Halló! Bridget Jones, dévaj szexistennő…

Halló! Bridget Jones, dévaj szexistennő…

Halló! Bridget Jones, dévaj szexistennő…

46 éves vagyok, és túlzás nélkül mondhatom, hogy az elmúlt két évet nem a legjobban sikerült időszaknak fogom majd elkönyvelni a halálos ágyamon.

A koronavírus-járvány körüli kollektív őrület finoman szólva kikezdte az idegeimet, bónuszként a férjemet bedobták a Covid-részlegre melózni, és mindeközben a változókor is diszkréten bebocsájtást kért az életembe. Hurrá!

Nézzük a tavalyi év mérlegét!

  • indokolatlan szorongás – pipa
  • 0 energia – pipa
  • + 4kg karácsonyi bónuszháj – pipa
  • folyamatos zabálhatnék – pipa
  • állandósult pocsék hangulat – pipa
  • gajra vágott libidó – pipa

Összességében szarabbul festett a listám, mint Bridget Jonesé, bár annyi előnyöm azért volt hozzá képest, hogy Mark Darcyért nem kellett kepesztetnem.

Mire azonban végig verekedtem magam a gyerekeim téli szünetén, már biztos voltam benne, hogy a korábbi egyensúlyt és régi kedélyes, tervekkel teli önnönmagamat is elvesztettem.

via GIPHY

Come on!

Ekkor jött szembe egy érdekesnek ígérkező egészségmegőrző program, ami a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) egészségmegőrző technikáira, a hormonális egyensúlyteremtés módszerére épül. Oké, bevallom, nem vagyok az a tipikus biorezonanciális-homeopátiás bullshittel megetethető típus, és szkeptikus vagyok az önjelölt természetgyógyász gurukkal szemben is, de most kivételesen hagytam magam meggyőzni.

Egyrészt, mert nem ígért óriási dolgokat és nem kért teljesíthetetlen feladatokat, másrészt, mivel tudtam, hogy a program ötletgazdája egy szenzációs szakember, akinél korábban magam is tanultam. Szó mi szó, gondolkodás nélkül fejest ugrottam a dologba.

Az állapotfelmérést követően kézhez kaptam a feladatokat, amelyek 20-30 percet vettek igénybe a napi rutinomból, és különösebb drasztikus életmódváltó csavarokra sem volt hozzájuk szükség. A legtöbb diétával vagy életmódváltó hókuszpókusszal az a bajom, hogy kizárólagos alapon működnek, és nem veszik tudomásul, hogy a főzésen-diétán-sporton-énidőn kívül még marha sok egyéb dolgom is van a világban.

Így nézett ki a hormonegyensúly programom

  1. HKO- Jöhet egy kis masszázs, bébi?

A reggelem egy pohár vízzel indult, aztán sorra vettem a megadott akupresszúrás pontokat, amiket körkörös masszázzsal dolgoztam meg finoman. Igen, néha kissé fájt, néha kissé vinnyogtam, meg hát furcsa is volt példának okáért a fülcimpámat masszírozgatni, de idővel bele lehetett rázódni. A végén már gátlástalanul lezavartam a főbb pontok masszírozását a tömegközlekedési eszközökön is, ha úgy jött ki a lépés.

2. Vese-randi

Külön feladatok voltak a veseenergiák bekapcsolására, és a vesemelegítéshez is kaptam tippeket. Ez némi meleg vízzel és csapkodással járt, de nem okozott gondot.

3. Beszív, kifúj!

A hasi légzés gyakorlása megint csak egy olyan feladat volt, amit a boltban, sorban álláskor vagy az online szülői értekezlet alatt is könnyedén le lehetett zavarni.

4. Bye-bye, háj!

Már egy éve nagyjából tartom magam az időszakos böjthöz, azaz csak egy nyolcórás időablakban eszem, 16 órán át pedig csak folyadék jöhet. Persze a karácsonyi időszakban ez is alaposan megborult, és fel is szaladt azonnal 4 kg. Az időszakos böjt egyébként ennek a programnak is a része volt, így ez nem okozott gondot számomra.

Egyébiránt mindössze kisebb ajánlásokat kellett betartanom, de egyedül csak a tudatosabb folyadék-bevitel és tejtermékek visszaszorítása volt az, amire jobban oda kellett figyelnem.

