Mi még mesekazettákat hallgattunk a nyáron

Mi még mesekazettákat hallgattunk a nyáron

Mi még mesekazettákat hallgattunk a nyáron

Hogy teltek a nyarak a nyolcvanas években? Nemrégiben írtam egy posztot arról, milyen apróságok szórakoztattak bennünket akkoriban.

De persze mi sem lógtunk mindig az utcán. Mégis volt élet otthon akkoriban is, amikor még nem volt You Tube, hatmillió televíziós csatorna, tablet és mobiltelefon. Mivel ütöttük el az időt, ha betegek voltunk vagy csak a négy fal között kellett rostokolnunk? Csak két szót mondok: mesekazetta, meselemez.

Volt ugye a kazettás magnó, amibe beraktuk a jellemzően 50-60 perces kazikat és rongyosra hallgattuk őket. Egészen addig, amíg már elkezdte húzni a szalagot a magnó. A lemezeket meg szigorúan óvni kellett a karcoktól, és apánk jól nyakon vágott, ha a pólónkkal kezdtük el törölgetni a port róla.

De nézzük, miket mondtatok, amikor rákérdeztem a gyerekkori mesekazettákra és lemezekre:

“Ezeken nőttem fel”

“Ezt hallgattam, amikor anyámék nem értek rá”

“Én mindig elsírtam magam, amikor a Bambi kazettán eldördültek a lövések”

“Mennyit hallgattam én ezeket kiskoromban”

“Szinte mindennap hallgattam ezeket, mikor kicsi voltam”

Jó lenne mind az összeset felidézni, de persze teljes képtelenség, hogy a korszak összes mesekazettáját bemutassam most nektek. A személyes kedvenceimet azért összeszedtem, így akár ti is meghallgathatjátok őket. Gyertek, nosztalgiázzunk egy kicsit!

Lúdas Matyi

Ezt a kazettát – nem túlzok, ha azt állítom – hogy több százszor  meghallgattam. Szinte el sem hiszem, de már egy 35 éves hangfelvételről van szó, amit még ennyi év után is szinte szó szerint fel tudok mondani. Sőt, ez a kazi még középiskolás koromba is elkísért, ahol diákszínjátszó csoportban adtuk el színpadi változatát. A mai napig a hétvégék nyugodt hangulata, az orgonabokorra nyíló nagy ablakszárnyak jut eszembe, ahová betelepedtem, és ahol újra és újra hallgattam ezt a kazettát.

Az alaptörténetet persze jócskán átalakította Schwajda György, aki Galibára, az éneklő libára építette a hangjátékot. Galiba, akinek Benedek Miklós kölcsönözte a hangját, nemcsak pösze, de rettentően vicces is. És persze csak Matyi hiszi erősen, hogy az ő éneklő libája egy világszenzáció. Mondanom sem kell, hogy a hangjátékhoz a legnagyobb színészek adták a hangjukat, és még most is teljesen eleven, élvezetes ez az 1984-es feldolgozás.

A szereposztás

Lúdas Matyi: Balkay Géza 
Galiba: Benedek Miklós 
Matyi anyja: Törőcsik Mari 
Döbrögi: Kállai Ferenc 
Ispán: Garas Dezső 
Munkavezető: Ujlaky Dénes 
Gyógykovács: Csákányi László 

Vuk

Mesefilmen, képregényben, diafilmen, bakeliten és persze az elmaradhatatlan mesekazettán is megismerhettük a nyolcvanas években Vuk történetét. Fekete István regényét 1981-ben alkalmazta rádióra Szabó Éva, rendezője pedig Gothár Péter volt.

Csodás hangok, kiváló színészek, egy életre szóló élmény szerintem mind a mai napig.Számomra Csákányi László hangja a legkedvesebb erről a kazettáról. 

A szereposztás

Narrátor – Császár Angela

Vuk – Kalocsay Miklós

Kag – Papp János

Anya – Iny – Temessy Hédi

Kis-Iny – Jani Ildikó

Karak – Csákányi László

Sut – Helyey László

Csele – Detre Annamária

Bark – Téri Sándor

– Usztics Mátyás

Csi – Dániel Vali

Vahur – Konrád Antal

Komondor – Cs. Németh Lajos

Süsü

A Süsü eredetileg bábfilm-sorozatként volt ismert, és ennek hanganyagából készültek a lemezek. A kilencvenes években a hanglemezt  felváltotta a kazetta és a CD, majd a kétezres években már mindent vitt a DVD. A hanganyagok elkészítésében a Bergendy zenekar is részt vett. 

Neked melyik volt meg ezek közül?

  • 1982. Süsü, a sárkány
  • 1985. Süsü újabb kalandjai
  • 1986. Vendég a háznál, öröm a háznál / Süsü, a pesztra
  • 1987. A Műsüsü / A bűvös virág.
  • 1988. Süsü csapdába esik / Süsü és a Sárkánylány

Nyilván a szüleim kénytelenek voltak ebből mindet beszerezni. És itt már persze nem csak a szöveget tudtam, hanem a dalokat is  kívülről fújtam. Imádtam! És ezzel nem voltam egyedül, hiszen pl. a Süsü, a sárkány  1985 -ben több, mint 250000 eladott példánnyal platina lemez lett. 

A szereposztás

Süsü: Bodrogi Gyula

Királyfi: Sztankay István

Királylány: Hűvösvölgyi Ildikó

Király: Csákányi László

Kancellár: Kaló Flórián

Dada: Tábori Nóra

Hadvezér: Balázs Péter

Zsoldos I.: Zenthe Ferenc

Zsoldos II.: Horkai János

Apasárkány: Basilides Zoltán

Szénégető: Farkas Antal

Cölöpverő: Horváth Pál

Sárkányfűárus: Miklósy György

Favágó I.: Márkus Ferenc

Favágó II.: Vándor József

Kőfejtő I.: Horváth József

Kőfejtő II.: Horváth Gyula

Sárkányfiú I.: Szombathy Gyula

Sárkányfiú II.: Ambrus Asma

És, ami minden autóban ott volt: Rajzfilmslágerek 

Ez már bizony a kőkemény kilencvenes évek. Mégis, mintha most lett volna, hogy kórusban énekeltem a húgommal a Csip-csup csodákat, a Kacsameséket vagy a Denver, az utolsó dinoszauruszt. Te is?

Facebook Comments