A fakanalat – ahogy ezt egyiptomi leletek is bizonyítják – már az ókor óta használjuk a konyhánkban, ám mégsem vagyunk tisztában azzal, hogy kell tisztítani ezeket az eszközöket. Most megmutatok pár trükköt, amivel környezetbarát módon tudod megtisztítani a különféle szennyeződésektől.
Ha elszíneződik
Előfordul, hogy a fakanál elszíneződik, például egy-egy fűszer (kurkuma vagy curry) hatására. Ilyenkor szórj rá durva szemű sót, nyomj rá egy kis citromlevet, majd egy ruha segítségével alaposan dörzsöld át!
Ha az elszíneződés makacsnak bizonyul, akkor végezd el ugyanezt a műveletet szódabikarbóna és citrom kombinációjával!
Ezt követően alaposan öblítsd le, és szárítsd meg!
Ha átvette az étel szagát
Sajnos a fakanalak rendkívül szagérzékenyek. (Édesanyám egyik első tanácsa az volt, hogy külön fakanalakat használjak a süteményes, édes ételek készítéséhez).
Ha a fakanál nagyon átvette egy étel illatát, akkor áztasd 5-10 percig víz és ecet egyenlő arányú keverékében!
Makacs szagok esetén készíts pasztát szódabikarbónából és citromból, és tedd a fakanálra!Hagyd rajta fél óráig!
Öblítsd és szárítsd!
Ha tojásos lett a fakanál
Ilyenkor először hideg vízzel és egy mosogatószivaccsal (ha ügyes vagy, akkor egy környezetbarát darabbal) távolítsd el a felragadt tojást, a meleg víztől csak még jobban rátapad a tojásmaradék. Ezt követően a szokásos módon tisztítsd meg.
Ápold!
Havonta legalább egyszer érdemes dörzspapírral megdolgozni a fakanalat, majd egy puha ruhával portalanítani valamennyit. Ezt követően vagy valamilyen növényi olajjal vagy egy környezetbarát faápolóval át lehet kenni.
Ezt így készítsd el:
1 rész méhviaszt tegyél egy kis üvegbe, az üveget pedig állítsd egy kis lábosnyi vízbe. Óvatosan kezd el melegíteni, de csak addig, míg el nem kezd gyöngyözni a víz.
Amikor a méhviasz felolvadt, adj hozzá 4 rész kókuszolajat, és keverd össze az elegyet. Ezt követően vedd le a tűzről, és várd meg, hogy megszilárduljon! Márts bele egy tiszta ruhát, és ezzel töröld át a fakanalakat. Hagyd rajtuk pár óráig, majd egy másik száraz ruhával távolítsd el a maradékot róluk!
+ Ápolás tippek
Ne mosd a fakanalakat mosogatógépben, mert a forró víz és a gőz hamar tönkreteheti őket: könnyen berepedhetnek, és széthasadhatnak.
A legpraktikusabb, ha használatot követően mindig gyorsan elmosod a fakanalakat meleg, szappanos vízben. Ezt követően fektesd tiszta konyharuhákra őket, hogy így száradjanak!
Környezetbarát mosó-és tisztítószerekért KATTINTS IDE!