Ezekben a kórházakban van látogatási tilalom

Ezekben a kórházakban van látogatási tilalom

Ezekben a kórházakban van látogatási tilalom

Az influenza figyelőszolgálat adatai alapján egyértelműen látszódik, hogy Magyarországon tovább terjed az influenzajárvány. 2019. január 21-27. között az országban az előző hetinél 70%-kal több, 65 000 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 

Az influenza járvány mindig speciális felkészülést igényel. Csak egy kis adalék: 1950-2000. között az influenzajárványok közül 10 járványban 1 milliónál többen betegedtek meg, 3 járványban pedig 2 milliónál is több megbetegedés történt.

Az influenza villámgyorsan terjed: egy fertőzött ember általában egy vagy két olyan embernek adja át a betegséget, aki az influenza ellen még nem védett. Járványügyi jelentőségét tehát az adja, hogy világjárványt okozhat, és több megbetegedéssel és halálesettel jár, mint az összes többi bejelentésre kötelezett fertőző megbetegedés.

A fotó a szerző tulajdona

Emiatt influenzajárvány idején jobban tesszük, ha kerüljük a zárt helyeket és nagy tömegeket. A járvány ugyanis cseppfertőzéssel terjed, így elég egy fertőző személytől érkező óvatlan köhögés vagy tüsszentés, az 3 méteres körzetben azonnal megfertőzheti a környezetet. Fontos tehát, hogy a fertőzött személy védje a körülötte lévőket azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord.

Influenzás vagy? Azt javaslom, imádkozz!

Mely tünetek figyelmeztethetnek az influenzára? A legjellemzőbb tünetek a láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi illetve izomfájdalom, és általános levertség valamint fáradékonyság. Az influenzát az különbözteti meg az egyéb légúti megbetegedéstől, hogy tünetei közül hiányoznak a hurutos tünetek. Az influenza általában 1-2 hét alatt magától gyógyul, a lábadozás azonban elhúzódó lehet.

Az influenzás megbetegedések halmozódása esetén az egészségügyi intézmények vezetői – a betegek védelme érdekében – látogatási tilalmat rendelhetnek el. 

Az alábbi intézmények látogatási tilalom miatt nem látogathatóak: 

KATTINTS IDE

Forrás ITT és ITT

Ez is érdekelhet, szerintem

Öt gyógyír a megfázásra, amit anyukámtól tanultam

 

Facebook Comments