A laktózmentes tejtől tényleg nem hízok?

A laktózmentes tejtől tényleg nem hízok?

A laktózmentes tejtől tényleg nem hízok?

Mire jó a laktózmentes tej? Sokan tévedésben vannak, és azt gondolják, hogy a laktózmentes tej neve arra utal, hogy nincs benne laktóz vagyis tejcukor. Emiatt aztán bátran fogyaszthatják a cukorbetegek és azok is, akik óvatosabban illesztik be a hagyományos tejet életmódváltó étrendjükbe.

Ez azonban ez nem így van!

Életmódváltó csoportokban, közösségekben gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon jobb alternatíva-e a laktózmentes tej, mint a hagyományos? A laktózmentes tej hízlal? Vagy ebből bátrabban lehet inni, mint a hagyományos változatból?

A laktózmentes tej nem valami úri huncutság, bár nem egyszer hallottam erre vonatkozó fitymáló megjegyzéseket a boltban dolgozóktól. Az európai lakosság 10-14 százaléka érintett a laktóz intoleranciában, vagyis komoly igény van ezekre a termékekre.

Kibukott a séf: Elegem van a kamu-allergiásokból!

De mit jelent a  laktóz intolerancia vagy laktóz érzékenység?

A tejcukor (laktóz), vagyis a tejben található cukor glükózból (szőlőcukor) és galaktózból áll. A laktóz felszívódása akkor történik meg, ha szervezetünk a laktáz enzim segítségével lebontja ezekre az egységekre. Normál esetben a laktáz enzimet a vékonybél bélbolyhai termelik. A laktóz intoleranciában szenvedő emberek szervezetében azonban nem termelődik elegendő ebből a speciális enzimből, ezért ők nem tudják megfelelően  megemészteni a tejcukrot.

Emiatt a tejcukor emésztetlenül jut tovább a vastagbélbe, és ott zsírsavakká valamint hidrogéngázzá bomlik le, aminek kellemetlen mellékhatásait (puffadás, görcsök, hasmenés) tapasztalja meg a laktózérzékeny ember.

Laktózmentes? És azt hogyan?

Akkor nevezhető laktózmentesnek egy termék, ha a tejcukor tartalma nem haladja meg a 0,1g/100g- ot.

De miben más akkor a laktózmentes tej?

Nos, a laktózmentes tej nem attól laktózmentes, hogy kiveszik belőle nekünk a gyártók a tejcukrot. Ezekben a termékekben is megtalálható a laktóz, de már  lebontva: a gyártás során ugyanis hozzáadott laktáz enzimmel bontják alkotórészeire.

Az összehasonlító táblázat is jól mutatja, hogy tápértékben nincs különbség a kétféle tej között (más márkák esetében is csak igen minimális különbségek lehetnek), és a laktózmentes tejben is épp annyi cukor van, mint a normál tejben.

A különbség mindössze annyi, hogy a laktózmentes tej esetében a szervezetnek nem kell a laktózt is lebontania glükózra és galaktózra. Ez azért fontos információ, különösen a cukorbetegeknek, mert a laktózmentes tej a vércukorszintet hamarabb és magasabbra emeli.

A laktózmentes tej tehát – a közhiedelemmel ellentétben – nem cukormentes, viszont édesebb az íze, mint a hagyományos tejnek, és mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, ha ezt választjuk.

Természetesen ettől még a nem tejcukor érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, bár nem jár semmilyen  egészségügyi előnnyel, ha ezt emeljük le a boltban a polcról.

Facebook Comments