Egy kolostorban nyaraltam, tévé nélkül

Egy kolostorban nyaraltam, tévé nélkül

Egy kolostorban nyaraltam, tévé nélkül

Nyaralás egy olyan hotelban, ahol nincs televízió, se légkondi? És még egy nyamvadt minibár sem? Sőt a wifivel is bajok lehetnek?- kérdezték az ismerősök, amikor arról meséltünk lelkendezve, hogy pár napra beköltözünk a sopronbánfalvi kolostorba, ami finoman szólva nélkülözi a 21. századi technikát.

-Szeretünk veszélyesen élni!-válaszoltuk nevetve.

De vajon tényleg elképzelhetetlen néhány nap ezek nélkül? Muszáj, hogy folyton legyen egy hang, egy rezgés vagy egy külső inger?

Épp ezek elől menekültünk el ketten a férjemmel Sopronbánfalvára, ebbe a középkori alapokon nyugvó, hajdanán pálos-karmelita kolostorként, ma pedig már hotel-éttermeként működő különleges helyre.

Fotó: A szerző tulajdona

A középkortól a 21. századig húzódó történelmi íven persze minden lehetséges gyalázat megtörtént itt, amiből újra és újra főnix madárként tudott új életre kelni a kolostor. Tűzvész pusztított, bányászokat majd katonákat szállásoltak el benne, volt kórház majd a rendszerváltásig elme- szociális otthonként működött.

1993-ig az első emelet keleti oldalán húzódott az itt működő szociális intézmény fürdője. A vizes blokkok kialakítása, a…

Közzétette: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel és Étterem – 2020. augusztus 2., vasárnap

Itt bármerre nézel, minden egyes szöglet a padlótól a mennyezetig a múlt egy-egy darabja, a kolostor korhű nyugalma és áhítata szinte tapinthatóan van jelen a szobáktól kezdve a közösségi terekig.
A kolostor kertje, este. Fotó: A szerző tulajdona
Ez a karmelita apácák idejéből származó eredeti, szegelt lemezzel erősített ajtó, rajta a clausura felirattal („zárt rész”) mind a mai napig megtalálható a hotelban is. Hajdanán ez az ajtó választotta el a kolostor lakóit a külvilágiaktól.
Fotó: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel és Étterem (Facebook)
A hajdani refektóriumot gyönyörűen újjávarázsolták, jelenleg étteremként működik, benne pedig az eredeti freskók és a pálosok által készített faburkolatok rekonstrukciói.
A ma noviciátusnak nevezett teremben található 17. századi famennyezet eredeti, 14 méter hosszú faragott mestergerendája lenyűgöző látványt nyújt, a rajta található ács csillagnak pedig nemcsak díszítő, de egyúttal rontást levevő, rossz szellemeket távol tartó szerepet is tulajdonítottak.
A noviciátus és a mestergerenda. Fotó: A szerző tulajdona

Mi tagadás, ritkán jutok el olyan közösségi könyvtárba, ahol a múlt egy gótikus templomablakként áll őrt mellettem, míg előttem modern közösségi tér internettel és futurisztikus székekkel. Itt, ahol a múlt és a jelen csodálatos összefonódásban van jelen, ez is teljesen természetes.A kolostor könyvtára. Fotó: A szerző tulajdona

Ez az a hely, ahol ha csöndre és kellemes hűvösre vágysz, csak nyiss ablakot a kolostor szomszédságában lévő erdőre!

Nos, ide valóban csak akkor érdemes eljönnöd, ha tényleg magad mögött szeretnéd tudni a világ zaját, és nem vágysz esti bárpultnál ücsörgésre, 42-féle televíziós programra, viszont szívesen belekóstolnál a szerzetesi világ csendjébe és nyugalmába. 
De higgyétek el, túl lehet élni, és igen nehezen fogsz tudni visszatérni a clausurán túli világba.
Madáritató a kolostor kertjében. Fotó: A szerző tulajdona
Facebook Comments