Adnál nekem egy tampont, kérlek!

Adnál nekem egy tampont, kérlek!

Adnál nekem egy tampont, kérlek!

Nőként számodra is természetes, hogy időről időre betétet, tampont vagy menstruációs kelyhet vásárolsz. 

A menstruáció mégis tabutémának számít, és sokszor szégyenkezve vagy suttogva beszélünk róla. Hallottál arról a fogalomról, hogy menstruációs szegénység?  Eszedbe jut néha, hogy miként lehet ezt az időszakor meg-és átélni az utcán? Ahol a tisztálkodás hiánya mellett egy egyszerű higiéniai termék beszerzése is megoldhatatlan feladatnak tűnik?

Tudtad, hogy becslések szerint a Földön 1,2 milliárd nő nem tud megfelelő higiéniai termékeket használni a menstruációja idején? 

A menstruáció  tabutémájából kifolyólag a hajléktalan nőknek különösen nehéz ezen a téren segítséget kérni. Hogy lehet ezt megoladni az utcán? Ha választanod kellene, hogy betétet vegyél vagy vacsorát, melyiket tennéd?

Az utcán élők nők számtalan megoldással próbálkozhatnak:  WC-papírral teletömött zoknik, pólók, rongyok, papírzsebkendők vagy papírtörlők, újságpapírok lenének hivatotak pótolni az egészségügyi betéteket vagy tamponokat. 

A menstruációs szegénység világszerte, így Magyarországon is jelenlévő probléma. Ezt a kisfilmet (Ciklus) Klopfstein-László Bálint készítette, és a 14-edik Mobile Film Festival fődíját vitte el vele.  “A menstruációs szegénységről szóló mobillal felvett egyperces filmet az európai országokból beküldöttek közül ítélte legjobbnak a televíziós és filmes szakemberekből álló zsűri”. (forrás)

Ezen a helyzeten igyekeznek segíteni a Szegedi Tudományegyetem szociálpedagógia szakos hallgatói, akik tampon- és betétgyűjtő akciót szerveznek hajléktalan nők számára. 

Színes csomagolópapírba vont cipősdoboz és egy plakát jelzi Szeged számos és Kecskemét egy női mosdójában a gyűjtőpontokat, ahol az adakozni szándékozók tamponokat és betéteket helyezhetnek el. A kezdeményezés célja a Szegeden és környékén élő rászoruló és hajléktalan nők támogatása.

A higiéniai termékek kiosztásában a Máltai Szeretetszolgálat és a Szegedi Alsóvárosi Ferences Plébánia fog segíteni.

A gyűjtés: 2018. november 16- 2018. december 13-ig tart.

Ha szeretnél segíteni, az alábbi gyűjtőpontokon tudsz adakozni:

Szegedi helyszínek:

TIK Café mosdója
SZTE Hattyas sor 3. épület fsz. mosdó
SZTE Hattyas sor 4. épület fsz. mosdó
SZTE ETSZK Bal fasor épület 1. emeleti mosdója
SZTE JGYPK Főépület B épület 1. emeleti mosdója
SZTE JGYPK Főépület fsz. porta melletti mosdója

Kecskeméti helyszínek:

Petra Aerobic Stúdió mosdója (Kecskemét, Csányi u. 1-3)

Ha te is szeretnél csatlakozni, postán is elküldheted segítségedet. A cím ahová postázhatsz:

Postacím:

Tampon- és betétgyűjtő akció
6723
, Szeged, Gyöngyvirág utca 8/B7/2

Talán ez is érdekelhet

https://ezegychopper.cafeblog.hu/2016/11/01/kalandok-a-wc-ben-menstruacios-kelyhet-teszteltem/

 

Facebook Comments