Nekünk nem jár sem szabadság, sem ebédszünet

Nekünk nem jár sem szabadság, sem ebédszünet

Nekünk nem jár sem szabadság, sem ebédszünet

Hogy mit is jelent az otthonápolás? Aki nem érintett benne, szerintem el sem tudja képzelni. A fürdetés, etetés, kötszerek beszerzése, a felfekvések megelőzése, a speciális ételek, tápszerek elkészítése éppúgy része, mint egy szonda használatának elsajátítása, vagy a gyógyszerek tűpontos táblázatba sorjázása. Ez egy munka. 

Fotó: a szerző tulajdona

S miközben nem tudsz elmenni dolgozni, hiszen a nap 24 órájában teljesítesz szolgálatot, mindössze alig pár tízezer forintot kapsz. Méltatlan még leírni is, hogy a legtöbben bruttó 32 600 forintot kapnak havonta ezért a munkáért. 

Az otthonápolással olyan fizikai-mentális munkát végzel egymagad, amiben egyszerre vagy nővér, ápoló, orvos és gyógytornász, de sokszor még pszichológus és mentálhigiénés szakember is. Miközben te magadnak is támogatásra lenne szükséged folyamatosan, hogy bírd az ápolással járó terheket.

Minek a gyerekbarát rendelő, ha nem tudtok rá vigyázni?

Ismerd meg Kriszta történetét!

“Krisztáék története sok szempontból tipikusnak mondható: a beteg gyermek születése maga alá temette a családot, az édesanya magára maradt a beteg és az ép gyermekével. Egyedül, minden segítség nélkül küzd az év 365 napján. Egzisztenciája megroppant, hatalmas kihívást jelent biztosítani a gyerekek mindennapi ellátását anyagilag és fizikailag is”-olvasható a Hang You Tube oldalán.

Milyen változások várhatóak 2019-től?

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők esetében bevezetik a gyermekek otthongondozási díját (gyod). Magyarországon erre a díjra összesen 17 ezer család jogosult. Ennek összege januártól bruttó 100 ezer forint,  amely lépcsőzetes emeléssel 2022 januárjától az akkori minimálbérhez illeszkedik majd.

Fontos kiemelni, hogy az ellátás a gyermek életkorára tekintet nélkül nyújtható az őt ápoló szülőnek; továbbá azon szülő számára, aki több önellátásra képtelen gyermekről is gondoskodik, másfélszeres összegű ellátás fog járni.

A fotó: a szerző tulajdona

A nem gyermeküket otthon ápoló hozzátartozók esetében is jelentősen emelkedik az ápolási díj összege. 2019. január 1-jétől 15 százalékkal, majd a következő években  további 5-5 százalékkal emelkedik. Így 2022-re 30 százalékkal nagyobb összeget kapnak majd.

Az ápolási díj a nyugellátás szempontjából szolgálati időt jelent

Hogy működik ez a gyakorlatban?

Még sok a tisztázatlan kérdés azzal kapcsolatban, hogy a valóságban miként is fog működni a jogszabály- osztotta meg aggodalmát Anikó, aki egy Down-szindrómás kisfiú édesanyja, és blogjában enged bepillantást a hétköznapjaikba. A végrehajtási rendeletben ugyanis a pontrendszer adott, de az, hogy ezt miként fogják az érintettek kivitelezni, egyelőre  még homályos- árulta el Anikó.

A szakértői pontozással kapcsolatos tudnivalók a Magyar Közlöny 2018. december 27-i (213.számában) olvashatóak

Forrás MTI

Ez is érdekelhet

Egy vírus és egy fülfájás? Huszonegyezer forint lesz!

 

Facebook Comments