Az a helyzet, hogy húst szinte egyáltalán nem fogyasztok 2 éve, de menet közben súlyos sajtfüggő lettem. De tényleg! A kerek sajt, a szögletes sajt, a hosszú sajt, a rövid sajt, a gömbölyű sajt, a lapos sajt, a tömör sajt, a lyukas sajt és minden olyan sajt, amit csak készítenek a világon, az nálam abszolút favorit. Ebben a 10 hétben igyekeztem normális keretek közé szorítani a sajtzabálást, aminek egy azonnali súlycsökkenés lett az eredménye.

via GIPHY

5. Mozgás? Mozgás!

A napi 20-30 percnyi séta tényleg alap ahhoz, hogy kordában tartsd az egészséged. Ezzel a résszel nem is volt gond, hiszen 8 éve heti 4-5 edzést (futás, erőedzés, torna, bringa) már beépítettem az életembe. Őszintén? Mivel Woody Allenhez hasonlóan én is két részre osztom az élet dolgait: rettenetesre és kibírhatatlanra, így sport nélkül már rég Xanax-függő lennék.

6. Szundi

Igen, tisztában vagyok vele, mennyire fontos lenne, hogy 23 óra előtt sikerüljön elaludnom, bár ezen a ponton, éjszakai bagolyként – bevallom – újra és újra elhasalok. De mi a francot csináljak, ha éjfél körül nyílnak ki a szívcsakráim, és ilyenkor érzek késztetést arra is, hogy valami világmegváltó dologba fogjak? Mindenesetre igyekeztem több olyan napot kialakítani, amikor legalább 6-7 óra alvást sikerült összehozni. (Haha…)

7. Üdv az Egoisták Klubjában!– avagy Énidőt mindenkinek!

Ezzel a kihívással nincs gond. 7 évnyi ultrafutó múltamnak köszönhetően igazi nárcisztikus énidő fanatikus vagyok. Hétvégén nincs meló, az öncélú internetpörgetést is felváltottam idén olvasásra, és az énidő alatt maximum akkor szólhatnak a kölkök is hozzám, ha életveszélyben vannak.

8. Ösztrogén-túlsúly, agyő!

Sajnos számtalan olyan mesterséges vegyszer jut be a szervezetünkbe, ami felboríthatja a hormonháztartást. Ezek közül már sokat száműztünk a háztartásunkból (pl. rovarirtók, illatosítók, dezodorok), de ebben a 10 hétben különösen nagy hangsúlyt fektettem arra is, hogy a feldolgozott, előrecsomagolt élelmiszereket háttérbe szorítsam. Persze nem vagyok szent: simán elcsábulok egy gyorsétteremben és hanyatt vágom magam egy vegán burger előtt is, de alapvetően annak vagyok a híve, hogy a hűtőmben lévő kajáról tudjam, hogy miből készült.

9. Bigyók és bogyók

A program részeként ajánlásokat kaptam azzal kapcsolatban is, hogy milyen vitaminokkal és ásványi anyagokkal érdemes támogatni a szervezetemet.

Én ezek közül korábban is naponta szedtem a D-vitamint, magnéziumot. Ezt folytattam természetesen.

via GIPHY

10. Hidegvizes buli

A 10 hét során minden egyes hétvégén értékelnem kellett egy kérdőívben, hogy mennyire sikerült teljesítenem a feladatokat, célkitűzéseket, ami alapján kisebb változtatásokat vagy újabb feladatokat kaptam. Így például – kénytelen-kelletlen – az 5. hét környékén beengedtem Wim Hofot is a fürdőszobámba, és legalább heti egyszer a hideg vizes fürdőzést is beiktattam a napirendembe. Azt nem állítom, hogy ez játszi könnyedséggel ment egy olyan típusnak, akinél a langyos víz azonnali fagyhalált okoz.

Halló! Bridget Jones, dévaj szexistennő- avagy 10 hét után

A program zárásaként természetesen összegeztük is a változásokat, és őszintén mondhatom, hogy rengeteg pozitív fejleményről számolhattam be.

  • Kényelmesen megszabadultam 5 kg-tól
  • Kiegyensúlyozottabb és energikusabb lettem
  • Ébredések nélkül alszom
  • Eltűntek a nagy kilengések az étkezésemben
  • Emellett a férjem is megjegyezte, hogy volt néhány váratlan pozitív hatása is annak, hogy gatyába ráztam a hormonokat.

Amikor a program vezetőjének finoman körbeírtam ezeket a hatásokat, csak ennyit reagált:

“Ismeretlenül üzenem a férjednek: Szívesen!”

Facebook Comments