Takarodjatok ki a tányéromból!

Takarodjatok ki a tányéromból!

Takarodjatok ki a tányéromból!

Azt hittem, a politikai megosztottságnál nincs rosszabb. Az ugyanis, hogy melyik pártra szavazol, mely politikus Facebook oldalát követed, kinek a szekerét tolod, a szemem láttára szakított szét családokat, döngölt földbe több évtizedes barátságokat az elmúlt években. A közösségi média felületein tapasztalt kommunikációs stílus(talanság), és az, hogy képtelenek vagyunk egymást megérteni, hovatovább legalább meghallani, mindig elszomorít.

Aztán kiderült, hogy tévedtem. A politikai megosztottságnál van még rosszabb is: amikor belemászunk a másik tányérjába.

Egy kutya kölyke

Mostanában mintha egyre többen éreznék azt, hogy náluk van a bölcsek köve, és formálnak jogot arra, hogy belepofázzanak mások étkezési szokásaiba. A carnivore diéta követői lefitymálják a ketogén diétát, a ketogén étrendet követők körberöhögik a vegánokat, míg a vegánok ízekre szedik azokat, akik a növényi étrendjükbe tojást vagy sajtot merészelnek csempészni. És persze együtt lehet röhögni a paleósokon, hiszen mennyi az esélye annak, hogy az ősember kókuszlisztet és rizstejet igyekezett felhajtani a barlangok mélyén.

Mindezt teszik úgy, mintha az étkezés felkent papjai és papnői lennének, akik képtelenek elfogadni azt a tényt, hogy mindenkinek megvan a maga ízlése, joga és egészségügyi oka arra, hogy egy adott étkezés mellett tegye le a voksát.

Kannibál vegánok, kíméljenek!

Ahogy figyelem a különféle növényi étrendet követő csoportokat és fórumokat, úgy látom, kétféle harcos szemlélet formálódik szinte mindenütt.

Az ortodox vegánok például nem mindig tudják feldolgozni azt a tényt, hogy vannak olyanok, akik nem erkölcsi megfontolásból, és harcos állatvédelem miatt tették le a voksukat a húsmentes étkezés mellett. Ők aztán apró darabokra vágják azokat, akik épp úton vannak, és támogatást keresnek egy növényi alapokon nyugvó étkezéshez, de bőrcipőt merészelnek vásárolni, és nem dobják el hörögve a “nyomokban tejet is tartalmazó” élelmiszert.

Az ortodox vegán egy szélsősége csoportja a kannibál vegán (a kifejezést egy Facebook csoportban találtam), aki  nem eszik húst, viszont azokat, akik húst esznek, alaposan megrágja, majd le is nyeli.

Tolerancia? Elfogadás? Emberi hangnem? – a kannibál vegánok szerint nincs már idő ilyesféle szöszmötölésre, itt már csak egy második jakobinus diktatúra segíthet, ami egyedül úgy védheti meg az állatok  jogait, ha kíméletlenül guillotine alá küldik a zsarnok húsevő csőcseléket.

Everness-hiszti

Mindez csak onnan jutott eszembe, hogy az Everness Fesztivál szervezői megkérdezték követőiket, hogy vajon mit szólnának ahhoz, ha a fesztiválon csak vegán ételeket lehetne fogyasztani. Mondanom sem kell, hogy elszabadult a pokol, és ahogy az egyik hozzászóló írta:

“Olyan érzés fogott el, mint amikor online módon egy keresztény és egy mohamedán eszmecserét folytat

Vegánok és húsevők estek egymásnak egy olyan rendezvény Facebook oldalán, ami az elfogadást, nyitottságot és önmeghaladást hirdeti, és mindehhez  “otthonos, biztonságos környezetet” igyekszik teremteni minden nyáron.

Takarodjatok ki a tányéromból!

Egy hónapja döntöttem úgy, hogy vegetáriánus leszek. Négy hét tapasztalatszerzés után kiegészíteném ezt a jelzőt: immár egy csalódott vegetáriánus vagyok, aki sorra lép ki azokból a vegán és vegetáriánus Facebook csoportokból és fórumokról, ahol tombol az ítélkezés, és ahol mindennapos az egymás kioktatása és megszégyenítése.

Vajon mikor takarodunk már ki egymás tányérjából?

Facebook Comments