Ezért ne ültesd a gyereket kabátban az ülésbe!

Ezért ne ültesd a gyereket kabátban az ülésbe!

Ezért ne ültesd a gyereket kabátban az ülésbe!

Nincs olyan, hogy csak átugrom a szomszédba, és nem kötöm be a gyereket az autósülésbe. Mert indulás után 500 méterrel éppúgy érheti egy váratlan baleset, mint egy hosszabb úton- osztotta meg egyszer a gondolatait egy rendőrnő egy iskolai előadáson. És bár tényleg vehetnénk rendőri kekeckedésnek, hogy ilyenért is büntetnek a zsaruk, azért gondolkodjunk csak el egy picit..
Egy kedves barátnőm autójába az utcájukban hajtottak bele. A gyerekek be voltak kötve, és ez volt a szerencséjük. Szegények szinte sokkot kaptak, de épségben szálltak ki az autóból.
 

A téli autózás veszélyei

Télen kissé körülményesebb az élet, és ez igaz az autózásra is. Először nagy nehezen beöltöztetjük a gyereket, felráncigáljuk rá a sapkát, kesztyűt és sálat, aztán az ülésbe is be kell igazítani a sok-sok felszereléssel együtt. És itt követjük el a lehető legnagyobb hibát.
A legtöbb télikabátban vastag bélés, töltet található, ami miatt lazábbra kell majd állítanunk a gyermekülés biztonsági övét, így az elveszíti védelmi funkcióját, és  nem fogja szorosan tartani a felsőtestet az ülésben.
 
Egy kutatás szerint már 50 km/órás sebességnél bekövetkezett ütközéskor  kicsúszhat a gyermek a kabátjából, vagy a csúszós anyagú kabátról egyszerűen lecsúsznak a hevederek. Fontos, hogy semmiképp se ültesd a gyerkőcöt nagykabátban az ülésbe.
Ebben a videóban meg is nézheted, mi történik pontosan ilyenkor.

Mivel hidalható át a tél-öltözködés-gyermekülés probléma?

Mi indulás előtt egy picit felmelegítjük az autót, így nyugodtan le lehet venni a kabátot már a beszálláskor. Ha nincs erre idő, akkor viszünk magunkkal egy kis takarót, amivel betakarjuk a gyereket, amíg nem melegszik fel az autó. Erre a célra a kabát is tökéletes egyébként. Fontos azonban, hogy a bekötött öv fölött legyen betakarva a gyermek.

Az is jó megoldás, ha meleg vizes palackot teszel a hideg ülésbe pár perccel az indulás előtt, így nem kell hideg ülésbe ülnie a gyerkőcnek.

Facebook Comments