Terhes vagy? Akkor nem adok több pénz!

Terhes vagy? Akkor nem adok több pénz!

Terhes vagy? Akkor nem adok több pénz!

Lelkes, kezdő pedagógus voltam egy vidéki középiskolában, amikor kiderült, hogy gyermeket várok. Nem sokkal később pedig terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam, ami miatt folyamatos diabetológiai kezelésre szorultam.

Főnököm, aki történetesen nő volt, igencsak nehezményezte, hogy havonta egy-két alkalommal helyettesíteni kellett. Nem sokkal később közölte is, hogy nem tud elengedni a vizsgálatokra, oldjam meg máshogy ezt a problémát (Vajon, mire gondolt?) Sírva mentem a soron következő vizsgálatra, ahol az orvosom egy huszárvágással elintézte a dolgot: veszélyeztetett terhes lettem, és többé nem kellett hadakoznom azért, hogy eljussak a kivizsgálásokra.

Mit ér egy nő, ha állapotos?– tettem fel a kérdést néhány évvel később újra, amikor egy állásinterjún, ahol pedagógus munkára jelentkeztem, az intézmény férfi igazgatója köntörfalazás nélkül szegezte nekem a kérdést:

“És ugye mostanában nem tervez gyereket?”

Én pedig ahelyett, hogy elküldtem volna melegebb éghajlatra, csak zavartan ráztam a fejem. 

Mit ér egy nő, ha állapotos?

Allyson Felix, olimpiai sprinter idén októberben megdöntötte Usain Bolt rekordját, begyűjtötte 12. aranyérmét, és ezzel hivatalosan is ő legtöbb vb aranyérem tulajdonosa. És mindezt 10 hónappal szülését követően. Allyson  ráadásul súlyos terhességi magasvérnyomás betegségben szenvedett, gyermeke pedig koraszülöttként jött a világra 32 hetesen. Kemény és nehéz hónapok álltak mögötte, ami a gyermeke iránti rettegéssel telt.

Aztán öt hónappal szülése után újabb nehézséggel kellett szembenéznie: a Nike jelezte, hogy 70%-kal csökkenteni akarja szponzorációs támogatását. Nos, talán nem meglepő módon, Allyson a szülést követően nem tudta korábbi teljesítményét hozni. A New York Times-nak küldött levelében Allyson arról számolt be, hogy hasztalan próbált egyezségre jutni a sportszergyártó óriással, hogy ne érje semmilyen hátrány a sportolónőket, ha a szülés körüli hónapokban gyengébb teljesítményt fognak nyújtani.

A nyilvánosság ereje végül visszakozásra kényszerítette a céget, aki kötelezettséget vállalt arra, hogy 18 hónapon át nem csökkenti a támogatási pénzeket, ha terhesség miatt csökken egy sportolónő teljesítménye.

Lehet örülni. De valahogy mégis keserű marad a szánk íze, így 2019-ben.

Facebook Comments