Az eredeti és hamisítatlan müzli dr. Maximilian Oscar Bircher-Benner orvos nevéhez kötődik, és csak alig pár alapanyagot tartalmazott (reszelt alma, zabpehely, tej, mandula vagy mogyoró). Manapság persze már millióféle változatban készíthetjük el, és bár a müzli megálmodója elsősorban könnyű vacsoraételnek szánta találmányát, ez a finomság fontos helyet vívott ki magának a reggelik kínálatában is. Nem véletlenül.
S hogy mi a népszerűség oka?
Főként az, hogy az összetevőket (a gabonaféléket, gyümölcsöket, a tejtermékeket és magvakat) szabadon variálhatod saját ízlésednek, hangulatodnak és az épp spájzban megtalálható alapanyagoknak megfelelően. Mivel a müzli alapanyagait ma már könnyűszerrel beszerezheted a bio-és reformélelmiszer üzletekben, ezért mindenképpen azt javaslom, hogy te magad állítsd össze.
Így szeretjük mi
Nálunk az előző este összeállított müzli (angolul: overnight oats) az abszolút kedvenc, mert az előre beáztatott zabpehely krémesre hízik a finom növényi italban, amit a gyerekek így szívesebben esznek meg. Sokszor készítek azonban magamnak granolát is, amihez a zabpelyhet megpirítom, és a hozzávalókat közvetlenül a fogyasztás előtt keverem össze. Ebből mindig nagyobb mennyiségben készítek előre.
Melyek az én kedvenc pelyheim?
Természetesen a müzli zabpehely nélkül elképzelhetetlen, ebből mindenképpen tarts otthon talonban, ugyanakkor számtalan más pehellyel is felturbózhatod a reggelidet. Nálam most nagy kedvenc a még kevéssé ismert teff pehely, ami magas fehérje- és rosttartalma mellett kalciumban, vasban és magnéziumban is gazdag.
Szintén gyakori vendég az itthoni müzlikeverékekben az amarant, amit nemcsak puffasztva, hanem pehelyként is használhatsz; de érdemes a tönköly-és a ropogós hajdinapelyhet valamint a quinoa pelyhet is kipróbálnod.
Gyümölcsvariációk
A müzli nálam elképzelhetetlen piros bogyós gyümölcsök nélkül. Nyáron már előre lefagyasztok málnát, ribizlit és szedret, ami a gyümölcsleves mellett a reggeli müzlik alapanyaga is lesz. Amíg el nem fogy. A hűvősebb reggeleken pedig jöhet az aszalt gyümölcsök végtelen sora. A vörös áfonya, szilva, sárgabarack, mazsola mellett saját kedvedre variálhatod a különféle aszalványokat a müzlidben.
Magvas hozzávalók
Bevallom, ezen a téren az egyszerűbb megoldások felé hajlok, így mindig tartok itthon előre összeállított magkeveréket, ami nemcsak kenyérsütéskor praktikus, de a reggeli müzlihez is jól jön. Ebben a keverékben található szezámmag, lenmag, pirított napraforgó, tökmag, amihez mindig szórok chia magot és mogyorót vagy diót (ami szerencsére, nálunk terem). Nagyon finom kiegészítőja a mandula és kesudió is a müzlinek.
A müzli 4. kihagyhatatlan alapanyaga: tejtermékek és növényi italok
Ha hiszed, ha nem, az eredeti müzliben még cukrozott, sűrített tej volt. Szerencsére ma már nagyon változatos alapanyagok állnak a rendelkezésünkre, hogy ízletessé varázsoljuk ezt a reggeli finomságot. Sokan ragaszkodnak a hagyományos tejtermékekhez (joghurt, tej), mi azonban már évek óta a növényi italok mellett tettük le a voksunkat. Ennek elsősorban egészségügyi okai vannak a családunkban, de ki merem jelenteni, hogy a müzli ezerszer finomabb ezekkel a növényi italokkal, mint bármi mással. Hogy miért?
A szójaital, mandulaital, zabital, rizsital és kókuszital különleges ízt ad a pelyhek, magvak és gyümölcsök egyvelegének, és általuk bársonyos, krémes finomsággá alakul a reggeli. Azoknak, akik vegán életmódot folytatnak, vagy akiknek fontos a laktóz- vagy tejmentes táplálkozás, szintén nagyon jó alternatívát kínálnak ezek az italok. Vásárlás előtt mindig tanulmányozd a készen kapható növényi italok címkéjét, mert az egészségtudatos termékek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot.
Mivel ízesítsd?
A gyümölcsök és a növényi ital számomra olyan természetes édes ízt biztosít, hogy többnyire nem szoktam pluszban ízesíteni a reggeli müzlinket; de ha te nálam édesebb szájú vagy, akkor a nád-és kókuszcukor, a növényi szirupok (pl. juharszirup), a sztívia csepp és a méz (cukorbetegelnek mézpótló készítmény) is remekül harmonizál a müzliben. Bátran kísérletezz a fűszerekkel is: a fahéj, gyömbér, citrushéjak mellett komoly csábító erővel bír egy kis kakaóbab töret, ami – halkan megsúgom – istenien egészíti ki a müzlit.
+2 tipp a reggelhez
Anya kedvence
Hozzávalók
4 ek zabpehely
1 ek aszalt vörösáfonya
2 ek kókuszvaj reszelék
1 ek chia mag
1 ek aszalt sárgabarack
1/2 ek kakaóbab töret
2 dl kókuszital
1-2 csepp folyékony sztívia (ízlés szerint)
Az aszalt gyümölcsöket apróra vágtam, a kókuszvajból lereszeltem a szükséges mennyiséget, majd szépen rétegezve feltöltöttem az üveget. Kakaóbab töret került a tetejére, és erre cseppentettem a sztívia cseppből. Végül a kókuszitallal óvatosan felöntöttem, és ment a hűtőbe egy éjszakát pihenni.
Dorka kedvence
Mivel ő nem szereti a magvakat, ezért ebben a müzliben inkább a gyümölcsök dominálnak.Előző nap este készítettem el, másnap szorosan lezárva viheti a suliba.
Hozzávalók
1 db (kisebb) összetört banán
4+2 ek natúr müzlipehely keverék (búzapehely, zabpehely, rozspehely, mandula)
1 ek aszalt pomelo
1/4 (kisebb) alma
2 db aszalt hibiszkuszvirág
2-2.5 dl dl rizsital
Az üveg aljára került a banán, erre a zabpehely és az apróra vágott aszalt pomelo valamint a vékony cikkekre vágott alma. A tetejére ismét zabpehely és két aszalt hibiszkuszvirág, hogy némi nyári hangulatot is magába szívhasson a kókuszital mellett ez a finomság. A hűtőben pihenve várta a másnap reggelt.
(A posztot a Coca Cola támogatta)