Féllábú csokimikulás sokkolja a cukorbetegeket

Féllábú csokimikulás sokkolja a cukorbetegeket

Féllábú csokimikulás sokkolja a cukorbetegeket

A 2-es típusú cukorbetegség veszélyeire szeretné felhívni a figyelmet az a sokkoló kampány, amelyet a Mediator segítségével szervezett a Cukorbetegek Országos Szövetsége. S hogy mitől is dermesztő ez a kampány?

A december 6-án a Batthyány téren kihelyezett plakátokon a jól ismert csokimikulás figura műlábbal látható, alatta pedig a “Nem mindig azt hozza, amire vágysz” szöveg és a sokkoló adat: Cukorbetegség miatt naponta 10 végtag-amputációt végeznek.

Provokatív, de a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége megbízásából készült országos kutatás novemberben bemutatott … Közzétette: diabetes.hu – & nbsp; 2018. december 10., hétfő

Természetesen az időzítés nem véletlen, hiszen mikuláskor és karácsonykor is óriásira növekszik az édesség- és cukorfogyasztás, és sokan nincsenek tisztában azzal, milyen veszélyeket rejthet a kezeletlen vagy figyelmen kívül hagyott cukorbetegség. Vannak persze, akik valószínűleg megbotránkoznak a képen, és túlzásnak tartják, hogy ezt a gyerekkorunkból ismerős, kedves képet összekapcsolják a cukorbetegség egyik súlyos szövődményével.

Én azonban úgy vélem, vannak olyan problémák, amelykre nem mesolvasással vagy gyönyörűen illusztrált edukáló szövegekkel kell felhívni a figyelmet. A cigarettás dobozokra tett sokkoló képek, a halálos autóbalesetekre felhívó plakátok azért vannak, hogy igenis szembesüljünk azzal, hogy tehetünk az egészségünkért és a biztonságunkért. Vagy legalábbis minimalizálhatjuk a kockázatot.

És hogy mi az igazán sokkoló? Az, hogy jelenleg Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él. Mellettük pedig további félmillió ember élhet úgy, hogy valójában cukorbeteg, de nem tud róla vagy még nem vett részt diabétesz-szűrésen.

Becslések szerint nem kell hozzá 10 év, és  a 20-70 év közötti magyar lakosság minden tizedik tagja cukorbeteg lesz. 

“A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége megbízásából készült országos kutatás novemberben bemutatott eredményei szerint korábbi életmódján a diagnosztizált betegek 7 százaléka SEMMIT nem változtatott!”-olvasható a diabetes.hu Facebook oldalán.

És mondjak valamit? Ez valóban így van! 

Számtalan emberrel találkoztam, akinél már jelentkeztek is a súlyos szövődmények, és akkor sem volt hajlandó változtatni, amikor a látása vagy a lába került veszélybe.

Hogy is mondta Dr. Bubo?

Aki nyavalyog, de nem változtat, annak nem fáj eléggé.

(Forrás)

Facebook Comments