikával.
Forrásként használtam:
www.chemonet.hu
A Mary Poppins-könyv idézetének forrása: http://mek.oszk.hu/00200/00299/00299.htm