7 tanács, amit fogadj meg Elon Musk anyukájától!

7 tanács, amit fogadj meg Elon Musk anyukájától!

7 tanács, amit fogadj meg Elon Musk anyukájától!

Milyenek lehetnek azok az emberek, akik egy korszakalkotó zsenit felneveltek?

Nos, Elon Musk esetében ez a feladat főként édesanyjára hárult, aki három kisgyermekét egyedül volt kénytelen felnevelni. Apjával kapcsolatban csak annyit tudhatunk, hogy mindenféle rémséges dolgot tett a családja ellen (többek között éveken át bántalmazta feleségét), és Elon azt is kénytelen volt végignézni, ahogy három embert lelőtt. Legutóbb azzal került be a bulvármagazinokba, hogy 30 éves mostohalányától gyermeke született.

Elon Musk édesanyja, Maye Musk – válása és számtalan költözésük miatt – többször is újra kezdte életét, modellkarrierjét, és ugyanennyiszer kezdte nulláról dietetikusi praxisát is. Nem mellesleg pedig három sikeres embert bocsájtott ki a családi fészekből, hiszen Elon Musk mellett, aki elektromos autókat gyárt és rakétákat fejleszt, Kimbal elkötelezett híve a bio zöldség- és gyümölcstermesztésnek, Tosca pedig saját filmvállalatot vezet.

Amikor arról kérdezik, mindezt hogy sikerült elérnie, csak annyit felel, hogy hogy minden helyzetre voltak tervei és vészforgatókönyvei- erre a tézisre épül izgalmas és elgondolkodtató könyve is (Egy nőnek legyenek tervei).

Maye Muskot már régóta követem a közösségi médiában, és elbűvölő személyiségnek tartom. Imádom, ahogy 72 évesen öltözik, de – bevallom- arról fogalmam sem volt, hogy dietetikusként is sikeres karriert futott be.

Persze ez korántsem volt egy könnyed életút: számtalan nehézség, anyagi gond, tudatos tervezés és tanulás kísérte ezt a hét évtizedet.

Szóval érdemes pár tanácsot megfogadni tőle!

1. Húzd ki magad, és figyelj másokra!

Az önbizalom növelésében egy apró trükk mindig segítségedre lehet, és hidd el, nem kerül semmibe! Húzd ki magad!- javasolja Maye.

Maye Musk édesapja az egyik első kiropraktőr volt Kanadában, így náluk természetes volt a szép tartás. Sőt! Édesapja minden évben rendezett egy szépjárás-versenyt a pácienseinek klinikája hatalmas, kertes udvarában, amire édesanyja rengeteg lepényt sütött. A győztest oklevéllel jutalmazták.

2. Járd a magad útját!

Maye Musk szerint családjában senki nem volt normakövető, így amikor egyik útjuk során apjuk meglátott egy csodás repülőgépet, habozás nélkül eladta autóját és megvásárolta. Ekkor 44 éves volt.

Maye 3 hónaposan repült először szüleivel, aztán ezzel a kisgéppel keresztül-kasul jártak a kontinensek között. Így esett meg, hogy egyszer Dél- Afrikából Osloig repültek egy kiropraktikai konferenciára, majd mikor Maye 6 éves lett, meg sem álltak Ausztráliáig. Ugye mondanom sem kell, hogy később Maye is hasonló szemléletben nevelte gyermekeit?

3. Élj veszélyesen, de óvatosan!

Elon anyukája szerint nem szabad elszalasztani egy kalandot sem, ha azok nagyon hívnak bennünket. Ugyanakkor minden eshetőségre előre fel kell készülni!

Az ő szülei például minden júliusban nekivágtak a Kalahári sivatagnak, hogy megkeressenek egy elveszett várost. Igen, jól olvasod. A szülők öt gyerekkel, három heti élelemmel, vízzel és üzemanyaggal belevetették magukat a nagy kalandba.

Az anyukájuk a sivatag közepén sütött nekik pogácsát, és mindegyik gyereknek megvolt a maga feladata. A várost soha nem találták meg, de a gyerekek egész életükben megőrizték az itt szerzett különleges élményeket.

4. Ne féltsd a gyerekeket az önállóságtól! Hagyd, hogy azt csináljanak, amit szeretnének!

Maye-t korán önállóságra nevelték szülei, így nyolc évesen már besegített apja rendelőjében, stencilpapírra gépeltek és sokszorosítottak hírleveleket, amiket a páciensek kaptak meg.

Természetesen ő maga is szilárdan hitte, hogy gyermekeinek meg kell tanulniuk felelősséget vállalni önmagukért. A Musk-testvérek maguk választották ki iskoláikat és intézték ösztöndíjaikat.

Amikor Elon kitalálta 18 éves kora előtt, hogy Kanadában jobban tudna fejlődni, természetes volt, hogy az egész család átcuccolt Dél-Afrikából vele. Amíg Musk anyuka intézkedett Kanadában, a 15 éves Tosca magától eladta a házukat, bútoraikat, autójukat.

Maye minden törekvésüket feltétel nélkül támogatta, így Elon már 1983-ban megkapta első számítógépét, amihez azonnal készített is egy játékprogramot (500 dollárt kapott érte).

Az ikonikus fotó a New York Magazinban

5. Told ki a határaidat!

Maye egész életében idegenkedett az aktképektől, 63 évesen azonban lánya hatására elvállalt egy ikonikus képet a New York Magazinban, ami Demi Moore terhes fotóját idézi fel azonnal az olvasókban. A téma, amihez igencsak ki kellett lépnie a komfortzónájából, hogy “Szabad-e 50 fölött gyermeket vállalni?”

Maye úgy véli, nem szabad hagyni, hogy korunk bármiben is megakadályozzon.

6. Tervezd meg, mit eszel!

Modellként Elon anyukája is megtanulta, hogy életbevágó, hogy súlyát megtartsa, hiszen munkája fontos pénzkiegészítést adott a dietetikusként kapott bevételei mellé. Ahhoz azonban, hogy 72 évesen is ilyen jó formában maradhasson, muszáj tervszerűen étkeznie, és persze minden nap mozognia. Ahogy könyvéből kiderül, ez cseppet sem könnyű feladat.

Utazásai során például előre telefonál a szállodáknak, hogy ürítsék ki a minibárt. Ha ugyanis a sokféle csoki ottmarad, megállíthatatlanul elindul a lejtőn. Helyette érkezésekor az az első dolga, hogy egészséges élelmiszerekkel telepakolja a hűtőt.

7. Legyen saját hashtaged 72 évesen is!

#It’sGreatToBe72, vagyis 72 évesnek lenni jó– olvasható Maye minden egyes posztja alatt.

Elég egy pillantást vetni a közösségi médiában posztolt képekre, és azonnal látszódik, hogy ő valóban élvezi a korát. Kemény, munkával és nehézségekkel teli évtizedek után úgy érzi, hogy most ért igazán révbe. Ebben is édesanyja példáját kívánja követni, aki 63 éves volt, amikor elvesztette férjét. Ezt követően 98 éves koráig élt, és hihetetlen átalakuláson ment át: megtanult kerámiázni, festeni, később fotókiállításai voltak és a rézkarccal is bámulatos művészi pályát járt be.

A kor tényleg csak egy szám!-üzeni az olvasóknak Maye Musk.

Facebook Comments