Almahéjból készülnek ezek a csodás pénztárcák

Almahéjból készülnek ezek a csodás pénztárcák

Almahéjból készülnek ezek a csodás pénztárcák

Vegán bőripar? Lehet, hogy kissé ellentmondásosnak tűnik ez a kifejezés, hiszen a bőr fogalma automatikusan az állati eredetű alapanyagokat juttatja eszünkbe. Pedig igencsak érdekes újításokkal találkozhat az, aki egy kicsit jobban elmélyed a témában.

Vegán, minimalista és fenntartható

A torontói székhelyű Samara cég mögött két fiatal nő (egy testvérpár) áll. Ők már évek óta kísérleteznek azzal, hogy valódi vegán bőrt állítsanak elő. Olyat, ami PVC-mentes és valódi környezetbarát alternatívát kínál a vegán vásárlóknak.

Ehhez sokszor a saját konyhájukban álltak neki kísérletezni, próbálgatni a különféle alapanyagokat, többek között a kókuszdiót és ananászt is tesztelték. Végül arra döbbentek rá, hogy a legtökéletesebb vegán bőr a lehető legegyszerűbb alapanyag: az alma héja. 

Az alma azért is kézenfekvő választás, mert ipari mennyiségben lehet hozzájutni az almalevet gyártó cégeknek köszönhetően. A Samara – a cég honlapján található információk szerint – egy kis európai gyártól szerzi be a szükséges almahéjat. A feleslegessé váló héjak pedig még egy esélyt kaphatnak, sőt poliuretánnal keverve igen magas minőségű, tartós vegán termékek alapanyagául szolgálhatnak. Ebből nemcsak kis pénztárcákat, de csodás táskákat, neszesszereket, laptoptartókat is készítenek, amelyeket immár 22 országba szállítanak.

A Samara ráadásul más területen is figyelemreméltó tevékenységet végez. Salima Visram, a Samara alapítója a The Soular Backpack nevű kezdeményezésben is vezető szerepet játszik.  Itt  napelemes hátizsákokat gyártanak olyan afrikai diákoknak, akinek nincs az otthonában elektromos áram. A napelemes hátizsáknak köszönhetően már nekik is lehetőségük van arra, hogy leckéiket este elkészíthessék az iskolából hazaérve. 

A Samara Mini (pénztárca) kollekciójából befutó pénzt ezekre a hátizsákokra fordítják.

Facebook Comments