Akaratomon és tudtomon kívül kerülhetett drog a szervezetembe?

Akaratomon és tudtomon kívül kerülhetett drog a szervezetembe?

Akaratomon és tudtomon kívül kerülhetett drog a szervezetembe?

Ami jelenleg is zajlik a magyar sportlövőknél, az a laikus számára első körben csak megdöbbentőnek tűnik. Sportszerető és a sportot napi szinten űző emberként azonban úgy érzem, érdemes egy kicsit megkapargatni a bulvárban elénk tálalt információkat. Mert ránk nézve is van tanulsága az esetnek.

Kakukkfióka a fészekben?

A történet még márciusig nyúlik vissza, amikor az indiai világkupán a magyar csapat tagjai nem álltak ki az ötven méteres versenyben. Péni István és Pekler Zalán ugyanis jelezte a versenybíróknak, hogy a trió harmadik tagjának, Sidi Péternek szabálytalan a fegyvere, mert úgynevezett bipodot ragasztott rá. A bipod egy olyan alkatrész, ami arra való, hogy segítse a versenyzők fegyverének beállítását, amikor pozíciót váltanak álló helyzet, térdelés és fekvés között.

Az ellenőr nem találta szabálytalannak a dolgot, erre a csapattársak nem voltak hajlandóak Sidivel kiállni a döntőre. Az ügynek persze kellő nemzetközi visszhangja volt.

Állítólag már a tavalyi országos bajnokságon is történt összetűzés, sőt Péni óvást is nyújtott be Sidi fegyvere ellen. Aztán az adok-kapok a közösségi médiában folytatódott. És amikor azt hinnénk, nincs ennél lejjebb…

Ki járt a szobácskámban?

Napvilágra került, hogy az indiai versenyen az egyik magyar sportlövő pozitív doppingeredményt produkált, és szinte azonnal jött még két különös hír: Péni István egy videófelvétellel bizonyította, hogy a verseny idején valaki (akit állítólag jól be lehet azonosítani) a szállodai szobájában tartózkodott hosszasan. Hamarosan pedig kiderült az is, hogy felfüggesztették Sidi Péter versenyengedélyét.

Nem kell különösebb agymunka ahhoz, hogy pár másodperc alatt összerakjunk egy lehetséges forgatókönyvet a történtekről. Ezt azonban hagyjuk azokra, akik vizsgálják az ügyet. Ma már mindenesetre manipulált B-vitaminról szóltak a hírek, és arról, hogy hamarosan fegyelmi tárgyalás lesz…

Nekem azonban mégis egy másik történet ugrott be szinte azonnal.

Kép: Pixabay

Makai Viktória, ultrafutó ügye

Az ultrafutás egészen Makai Viktória esetéig egy biztonságos, szerető közegként létezett a gondolataimban, amit semmiféle hiba nem szennyezhet. Lelkesen jártam a versenyekre, különösebb aggodalom nélkül frissítettem magam, és az amatőrök naivitásával álltam rajtvonalhoz.

2018-ban a 12 órás országos bajnokságon, Makai Viktória amatőr sportoló, ultrafutó doppingvizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Viki, aki számomra a mai napig egy rendkívül inspiráló ember, 4 éves eltiltást kapott. A Nemzeti Sportnak nyilatkozva anno megemlítette, hogy a verseny vége felé volt három olyan kör, amikor a frissítésében segítő férje nem találta a kulacsát, talán ekkor történhetett valami.

“Hajmeresztő belegondolni abba, hogy akaratomon és tudtomon kívül drog került a szervezetembe, és fogalmam sincs, hogy hol és hogyan történhetett ez meg a verseny során”. (Forrás)

A szervezetében ugyanis amfetaminszármazékot mutattak ki, és Viki egészen elképesztő fegyelemmel próbálta rekonstruálni, hogy miként is kerülhetett pontosan az – egyébként rendkívül veszélyes – drog a szervezetébe. A hírt – ahogy ő maga fogalmazott – eleinte tévedésként kezelte majd értetlenség és döbbenet váltotta fel érzéseit. A B mintavétel azonban megerősítette a korábbi eredményt, és bár Viki még egy nyílt Facebook csoportot is létrehozott, ahol folyamatosan megosztotta történetét, egyértelmű magyarázatot nem talált a történtekre. Az eltiltás pedig még tart. Makai Viktória a rendőrséghez fordult, ahol feljelentést tett.

Kép: Pixabay

Ki rakott valamit a pohárkámba?

Sokan csak ekkor döbbentünk rá, hogy mennyire nem vagyunk tisztában azzal, mit eszünk és iszunk amatőr sportolóként, hogy pontosan mi is van az ellenőrzöttnek és tisztának hitt étrend-kiegészítőinkben, energiazseléinkben. És az is csak akkor derült ki számomra, hogy létezik egy doppingszer lista, ami az amatőr sportolókra is érvényes, és amin többek között a Béres csepp is szerepelt. Sőt! Ekkor szembesültem azzal is, hogyha egy ilyen ügybe csöppensz, mennyire tök egyedül kell(ene) tisztára mosnod magad a vádak alól, miközben zérótolerancia van.

Mindenki felelős azért, ami vele történik– szól a megfellebbezhetetlen igazság a sport világában is. Vagyis folyamatosan arra kell(ene) törekednünk, hogy biztonságban legyünk, és ne válhassunk áldozattá egy ilyen ügyben. Ne hagyjunk őrizetlenül a kulacsunkat, ne együnk felelőtlenül a frissítőasztalról, ne fogadjunk el másoktól fájdalomcsillapítót és még sorolhatnánk.

Mi lapul az étrend-kiegészítőmben?

Külföldi adatok alapján a sportolók 40—70 százaléka is alkalmazhat étrend-kiegészítőket, amelyeknek akár 10—15 százaléka is szennyezett lehet tiltott hatóanyaggal – hívja fel a figyelmet Tihanyi András, Patay Panna Réka és dr. Várhegyi Márton közös tanulmányában. A doppingesetek 6,4-8,8 százaléka is adódhat szennyezett termékek fogyasztásából!

Az ugye azért nem meglepetés, ha elárulom, hogy nemcsak a sportolók szednek ilyesféle étrend-kiegészítőket és speciális élelmiszereket?

Az átlagember is két pofára tömi magába a fogyasztó-és zsírégetőszereket vagy az immunerősítéssel kecsegtető vitaminkészítményeket, és a fehérjepor már olyannyira természetes látvány a konyhapolcon, mint a só vagy a liszt.

Az említett tanulmány egyébként arra is kitér, hogy teljes szennyeződés- vagy doppingmentességi garancia nem létezik még a legszigorúbban ellenőrzött termékek esetén sem. Vagyis egy ártatlannak tűnő energiaszelet is problémás lehet.

De nemcsak itt lehet a kutya elásva:

A doppingvétség előidézésére képes élelmiszerekről is szót kell ejtenünk: a nem kasztrált sertés belsőségeit, a vaddisznóhúst és a máktartalmú ételeket kerülnie javasolt a sportolónak, ahogyan egyes országokban a hozamfokozókkal esetlegesen szennyezett hús fogyasztását is”.

-Nem foglalkozom sportügyekkel! – mondhatnánk. Szerintem pedig a mégoly távolinak tűnő sportvilág ügye nem is oly távoli…

Kép: You Tube

Ha nem szeretnél lemaradni következő írásomról, pattanj be mellém a Facebook oldalamra!

Facebook Comments