Meglepő dolog került a Meki gyerekmenüjébe

Meglepő dolog került a Meki gyerekmenüjébe

Meglepő dolog került a Meki gyerekmenüjébe

Miközben a – fiam segítségével – a Mekiből kiszabadított műanyag Aquaman szigonyos figurán röhögök már fél órája, arra gondolok, hogy ez itt nyomokban sem tartalmaz Jason Momoa-t. Kár.

A fotó a szerző tulajdona

Szóval Kinder tojás és Happy Meal Menübe ágyazott műanyag vicik-vackok

Hogy mi a közös ezekben? Persze, a kölkök imádják kis nugettseket és a csokitojást is, de – tegyük a szívünkre a kezünket – valójában mind a két cucc arról szól, hogy egy újabb kínai hülyeséget kelljen begyűjtenünk…aztán a következő nagytakarításkor szép csendben eltüntetnünk.

És akkor most színt vallok: mi bizony járunk McDonalds-ba

Ez az őrjítő szokás akkor lopódzott be szép csendesen az életünkbe, amikor az első gyerkőccel voltam várandós, és egy késő nyári éjszaka arra ébredtem, hogy bármire képes lennék egy mekis sült krumpliért. Akkor már kb. 15 éve nem voltam mekiben, de a sült krumpli iránti elemi vágy mindenféle szégyenérzetet eltörölt bennem, és egy átkínlódott éjszakát követően másnap már sült krumplit ettem. A Mekiben.

A gyerekekkel főként sátoros ünnepnapokon (úgy mint szülinap, bizonyítvány osztás, gyereknap) is felbukkanunk az M-es létesítmény valamely objektumában, és ilyenkor minimum egy gyerekmenüből ránkszakadt műanyag figurával kell távoznunk.

Így reagál a Nagyi a mekis kajára

Most viszont meglepve olvasom, hogy a családok ezentúl a gyerekmenü mellé akár könyveket is választhatnak a játékok helyett. Méghozzá nem is akármilyen könyvekről van szó. Cressida Cowell, az  „Így neveld a sárkányodat” történetek brit szerzőjének könyvei üthetik ki a műanyag film-és rajzfilmhősöket a mekis vitrinekből.

Az írónő 12 kötetes exkluzív könyvsorozatot írt a McDonalds számára – olvasható a Meki közleményben. A kezdeményezés egyébként nem újkeletű. Magyarországon 2012-ben indított el az éttermelánc az olvasás népszerűsítését azzal, hogy évente egy alkalommal ismeretterjesztő gyermekkönyvekre cserélte le a játékokat a gyerekmenükben. A menühöz választható olvasnivalók a Lombházi-ikrek kalandjait mutatják be, akik egy időgép segítségével repülnek vissza a dinoszauruszok korába.

A fotó a szerző tulajdona

Az olvasás népszerűsítése mellett – igazodva a 21. századi kihívásokhoz – mobilapplikáció is kapcsolódik a könyvekhez, amelyekben az ikrek kalandjai kelnek életre. A sorozat kéthavonta bővül új könyvvel. 

Én kifejezetten jó kezdeményezésnek tartom, bár a lányom rögtön lelombozott, hogy vannak szülők, akiknek ez a csere valódi sorscsapás lesz. Mert míg a műanyag vackot a kezébe nyomták a gyereknek, addig a könyvet el kell majd olvasni nekik. Ez pedig várhatóan több időt venne igénybe, mint a műanyag Aquaman kicsomagolása a kis zacsiból.

Facebook Comments