75 év után végre fény derült a nagy titokra

75 év után végre fény derült a nagy titokra

75 év után végre fény derült a nagy titokra

Mitől lehetünk igazán boldogok? Erre az emberiséget leginkább foglalkoztató kérdésre számtalan pszichológiai, vallási, filozófiai választ igyekezetünk már eddig is adni. Engem is gyakran foglalkoztat a kérdés, és ha lehetőségem adódik rá, szívesen beszélgetek erről másokkal is.

Ha például épp fiatalokat kérdezek erről, azt tapasztalom, hogy többnyire két dologhoz kötik a boldogságot: a gazdagsághoz és a sikeresség, hírnév eléréséhez. Úgy gondolják, a pénz elsimít minden nehézséget, a hírnévnél pedig keresve sem lehet jobb életcélt találni. Már a mostani 10 év alatti korosztályban is gyakran hallani olyan vágyakat, hogy valaki You Tube-sztár, influenszer és gamer szeretne lenni. Mintha ezek kiváltságos helyzetet teremtenének számukra.

Fotó: pixabay.com

De most álljunk meg egy szóra! És játsszunk el a gondolattal: Mi lenne, ha végig tudnánk követni egy teljes emberi életet, és meg tudnánk nézni, mitől volt boldog és egészséges az illető?

Mégis mi lehetne őszintébb is hitelesebb a boldogság-kérdés megválaszolására, ha nem egy generációkon átívelő, egy teljes emberi sorsot nagyítóval szemlélő kutatás? Kapaszkodjatok meg! Van ilyen vizsgálat!

A Harvard egyetem kutatói több mint 75 éven keresztül, 724 ember életét követték végig.  Kutatásuk fókuszában egyetlen kérdés állt:  mitől lesz jó, boldog az életünk?

Fotó: a szerző tulajdona

 

A kutatásba Harvardon végzett, majd a II. világháborút is átélő fiatalok mellett, bostoni szegénynegyedekből származó fiatalokat is bevontak, és volt olyan vizsgálati alanyuk is, akiből az Egyesült Államok egyik elnöke lett. Kétévente felkeresték őket az otthonukban, és alaposan kikérdezték még a családjukat is, sőt orvosi papírjaikba is bepillantást kaphattak. Végül 75 évnyi vizsgálódás után megszületett a kínzó kérdésre a választ:

A boldogságunkat és egészségünket a jó kapcsolatok őrzik meg.

Fotó: a szerző tulajdona

Igen, gondolom valami különleges eredményt vártál, pedig a boldogság forrása ilyen egyszerű: kerüld a magányosságot és vedd körbe magad olyan emberekkel, akikkel szeretetteli kapcsolatot ápolsz. Nem, nem a Facebookon vagy az Instán, hanem a való életben. A családodban, az iskolában, a munkahelyeden, egy sportegyesületben, a templomban vagy egy nyugdíjasklubban

Akik ugyanis  jó közösségi kapcsolatokat ápoltak, azok egészségesebbek, boldogabbak maradtak és tovább is éltek- legalábbis a kutatás eredményei szerint.

A jó kapcsolatok érdekes módon az agyi funkcióinkat is védik, így többszörösen megéri begyűjteni belőlük minél többet.

Ajánlom figyelmedbe a következő előadást is, amelyben Robert Waldinger pszichológus, a kutatás negyedik vezetője számol be az eredményekről.

 

Facebook Comments