Így kerüld el a túlköltekezést, ha futócuccot veszel!

Így kerüld el a túlköltekezést, ha futócuccot veszel!

Így kerüld el a túlköltekezést, ha futócuccot veszel!

Motiváld magad új futóruhával! -hangzik el gyakorta a kezdő futóknak szánt bölcselet. Pedig nem nagyon kell vásárlásra biztatni az olcsónak hirdetett futásba épp csak belekóstolókat. Ahogy pörögnek a km-ek a lábakba, egyre másra kerülnek be az új cuccok a gardróbba is.

Mit vegyek fel? (Kép: unsplash.com)

Fast fashion a futók világában

A folyamatos vásárlásra ösztönző fast fashion nemcsak a futóéleten kívül létező rideg valóság. A megfelelő minőségű technikai ruházat pedig cseppet sem olcsó mulatság. Nemrégiben Simonyi Balázs ultrafutó sorra vette, hogy mekkora költséggel jár a futás, és igencsak elgondolkodtató adatokat tárt elénk.

Az ő számításai szerint csak egy alapruházata (kisgatya, tapadós nadrág, szoknya, póló valamint a zokni, a sportmelltartó és az időjárással járó kiegészítők) továbbá mindezen cuccok kimosása, teregetése, szárítása 25 000 Ft-ot kóstál évente. És ekkor még csak tényleg egy alapfelszerelésről beszélünk, amiben nincs benne sem a cipő ára, sem az olyan finomságok sem, mint egy kompressziós szár, ami önmagában egy kisebbfajta vagyon.

Ub csapatban-minimálban 2015-ben (A fotó a szerző tulajdona)

A választék pedig óriási, és nehéz ellenállni a néhol már high-technek kikiáltott daraboknak, amelyek olyan hívószavakkal vannak ránk tukmálva, mint: jól szellőző vízlepergető, könnyű, a futást segítő, a keringést serkentő, az izomfájdalmat csökkentő stb.

Kezdő futók pedig pillanatok alatt elhiszik, hogy ezek nélkül a cuccok nélkül képtelenség futni, és néha jobb, varázslatosabb teljesítményt várnak egy felmagasztalt ruházati darabtól.

Lassíts! (Kép: unsplash.com)

Lassulj le!

2008-ban indult el Amerikából a slow fashion mozgalom, amelynek legnagyobb szószólója Kate Fletcher. A mozgalom legfőbb célkitűzése a környezettudatosság .

Miről is szól a slow fashion?

Arról, hogy a megvásárolt termékekkel is döntéseket hozunk, hogy mennyire vagyunk képesek lassítani, tudatosabbak lenni a fogyasztói szokásainkban. A slow fashion egy világszintű törekvés a fogyasztói társadalom pazarlása ellen, ami hisz abban, hogy lehet olyan egyedi stílusunk,  ami ránk jellemző, fenntartható, egyedi és etikus.

Nem kell teletömni a gardróbot ruhákkal, inkább kevés, de jó minőségű, tartós és jól variálható ruhákra építsük öltözködésünket, amiben az újrahasznosított és helyi készítésű termékek kapják a főszerepet.

Futás és slow fashion? Miért ne?

Orbán Ivett a MOME textil tanszékén diplomázott, és Mallorcán élő barátnőjével, a textil dizájner Somogyi Ágnessel együtt álmodják meg és PATENT DUO csodás darabjait a slow fashion jegyében.

Amikor Ivettel a futás-slow fashon kapcsolatáról beszélgettünk, ezeket a kérdéseket ajánlotta figyelmembe, amelyeket ruhavásárláskor érdemes magunknak feltenni: 

  1. Valóban szükségem van-e rá, vagy csak simán tetszik és birtokolni akarom?
  2. Ha mégsem válna be, el tudom-e ajándékozni, vagy újra tudom-e hasznosítani?
  3. Csak jól néz ki vagy jól is áll, fogom-e gyakran viselni?

Nézzük, mi futók, hogyan kerülhetjük el a fast fashion csapdáját, és mivel hozhatunk okos döntéseket. Íme az én tippjeim

1. Póló a rajtcsomagban

Futóversenyeken nagyon sokszor már jó minőségű technikai pólót adnak a  rajtcsomagba. Egy-egy ilyen póló évekig kiszolgál. Én már nem is nagyon emlékszem, mikor vásároltam utoljára technikai felsőt. Még a nagyobb versenyekre is ezekben megyek. Egyrészt mindegyikhez számtalan szép élmény köt, másrészt tökéletesen megfelelnek a célnak.

2015-ben a Balaton Szupermaratonon (4 napos tókerülő verseny)

2. Add tovább!

Ha akad jó minőségű technikai pólód, akkor add tovább kezdő futóknak. Időről időre szerveznek adománygyűjtéseket is, ahol a számodra felesleges, de még szuper minőségű ruhákat, sportfelszereléseket továbbadhatod sporttársaidnak.

3. Ruhák másodkézből

Nos, bevallom, én nagyon gyakran vásárolok turkálóban. Szerencsém is van, hiszen mindkét szomszédomban egy-egy nagyon jó minőségű ruhákat áruló turkáló található, ahol mindig szólnak, ha sportruházatot hoznak. Futószoknyát, nadrágot, csősálat, kesztyűt és egy sor dolgot vásároltam már itt töredék áron, és évek óta használom ezeket a darabokat. Nem feltétlenül drága márkás darabok ezek, viszont technikai cuccok és kiváló minőségűek.

Futóiskolát tartok a kedvenc futószoknyámban. 900 Ft-os darab a turkálóból (A fotó a szerző tulajdona)

4. Keress magyar slow fashion márkákat!

A PATENT DUO kis szériás, egyedi tervezésű design prémium sport ruházati termékeket gyárt, amelyek a slow fashion jegyében készülnek. Ebben a ruhában tényleg azt érezheted futóként, hogy Ivették nagy gondot fordítanak az anyag kiválasztására és az ergonomikus tervezésre. Puha, bőrbarát, nőies és tökéletes szabadságot ad a futáshoz is. Nem véletlen, hogy volt olyan futótársam, aki a nadrágot meglátva levetette rólam, hogy ő is kipróbálhassa azonnal.

Fotó: Emlékálmodó. A kép a PATENTDUO tulajdona!

+1 ok, amiért különösen szimpatikus a márka: Magyarországon készülnek a termékek magyar kezek által.

Kiemelt kép: A szerző tulajdona!

Facebook Comments