Tavasz van? Jöhetnek a küllősérült gyerekek!

Tavasz van? Jöhetnek a küllősérült gyerekek!

Tavasz van? Jöhetnek a küllősérült gyerekek!

Gyerekkoromban nem igen állt még rendelkezésre biztonságos bicikli gyermekülés, így apu készített nekem egyet, és anyu ebbe ültetve bringázott velem az oviba reggelente. Abban az időben persze nem volt szokatlan, hogy a gyerekeket csomagtartón szállították a szülők a biciklijükön, lévén a gyerekbiztonság közel sem volt olyan fontos szempont, mint manapság.

A Trabantban is vígan ücsörögtünk hátul, pedig nemhogy biztonsági gyerekülés, még biztonsági öv sem védett bennünket.

Persze 2019-ben azért kissé más a helyzet, és mindig elszorul a torkom, amikor azt látom, hogy a bicikliülésre ültetett gyerekekkel bringáznak a szülők. Óriási felelőtlenség!

Itt a tavasz! Jönnek a küllősérült gyerekek!

Tegnap a gyerekbalesetekről beszélgettem egy gyermeksebésszel, aki elárulta, hogy az ambulancián a tavasz csalhatatlan jele, hogy megérkeznek az első  küllősérülést szenvedett gyerekek. Ezeket a gyerekeket nem biztonságos gyerekülésben szállítják, hanem a csomagtartón kell ülniük. Igaz, hogy szinte mindig jut a fenekük alá párna, de a párna nem fogja őket attól megvédeni, hogy a lábuk menet közben beszoruljon a küllők közé.

A gyermekülések vagy oldalfallal vagy a lábak rögzítésével előzik meg ezt a nagyon súlyos balesetet, ezek hiányában azonban a gyermek lába teljesen védtelen. A küllők közé beszoruló láb nagyon súlyos sérüléseket (nyílt törést is) szenvedhet, emellett  akár növekedési problémákat, és bokatáji súlyos bőrelhalást is okozhat a küllőbaleset a kisgyermeknél. Arról már ne is beszéljünk, hogy a kerék hirtelen blokkolása miatt szinte biztos az esés is.

Egy kis érdekesség

  • Egy 2010-es felmérés eredményei szerint a küllős sérülések gyakrabban fordulnak elő falvakban, mint a városokban illetve a fővárosban. 
  • Ez a balesettípus főként az 1-5 éves korosztályt érinti.
  • A gyermekek többsége (80%-a) a kerékpár csomagtartóján, vázán vagy kormányán ült, a maradék 20%-ot pedig nem rendeltetésszerűen használt biztonsági gyermekülésben szállították. (Forrás)

Hogy előzheted meg?

Ne ültesd a csomagtartóra a gyereket, és használj biztonságos, kerékpárra szerelhető gyermekülést!

 

Facebook Comments