Tavaly karácsony környékén már készítettem egy összefoglalót az édesítőszerekről, és azóta is gyakran felbukkanó téma a blogon, hogy mire váltsuk le a cukrot az étrendünkben.
Egy speciális édesítőszerről, a négyszeres erősségű (vagy negyedannyi ugyanannyi) fantázianévvel ellátott édesítőkről azonban még nem esett szó, pedig egyre több gyártó rukkol elő ezzel a termékkel, amit én csak sztívia és eritrit problémamentes házasságának hívok.
De miről is van szó?
A xilit- és eritrit- őrület után úgy látom, hogy a negyedannyi (négyszeres erősségű) édesítőszerek kezdenek egyre népszerűbbek lenni. A negyedannyi édesítőszerek 99% eritrit tartalom mellett 1 %-nyi sztíviát is tartalmaznak, így intenzíven édes ízpárost alkotnak a sztívia kesernyés mellékíze nélkül. Tehát egy valóban konfliktusmentes házasságról van szó, ami ráadásul úgy enged bűnözni, hogy kalória-és szénhidrátmentes, mellékíz- és mellékhatás-mentes élvezetet biztosít az édes ízekre vágyóknak.
Jól hangzik, ugye?
Nem véletlen tehát ennek a terméknek a népszerűsége a fogyókúrázók, cukorbetegek és IR diétázók körében.
Melinda például – akiről korábban már írtam a blogban hihetetlen fogyása kapcsán – évek óta ezt használja, cukor egyáltalán nincs is a háztartásukban. Ő az eritritet váltotta le ezzel az édesítővel:
“Van itthon egy tasak eritrit még ie 2000-ből származik…mert utána találtam rá a negyedannyira. Azóta ott poshad szegény”
A negyedannyi édesítőszerek költséghatékonyabbak, hiszen – ahogy a nevük is elárulja – valóban csak a megszokott cukormennyiség negyedét kell használnunk belőlük. Ha korábban eritritet használtál, akkor is jobban jársz a negyedannyival, hiszen több kg-nyi mennyiséget spórolhatsz meg egyetlen kis zacskónyi negyedannyi édesítőszerrel.
Andi, aki szintén fogyástörténetével került be a blogomba, szintén nagy rajongója a négyszeres édesítőszernek:
“Imádom a negyedannyit, mert teljesen cukor íze van és kevés kell belőle (…) 500 g elég nekem kb. 5-6 hétre, pedig sütiket is sütök”– árulta el Andi, aki azt is hozzátette, hogy családja is elfogadta ezt a cukorhelyettesítőt, senkinek nem tűnik fel, hogy nem cukor került az ételbe.
Az én tapasztalataim szerint is meglepően sokáig ki tud tartani fél kg-nyi mennyiség (ami ugyebár 2 kg cukornak felel meg) egy 4 fős családnál, ráadásul a cukor mindenféle káros mellékhatása nélkül!
https://ezegychopper.cafeblog.hu/2016/07/20/ha-megnezed-ezeket-a-kepeket-tobbe-nem-fogsz-cukrot-enni/
A négyszeres erősségű édesítő a szervezetedben felszívódás nélkül halad át, kalóriaterhelést gyakorlatilag nem okoz, glikémiás indexe 0 (GI=0).
Mit kell még tudni róla?
Ugyanúgy használhatod sütéshez-főzéshez, mint bármely más természetes édesítőszert. Élesztővel készült tészták készítésére nem alkalmas és önmagában nem lehet karamellizálni. Ha először fogyasztod, javaslom, hogy fokozatosan és apránként vezesd az étrendedbe.
Hol tudod beszerezni?
Elsősorban bioboltokban, reformélelmiszerekkel foglalkozó üzletekben, drogériákban. Ilyen elnevezéssel találod a polcokon: negyedannyi ugyanannyi, 1:4 erősségű édesítő, négyszeres erősségű édesítő
Hogy viselkedik a sütikben?
Bevallom, nekem sokszor gondot okoz ennek az édesítőnek a használata, amikor süteményeket készítek, hiszen igencsak fel tudja borítani a pontos arányokat, ha a kért mennyiségű cukor negyedét teszem csak bele.
Sallai Kinga a Sweet and Crazy bloggere elárulta nekem, hogy sok fajta süti nem lesz jó sajnos ezzel az édesítőszerrel, és ő maga is egyelőre csak kísérletezik vele. Kinga piskóta jellegű dolgokat még nem készített a negyedannyival, a kekszeknél pedig azt tapasztalta, hogy porhanyósabbak lesznek, de a hűtőbe téve ropogósabb lesz az állaguk.
A krémes meg túrós sütiknél viszont nagyon jól működik ez az édesítőszer is.
Íme egy recept Kinga blogjából: