A Szentábrahámi Csodakert, amire egy Lélek vigyáz

A Szentábrahámi Csodakert, amire egy Lélek vigyáz

A Szentábrahámi Csodakert, amire egy Lélek vigyáz

Még nem jártam a Szentábrahámi Csodakertben, de a történetét megismerve látatlanban is tudom, hogy egy különleges helyszínről van szó.

Csodakert?

Nem, nem túlzó ez az elnevezés. Amikor  a háromszázéves szentábrahámi kúriát átvette Csiki Emese és párja, már akkor sejthették, hogy egy nagyon különleges földre tették be a lábukat. A birtok egy hektáros kertjét két patak öleli közre, ami kiváló klímát biztosít az itt termő gyógy-és fűszernövényeknek. 

A kert tulajdonosa, Emese csíkszeredai származású, és korábban Budapesten dolgozott egy emberjogi szervezetnél.Saját bevallása szerint nem különösebben érdeklődött a gyógynövények iránt. 2006-ban azonban nagyot fordult vele a világ, amikor holland párjával, Willibrordus Jozef van Eijsdennel ideköltöztek és megvásárolták a kúriát. Bár korábbi céljuk az volt, hogy rendbe tegyék az udvarházat és az itt található malom épületét, az élet kissé átírta az elképzeléseiket. Élettársa, aki az egyik legjobb bio szakemberként vált ismertté Európában, rengeteget tett barátaival azért, hogy Hollandiában a bio gazdálkodás alapjait letegyék. Később lelkes biogazdaként bejárta az egész világot, negyven országban dolgozott tanácsadóként.

Emese párja a világ egyik legcsodálatosabb helyének tartotta Erdélyt, és itt a birtokon is kialakítottak egy kertet, mert nagy lehetőséget látott az egyhektáros területben. A férfi fő célkitűzése az volt, hogy egy olyan termesztést kezdjen el ezen a területen, amely eltart egy családot. 2012-ben azonban váratlanul elhunyt, és terveinek, álmainak megvalósítása Emesére  és gyermekeire hárult. A kúriából családi ház lett, ők pedig a gyógynövényes és fűszerkertből olyan vállalkozást építettek  fel, amelyből valóban meg tudnak élni. Ehhez persze rengeteg munka és első áthangolódás kellett.

A kertben immár száznál is több növény van, és 2015-óta bio minősítéssel is rendelkezik. A kertet kézi munkával tartják gyommentesen, a termést is kézzel szüretelik és a nap melegével működő szárítókban szárítják, tisztítják és kézzel csomagolják. Ebben a csodakertben tehát  kizárólag kézműves szálas teák készülnek.

Körömvirág, levendula, fodormenta, damaszkuszi rózsa, bíbor kasvirág és citromfű…szinte felsorolni sem lehet mennyiféle gyógy-és fűszernövénynek, gyümölcsfának és bokornak ad otthont ez a kis kertecske, amelynek az életébe immár minden évben be is lehet pillantani a kert tulajdonosa által meghirdetett nyílt napokon. Ahogy megnéztem az Emesével és fiaival készült beszélgetéseket, elolvastam a róluk szóló híradásokat, egyre csak erősödött bennem az érzés: Ide el kell látogatnunk nekünk is!

Erre a kertre egy lélek vigyáz– említette egyik interjújában Emese. Párjának ugyanis az volt a kívánság, hogy halála után ide temessék el, hogy őrizhesse, óvhassa ezt a különleges helyet. Kívánsága teljesült.

Csíki Emese szerint a vállalkozásuk és békés, nyugalmat árasztó kertjük azért áll védelem alatt, mert Will lelke vigyáz rá.

 

Facebook Comments