9 pofonegyszerű ötlet a tavaszi nagytakarításhoz

9 pofonegyszerű ötlet a tavaszi nagytakarításhoz

9 pofonegyszerű ötlet a tavaszi nagytakarításhoz

A tavaszi megújulás, a húsvéti készülődés megszokott programja, hogy a lakásunkat, házunkat is igyekszünk ráncba szedni, és alaposan kitakarítani. Adhatok pár környezetbarát tippet?

1. Mert néha ezt is kellene: a mikrohullámú sütő kitakarítása

Egy rész szódabikarbónából és két rész vízből készíts pasztát, ezzel töröld át a sütő belsejét. Hagyd rajta pár percig, majd vizes szivaccsal töröld le. Végül papírtörlővel töröld át.

mikro

2. Ezt szereti valaki? A sütő takarítása

Ha sütés közben kicsordul a zsír vagy olaj, rögtön szórd meg sóval, és folytasd tovább a sütést! Így a sütés végén jóval könnyebben fogod tudni kitakarítani.

2175914267_46ea17a946_z

3. Hogy készíts univerzális környezetbarát mosóport a nagymosáshoz? A következő keverék nekem nagyon bevált

2 evőkanállal szappanpor (vagy reszelt szappan)
4 evőkanállal mosószóda
1-2 evőkanállal citromsav
1 evőkanállal kukorica keményítő
2 evőkanállal nátrium-perkarbonát (folttisztító só)

2 evőkanál szódabikarbónát is tehetsz hozzá, ha fehér ruhát akarsz mosni. Ezt a mosószert tedd egy nejlonharisnyába, vagy nejlonzokniba, kösd meg a végét, és dobd a mosógép dobjába!

2167390311_24e104a237_z

4. Mosószóda, te csodás

Mosószódával a lakás legtöbb takarítási munkálatát elvégezheted. Zsíros edényekhez, folttisztításhoz, felmosáshoz, nagyon koszos, zsíros ruhák áztatásához is bátran használhatod.

környezetbarat takaritas

5. Brrrrr! Odaégett serpenyő kitakarítása

Ha odaég a serpenyődben az étel, egy egyszerű módszerrel könnyen kitakaríthatod. Melegítsd fel a serpenyőt, és az előbb bemutatott saját készítésű környezetbarát mosóporodból tegyél rá egy keveset, majd takard be vizes papírtörlőkkel! Fedd le, és hagyd, hadd dolgozzon 15 percig! Ekkor távolítsd el a papírtörlőket, és könnyedén lesikálhatod.

serpenyő

6. Ragacsos trutyi. Hogy takarítsd le a sütőrácsot?

Ez egy igazán nem szeretem munka. Odaragadt, zsíros szennyeződés, a sütés során ráfolyt mindenféle ragacsos anyag. A legegyszerűbb, ha feltöltesz egy nagyobb méretű lavórt forró vízzel, teszel bele 3-4 evőkanálnyi szappanport, és hagyod, hadd oldja le a szennyeződést. Még hatékonyabb módszer, ha keresel egy nagy műanyag szemeteszsákot, és ebbe teszed bele a koszos rácsokat. Töltsd fel forró vízzel, majd önts bele 1 csésze ecetet és 1/3 csésze környezetbarát mosogatószert. Kösd össze a zsákot, és tedd meleg vízzel teli kádba 1 óra hosszat.

3183761335_954676783d_z

7. Mit csinálj a koszos sparhelttel?

Jöhet a jó öreg szódabikarbóna-ecet keverék. Én 1-1 arányban szoktam gyorsan felkeverni, és már mehet is s takarítás. Gyönyörűen dolgozik.

sparhelt

7. Fürdőkád sikálás

Egy kevés meleg vízzel átmosom a kádat, beleszórok 3-4 evőkanálnyi citromsavat, hogy feloldódjon, végül ezzel a citromsavas vízzel és egy kókusz vagy kender mosogatószivaccsal áttörlöm alaposan. A vízkövet, szennyeződéseket, sőt -ha  vasas vízzel kínlódtok- ezeket a foltokat is szépen leszedi.

fürdőkád

8. Lefolyó tisztítás

2 csészényi szódabikarbónát keverj el 2 csészényi ecettel, és ezt öntsd egy éjszakára a lefolyókba! Reggel 2-3 liternyi forró vízzel öblítsd át!

lefolyó

9. Mosógép-generál

Nagytakarításkor a mosógépet is érdemes vízkőtleníteni. Ezt a módszer édesapámtól tanultam, de nagyon hatékony. Ehhez 1 üveg 20%-os ecettel indíts el egy legalább 60 fokos programot, és ezzel menjen végig egy teljes mosás.

mosógép

Facebook Comments