Ezt senki nem mondta el nekem a kontaktlencsémről

Ezt senki nem mondta el nekem a kontaktlencsémről

Ezt senki nem mondta el nekem a kontaktlencsémről

Használsz kontaktlencsét? Én évtizedekkel korábban használtam pár évig, de nagyon súlyos allergiás reakciókat váltott ki nálam, ezért egy kis idő múltán, kénytelen voltam elhagyni. Lehet, hogy jól tettem? Anikó  történetét hallva úgy érzem, jó döntés volt.

Elöljáróban

Anikó csak annyit fűzött tanulságul a vele történtekhez, hogy bármennyire is kényelmes és praktikus a kontaktlencse-viselés (főként sportoláskor), mégsem szabad elfelejteni, nagyon nagy veszélyt hordozhat magában. Ez a veszély pedig teljesen független attól, hogy az ember rendeltetésszerűen használja-e a lencsét vagy nem. A kontaktlencsét árusító szaküzletekben pedig sajnos a kontaktlencse-viselés káros hatásairól nem sok szó esik. 

A fotó a szerző tulajdona

Így kezdődött

“Az egész történet 2018. szeptember 25-én este kezdődött. Uborkát tettem el, és elkezdte törni a szemem valami. Kivettem a kontaktlencsémet teljesen szabályosan, de nem változott a dolog, és sajnos éjszaka sem, pedig már az összes létező szemcseppet kipróbáltam”- kezdett bele a történetébe Anikó, akinek a szeme a törő, szúró érzés mellett a fényre is nagyon érzékeny lett.

Másnap a háziorvos beutalta a szemklinikára, a klinikáról pedig kapásból átirányítottak a szakrendelésre. A vizsgálat megállapította, hogy Anikó szaruhártyáján hámhiány van, amit herpeszvírus okozott. Cseppet és kencét is kapott, ám javulás helyett hamarosan egy átláthatatlan folt jelent meg a látótere kellős közepén.

Innentől kezdődött a félvakságom 2018 szeptemberének legvégén”- avatott be a folytatásba Anikó.

Mivel a kezelés hatására sem javult az állapota, egy hét múlva átirányították a klinikára, ahol bakteriális fertőzést állapítottak meg, szaruhártya fekély diagnózissal. Egy hétig járt kezelésre: injekciót és cseppeket kapott, ám szinte semmi javulás nem történt, és a mintavétel is negatív lett.

https://ezegychopper.cafeblog.hu/2016/11/29/milyen-betegsegekrol-arulkodik-szemed-szine/

Bentfekvés a klinikán

2018. október elejétől kezdve két hétre be kellett feküdnie a klinikára, ahol egy mintavételt követően megfelelő cseppet kapott, így szép lassan javulni kezdett az állapota. Nem sokáig örülhetett azonban az eredmények, mert

3 héttel később újra a klinikán találta magát. Mivel az egyik egy antibiotikumos cseppet kivették a kezelésből, újra romlott a látása. Ekkor már közölték vele, hogy készüljön fel a műtétre.

A szaruhártya fekélyről tudni kell, hogy sajnos hegesedve gyógyul, és ha nincs szerencséje az embernek, akkor pont zavarni fogja a látásban. Emiatt még gyógyulás esetén is benne van a pakliban a műtét, vagyis a szaruhártya átültetés.

Egy újabb rövid ideig tartó javulás után végül november 27-án valóban műtétre került a sor, amikor is egy teljesen tiszta szaruhártyát kapott Anikó.

És mivel a baj ilyenkor csőstül jön, a műtét estéjén még egy komplikáció is fellépett, ami miatt Anikó végig szenvedte az éjszakát. A megnövekedett szemnyomás miatt iszonyatos fejfájással küszködött, pedig megkapott minden létező és adható fájdalomcsillapítót, mindhiába. Másnap ugyan infúziókkal helyrerakták, de 29-én ismét meg kellett műteni, és helyreállították azt, amit a szemnyomás elrontott:

“A másodig műtét során a szivárványhártya szélét kellett kiszedni a sebből, mélyíteni a csarnokot és megerősíteni a varratokat. Ezeket mind az extrém magas szemnyomás okozta, ami elmondásuk szerint elég ritka jelenség egy ilyen műtét után”- osztotta meg velem a cseppet sem szívderítő részleteket Anikó.

Regeneráció

Anikó állapota szerencsére szépen javul azóta, látása napról-napra tisztul. A kilökődés megakadályozása miatt szteroidos szemcseppet kell használnia, és óvakodnia kell mindenféle fizikai megterheléstől, ami a szem megerőltetésével jár (nem lehetett hajolni, hajolva emelni, nagyon nehezet cipelni).

Muszáj lesz türelmesnek lennie, mert a regeneráció egy ilyen műtétet követően igen hosszú folyamat, a varratszedésig pedig akár egy év is eltelhet.

A fotó a szerző tulajdona

S hogy mitől alakult ki ez a súlyos betegség?

Anikó szerint ez már sosem fog kiderülni: “Amint megtudták, hogy kontaktlencsét hordok, és egy héttel túl is hordtam, onnantól kezdve nem volt kérdéses számukra, hogy ez volt az ok. Bár én a mai napig nem hiszem ezt el. Több mint 15 éve hordok kontaktlencsét, és soha semmi problémám nem volt vele“. Igaz ugyan, hogy Anikónak nem sok mindent mondtak el a betegségéről, menet közben azért kiderítette, hogy a kontaktlencse-viselés miatt a szaruhártya elvékonyodhat, és így a szem sokkal fogékonyabbá válik mindenféle fertőzésre, betegségre. Ő maga csak annyit tett hozzá történetéhez, hogy ” a klinikán (…) a szemész orvosok nagyon haragszanak a kontaktlencsére. Az orvosok, nővérek 90%-a szemüveget hord, 10%-uknak pedig valószínűleg nincs baj a szemével”.

Talán nem véletlen.

És te hogy minimalizálhatod a szaruhártya fekély kockázatát?

A szakértők szerint kerülni kell a kontaktlencsében alvást, ügyelni kell a kontaktlencsék rendszeres tisztítására és sterilizálására használat előtt és után, és arra, hogy szemünkhöz kizárólag tiszta kézzel nyúljunk csak hozzá!

Azt azért hozzáteszem, hogy Anikó is így járt el 15 évnyi kontaktlencse-viselése során, mégsem védte meg a gondossága sem ettől a komoly betegségtől…

 

Facebook Comments