Ezért menj el nyáron Szegedre csillagokat nézni!

Ezért menj el nyáron Szegedre csillagokat nézni!

Ezért menj el nyáron Szegedre csillagokat nézni!

A csillagnézés valamennyiünk gyerekkori emlékeiben szerepel, és szinte minden kisfiú arról álmodozik, hogy egyszer űrhajós lehessen és a világűrben kalandozhasson.

A fiamat például hetek óta izgalomban tartja minden, ami a világűrrel kapcsolatos, és jelenleg erősen vívódik még, hogy Titanic kutatással vagy űrhajó építéssel foglalkozzon, ha felnő. A dilemmát eldöntendő, felkerekedtünk egy csillagnéző túrára.

Szegedi csillagok

Tudtátok, hogy van Szegeden egy kicsinyke csillagvizsgáló, amit egy elképesztően lelkes kis csapat vezet évtizedek óta? A csillagvizsgálót 1991-ben kezdték el építeni Újszegeden – egy a Füvészkertből lekerített területen ,- ami több szempontból is ideális választás volt: könnyen megközelíthető, és viszonylag távol esik a város fényeitől. Bár -ahogy azt az egyik munkatárstól megtudhattuk -,  a szabadtéri játékok azért mérhető fényhatásokat produkálnak a távcsöves vizsgálatokkor is.

A kép forrása: http://astro.u-szeged.hu

Az obszervatórium 1992-ben készült el, és a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány gondozásában el is kezdődhetett a tudományos-ismeretterjesztő munka. Azóta pedig  már-már legendássá váltak a péntek esti csillagvizsgáló programok, amelyen mi is rész vettünk a napokban. 

A kép forrása: http://astro.u-szeged.hu

A csillagvizsgálóhoz tartozik ugyanis egy kis előadóterem, ahol az esti csillagnézés előtt ismeretterjesztő kiselőadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Mi például megtudhattuk, hogy milyen kozmikus katasztrófák fenyegetik a Föld élővilágát, és hogy miként tudunk ellenük védekezni.

Napkitöréssel és meteorit becsapódásokkal, gammasugárzással és szupernóva-robbanásokkal borzolták a kedélyünket; az előadás végén pedig megtudhattuk, hogy bár elvileg van még pár milliárd évünk a totális pusztulásig, egy kozmikus katasztrófa azért bármikor keresztül húzhatja az elméletet.

A kép a szerző tulajdona

Csillagképtúrán

Az előadás után a felső szinten megnéztük az eltolható kupola alatt található 40 cm-es Newton-távcsövet, és bepillantást kaphattunk a csillagászat rejtélyeibe, és a magyarországi égbolt kémlelés titkaiba is. Mivel derült égbolt volt, így lézerpálcás csillagképtúrával és távcsöves bemutatóval is megörvendeztették a jelenlévőket.

Azt hiszem, mindannyiunkat magával ragadt az előadók felkészültsége és lelkesedése, és – bár bevallom – jó pár dolog kínai volt számomra, így is rengeteg érdekességet és izgalmas információt tudtam meg a csillagokról.

Ha Szegeden jártok, ez egy kiváló program lesz felnőtteknek és gyerekeknek is.

Ha nyáron mentek, erősen javaslom, hogy készüljetek fel a szúnyoginvázióra: a hosszú ujjú felső és hosszú nadrág jóval több védelmet nyújt, mint a szúnyogriasztó, amivel láthatóan hiába fújta magát folyamatosan a nagyérdemű.

A kép szerző tulajdona

Ha szeretnétek részt venni ezen a klassz programon, pénteken esténként  tehetitek meg 19 és 22 óra között.

Árak

  • Felnőtt: 1000 Ft
  • Gyerek/Tanuló/Nyugdíjas: 500 HUF
  • Egyetemi dolgozó/hallgató: ingyenes 
  • Csoportos: 500 ft (/fő)

Részletes infókat a Szegedi Csillagvizsgáló Facebook oldalán valamint honlapján találtok

Facebook Comments